avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 994 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Fratele meu vitreg refuză să participe la dezbaterea ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Fratele meu vitreg refuză să participe la dezbaterea succesiunii după tata. De ce insistă judecătorul să depun certificatul lui de naștere și să îl aducă la interogatoriu?

Buna ziua. Rog din tot sufletul un sfat sau indrumare. Va prezint cat pot de scurt situatia. Mama si un copil dau uin judecata celalalt copil pentru dezbaterea succesiunii dupa tatal respectiv sot. Motivul : Al doilea copil nu a dorit sub nici o forma sa mearga la notariat,nedorind sa intre in contact cu mama si fratele (vitregi) Nu doreste absolut nimic dupa urma tatalui. Primind citatia acasa si vazand ca i se cer cheltuieli de judecata,deoarece din cauza lui sa ajuns aici,depune intampinare in care cere sa nu fie pus la plata cheltuielilor de judecata specificand ca nu este si nu a fost interesat niciodata de nimic,ca nu doreste sa intre in contact cu reclamantii si roaga sa fie facuta judecata in lipsa lui.
Acum e acum. Judecatorul investit abia anul trecut insista sa duc eu certificatul de nastere al fratelui desii acesta nu doreste sa interactionam.(nu am de unde sa fac rost) amenintandu-ma su suspendarea cauzei. Al doile aspect INSISTA sa il aduca la interogatoriu desii el nu doreste sa participe. Dosar introdus in Februarie 2018, platita taxa de timbru de 3400 Ron la valoarea impozabila de la primarie. Dupa ce 1 an fratele ne-a intarziat nedorind sa mearga la notariat acum judecatorul amana 3 termene (urmatorul la jumatatea lunii Sepembrie)
Platesc 3400 Ron sa fiu judecat intr-o speta simpla cel putin 7 luni ? Unde este termenul rezonabil ?
Nu a fost cerut partaj nimic..pt.doua vorbe in care trebuia specificat : x si y sunt mostenitorii si punct. Ne rugam efectiv de un om sa vina ?
Nu era normal sa se judece in lipsa lui cum de altfel a si dorit ?
De ce art.1106 din Ncpc Nimeni nu poate fi obligat să accepte o moştenire ce i se cuvine. Nu este luat in calcul,cum poate fii adus fratele meu in instanta obligat ?
Daca procesul se temina in primele 3 termene puteam sa facem cerere pt.recuperarea timbrului de mediu al unui autoturism.Cererea trebuia depusa pana la 31.08.2018. Cine este raspunzator acum pt.pierderea acestor bani (2200 Ron) fratele meu din nou sau judecatorul ca tergiverseaza o speta atat de simpla ?
Va multumesc din suflet pentru rabdarea de a citii si pentru eventualele raspunsuri.
Ultima modificare: Marți, 24 Iulie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 14:06, 7 August 2018
Buna ziua "andreeaemilia95".

1. In ultima perioada de timp m-am abtinut de la comentarii.
Am asteptat sa vad/citesc atat reactiile cat si atitudinea dumneavoastra.

2. Am constat faptul ca ati primit sugestii/solutii mai mult decat pertinente din partea multor persoane avizate, bine pregatite si intentionate.

3. Am speranta ca speta/situatia descrisa este una reala si nu DOAR o simpla "tema" primita de catre cineva care "frecventeaza" cursurile unei facultati de drept din Romania.

Din punctul meu de vedere, "end of topic".
Mult succes.

