avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2000 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partenerul meu nu își dă acordul ca eu să vin în ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partenerul meu nu își dă acordul ca eu să vin în vacanță cu copiii din Italia. Ce putem face?

Eu si cei doi copii ai mei ne aflam in Italia, iar partenerul meu nu isi da acordul ca eu sa pot veni in vizita (2 saptamani) in Romania impreuna cu copiii. Atat eu cat si copiii suntem romani. Partenerul meu a luat pasapoartele copiiilor si nu le mai da inapoi. In plus, ma santajeaza sa ii semnez tot felul de acte. Practic, suntem prizonierii lui.
Ce putem face in aceasta situatie?
Ultima modificare: Duminică, 5 August 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: eclair , utilizator 09:05, 6 August 2018
Cum sunt români copii, dacă tatăl lor nu este roman ?
S-au născut în România ?
Acestea sunt amanunte extrem de importante.
Altfel, cum credeți că va poate acuza de răpire internațională.
Înseamnă că i-ați spus deja că nu va mai întoarceți și că plecați definit cu copii in Romania.
Nu pentru 2 săptămâni.
Quartila, "ius sanguinis", adica este suficient ca unul din parinti sa fie roman ca minorii rezultati din casatorie / concubinaj sa fie cetateni romani, chiar daca celalalt parinte nu este cetatean roman. Deci este irelevant. daca s-au nascut sau nu in Romania. Cel mult ar putea avea dubla cetatenie. Si da, poate fi acuzata mama de "sustragere internationala de minori" nu rapire, termenul folosit este impropriu. Daca pleaca in vacanta si nu se intoarce la termenul stabilit ,poate fi acuzata. Ar avea dreptul sa se stabilesca cu copiii in alta tara doar cu acordul tatalui. Este o diferenta intre acordul pentru o calatorie si stabilire domiciliu.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Câ copiii sunt români sau cu dublâ cetâtenie ceea ce este primordial este încâlcarea flagrantâ a legilor statului italian!
Sunteti pe teritoriul italian, deci statul italian este singurul stat abilitat în analiza situatiei dvs si a copiilor comuni (orice afirmatie contrarâ este falsâ).
În statul italian statutul mamei si al copilului este protejat împotriva abuzurilor, câ aceste abuzuri sunt comise de sot si tatâ, rude, sau terte persoane.
Mergeti la carabinieri, expuneti situatia, depuneti plângere pentru sechestrare fizicâ si confiscarea actelor dvs si ale copiilor.
Dacâ nu aveti mijloace materiale cereti asistentâ juridicâ din oficiu.
Cereti punerea sub protectie împotriva pârintelui abuziv cu evacuarea acestuia din domiciliul comun si obligatie de îndepârtare a acestuia.
Nu vâ faceti iluzii, dacâ tatâl actioneazâ azi astfel, în timp, lucrurile nu au cum sâ se schimbe în bine fârâ o reactie promptâ si la obiect din partea dvs.
Oricum, vacanta în Ro este compromisâ.


eclair a scris:

Quartila, "ius sanguinis", adica este suficient ca unul din parinti sa fie roman ca minorii rezultati din casatorie / concubinaj sa fie cetateni romani, chiar daca celalalt parinte nu este cetatean roman. Deci este irelevant. daca s-au nascut sau nu in Romania. Cel mult ar putea avea dubla cetatenie.

Și de unde știți asta?
Că fapt divers, să știți că toți copii minori cu părinți de cetățenie diferită pana la majorat, au cetatenia tatălui.
Și este important unde s-au născut.
Fiindca acest lucru contează.
Daca un copil se naște în Italia, dar părinți sunt români, ce este copilul ?

Așadar, nu va mai grăbiți că faceți greșeli.
Mama a explicat că, "partenerul" ei este tatăl copiilor.
Nu soțul ei.
Adică, un italian, are doi copii, născuți în Italia( sa zicem), de către o mama româncă.
Ei bine, in acest caz, daca mama pleacă sau refuza sa se întoarcă în Italia, este răpire internațională.
Apoi, contează unde s-au născut, fiindcă mama a spus, "eu și copii suntem romani".
Că sa fie așa, teoretic, copii trebuiau să se nască în România.
De aceea este foarte important unde anume sau nascut.
In plus, să știți că alte state ( mai puțin Romania) își protejează extrem de mult cetățenii. Chiar daca sunt minori. Cum este cazul de față.

Apoi, daca mama e abuzata sau nu, nu știu și nimeni de aici, nu poate afirma cu certitudine acum.
Ea vrea un sfat privind soluția la problema ei. Plecarea în România cu copii
Restul, sunt presupuneri.
Stimate Quartila, pânâ acum, din cele declarate de câtre utilizator, nimeni nu poate preciza dacâ tatâl este si genitorul copiilor!
Deasemenea, în toate târile europeene, genitorul are posibilitatea, la nasterea pruncului, sâ declare la starea civilâ paternitatea acestuia, ori utilizatorul nu dâ amânunte nici în acest sens.
Singurul detaliu furnizat este câ copiii sunt români, ori, în aceastâ situatie statul român nu are nici o autoritate pe teritoriul italian.
Deasemenea infractiunea s-a produs pe teritoriul national italian, deci singurele autoritâti cu competente de anchetâ si decizie sunt cele italiene.
Esential este faptul câ fârâ pasapoartele copiilor oricum mama nu poate câlâtori cu acestia (ori sâ-i lase acolo în custodia unui "partener" (de ce, de cum, de unde, singur Dzeu stie) ar însemna abandon al copiilor)!!!
DECI, în cazul descris, urgenta nu este vacanta în Ro ci protectia mamei si copiilor contra abuzurilor (sechestrare (citez: "Practic, suntem prizonierii lui.") si confiscare de acte) si repunerea mamei si copiilor în drepturile lor civice asigurate de câtre legislatia si autoritatea statului italian.

Alte discuții în legătură

Mama abuzata de concubin in italia vera veronica vera veronica Traiesc in concubinaj cu un cetatean roman in Italia si avem si un copil minor impreuna.Vreau sa plec in Romania cu copilul fara acordul concubinului meu, ... (vezi toată discuția)
Mama româncă a doi copii minori are mari probleme cu tatăl lor italian. unde se poate adresa pentru rezolvarea lor? Oachi2 Oachi2 Bună ziua. Sora mea-cetățean roman- are 2 copii cu un cetățean italian.cel mare,14 ani,născut în România cu nașterea transcrisa la consulatul ... (vezi toată discuția)
Vreau sa ma intorc cu copiii in tara! ContSters181164 ContSters181164 Buna!Sunt mamica a doua fetite gemene de 9 luni.Am nascut in Italia,si momentan ma aflu aici,dar nu am rezidenta,nici contract de munca,nici eu nici sotul cu ... (vezi toată discuția)