La dezbaterea unei succesiuni, unde exista un testament lasat de defunct, legatarul poate renunta la testament si sa accepte mostenirea ce i se cuvenea daca nu exista testamentul? Legatarul facand parte dintre mostenitori. (Persoana decedata avea doi copii si a lasat testament in favoarea unuia dintre ei Cei doi copii vor sa imparta mostenirea in mod egal. Sotul defunctei este decedat.)
Este vorba de vocație multiplă la mostenire,unul dintre mostenitorii legali fiind si legat ar cu titlu particular si atunci el are un drept de optiune distinct,pentru fiecare dintre moșteniri.Astfel,el va putea sa si manifeste optiunea de a accepta mostenirea in oricare dintre aceste doua xaluati (legale sau testamentare).Daca insa din testament ar rezulta ca defunctul a dorit sa diminueze cota ce i s ar fi cuvenit legatarului ca mostenitor legal,chiar daca nu se încalcă rezervă,acesta poate opta doar ca legat ar.
In testament este scris ca intreaga avere va ramane unuia dintre cei doi copii. Astia vor, insa, sa imparta mostenirea in mod egal. In cazul acesta, legatarul ar putea sa renunte la testament, dar sa primeasca jumatate din mostenire? Cealalta jumatate ar ramane pt. cel de-al doilea copil?