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Va multumesc pt.raspuns. Am considerat gresit poate ca este mult mai usor sa ceara Judecatoria certificatul de nastere decat sa astept eu negatiile primariei. In fine,copia CN a fost trimisa de catre Primarie si este atasata la dosar. Ramane sa vedem daca la termenul din Septembrie Judecatorul va insista pe aducerea fratelui la interogatoriu si va amana din nou procesul. Si astept sa vad daca va mai insista cu ”expertize” pt.ca nu inteleg la ce si pt.ce.
In ceea ce priveste recuperarea taxei,asa cum am specificat in primul raspuns pe care vi l-am oferit,am mers la ANAF si am depus cerere cu nr.de inregistrare in care am completat jos ca sunt fiul (mostenitor sezinar) si acceptant al mostenirii conform cu declaratia data la notar in termen si atasata in copie la cerere.Am mai specificat si ca fac aceasta cerere si in baza art.1125 si 1126 din Codul Civil. Sperantele mele sa mi se dea dreptate sunt mici. Poate daca voi merge in instanta in eventualitatea unui raspuns negativ as avea o sansa... Astept si motivarea raspunsului pt.a vedea ce cale o sa urmez. Daca am gresit ce am scris in cerere si trebuia sa scriu altceva...imi asum .. Oricum v-am urmat sfatul...
Stima
Va multumesc pt.raspunsuri.
1. Apreciez interesul D-stra vis a vis de topicul deschis de mine.
2.Acesta a fost si motivul pt.care am deschis acest topic. Si anume : pt.a primii solutii,sugestii,sfaturi de la persoane avizate sau chiar neavizate. Persoane care au patit lucruri asemanatoare..etc.
3.Nu imi este draga situatia in care ne aflam.... Timp,bani,nervi,drumuri peste drumuri la instanta.
Speta este REALA . ( Eu 41 impliniti si nu student,mama 80 si fratele 50,tata decedat Ianuarie 2017)

Din punctul meu de vedere , nu este ”end of topic” Astept sa vad cat va dura acest proces si cum se va finaliza.
Stima
Nu ati considerat gresit, chiar este mai usor sa faca altii demersurile, doar ca legal trebuie sa le faca reclamantul.
Laa dosar aveti o copie act de nastere sau ce exact? Certificatul se elibereaza doar titularului.
Daca doriti sa terminati cu suspiciunile judecatorului, vorbiti cu avocatul pe care il aveti sa aduceti un martor care sa arate situatia concreta de fapt referitoare la frate. De asemenea, orice mesaje, discutii scrise cu fratele ajuta.
Referitor la taxa, eu consider ca nu este un drept personal, ci patrimonial, si se transmite odata cu patrimoniul defunctului.
ANAF: In cazul in care prin actul de succesiune ati dobandit toate activele si pasivele (drepturile si obligatiile) persoanei defuncte, atunci aveti dreptul de a solicita si restituirea sumelor reprezentand taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, sau taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, daca aceasta a fost achitata la momentul inmatricularii autoturismului mostenit, potrivit legii.
Fata de acest punct de vedere de mai sus am indoieli, pentru ca nu exista temei legal sa restitui o datorie doar daca exista unic mostenitor.
La dosar a fost depus de catre primarie ” Extras pentru uz oficial de pe actul de nastere nr...”
Mesaje discutii scrise nu exista.au fost doar convorbiri telefonice,in care si-a exprimat acelasi punct de vedere reiterat in intampinarea depusa si semnata de frate la dosar.
Mai mesaj scris decat hartia scrisa si semnata de frate nu exista.
Martorii ( doua vecine ) au fost citate pt.termenul de la jumatatea lunii Septembrie.
Iar incheierea de sedinta in afara partii cu certificatul de nastere care sa rezolvat intre timp suna asa :
”Instanta pune in discutie amanarea cauzei in vederea citarii paratului la interogatoriu si a martorilor incuviintati si pentru a propune reclamantii pentru termenul urmator obiective pentru proba cu expertiza in cazul in care se va dispune in cauza.”
Legat de ANAF... ” In cazul in care prin actul de succesiune ati dobandit”
Pai de unde act de succesiune..deocamdata nu prea a dobandit nimic...
Am depus cererea din prisma mostenitorului sezinar cum inclusiv D-stra ma invatati...
Daca exista acel act era mai mult decat usor.
Cu respect

Alte discuții în legătură

Eliberare certificat de calitate de mostenitor ContSters213694 ContSters213694 Situatie: X a decedat, ramanand sotia supravietuitoare (Y) si fiica acestuia (Z) dintr-o casatorie anterioara ca mostenitoare. Succesiunea s-a deschis la ... (vezi toată discuția)
Succesiune fradpatrascu fradpatrascu Buna ziua, in urma decesului soacrei am deschis actiune de succesiune in instanta, pentru ca la notariat nu am reusit din cauza starii precare de sanatate a ... (vezi toată discuția)
Succesiune apartament Ghenea Viorel Ghenea Viorel Doresc sa aflu daca se poate face la judecatorie o succesiune pentru un apartament care a apartinut mamei mele care este decedata de doi ani si ai carei ... (vezi toată discuția)