avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1426 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Terasa inchisa de proprietarul de la ultimul etaj, ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Terasa inchisa de proprietarul de la ultimul etaj, cine plateste izolarea terasei?

Buna ziua

Locuiesc intr-un bloc cu 3 etaje, un apartament pe etaj, locatarul de la etajul 3 a inchis terasa si o foloseste doar el nimic gresit pana aici.

Problema este ca de o perioada, aprox doi ani, terasa fiind prost izolata au inceput sa apara infiltratii, mai intai la el in apartament si mai grav la apartamentul de sub el, adica la etajul 2

Ideea este ca proprietarul de la et 3 nu prea sta prin tara, vine odata la 3 luni sau ceva de genu si ne tot amana ca incepe lucrarile de izolare a terasei fara insa sa inceapa ceva concret si mereu da raspunsuri evazive

La etajul doi locuieste un batran de aproape 80 de ani care nu poate face mare lucru, eu locuiesc la parter

Va rog sa ma ajutati cu urmatoarele raspunsuri:

- Cine trebuie sa plateasca pentru izolarea terasei? Asociatia sau doar cel de la et 3, care a inchis terasa pentru el ?

- Se poate plati un avocat si actiona in instanta sau ceva de genu aceasta daca se tot intarzie cu lucarile ? Sau exista vreo lege care sa il oblige sa faca acest lucru ?

Imi cer scuze daca intrebarile par banale sau stupide, dar sunt inginer si nu ma pricep la cadru legal.

Multumesc anticipat
Traian
Cel mai recent răspuns: Traian Guranoiu , utilizator 21:27, 9 August 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua!

Nu adresati intrebari banale sau stupide, din contra, cu aceeasi situatie cred ca confrunta mai multi locatari.

Toti locatarii blocului sunt obligati sa contribuie cu o cota-parte indiviza la plata reparatiilor la terasa, subsol, lift, scara blocului si trebuie sa le suportate indiferent de etajul la care locuiesc.
Cota parte indiviza este cota-parte de proprietate care ii revine fiecarei proprietati individuale din proprietatea comuna si este egala cu raportul dintre suprafata utila a proprietatii individuale si totalul suprafetelor utile ale tuturor proprietatilor individuale.

Acum trebuie sa verificati daca vecinul Dvs. are sau nu are dobandita in proprietate terasa respectiva sau doar o foloseste. Locuieste efectiv in terasa respectiva sau doar isi depoziteaza lucruri? Ceilalti locatari au acces la terasa ori a fost inchisa de vecinul Dvs. si nu aveti deloc acces? Adresez aceste intrebari, intrucat in acest context, desi practic fiecare locatar detine o cota-parte indiviza din spatiile comune enumerate mai sus, puteti sa ajungeti la o intelegere sa suporte dansul integral sau o parte mai mare din cheltuielile blocului.

Contribuiti la un fond de reparatii?

Conform Legii nr. 230/2007 privind organizarea si functionarea asociatiei de proprietari, aceste reparatii reprezinta o cheltuiala comuna ce se repartizeaza la toti proprietarii in functie de cota-parte indiviza, indiferent de etaj (sa suntei la parter, etajul 1, 2, 3 s.a.m.d.).

Daca ati efectuat lucrari de reparatii din propriul buzunar puteti sa chemati in judecata asociatia de proprietari sau locatarul in cauza, pe baza de facturi, chitante, bonuri, devize de reparatii si daca de bunavoie vecinul Dvs. nu va efectua plata, puteti obtine acest lucru pe cale judecatoreasca. Cu siguranta, puteti apela si la serviciile de specialitate ale unui avocat.

O dupa-masa frumoasa!
Ultima modificare: Joi, 9 August 2018
Carmen Matei, Avocat
Multumesc mult de tot pentru raspuns,

O sa incerc sa raspund punctual la intrebarile dvs:

- Nu stiu daca acest vecin are dobandida sau nu legal acea proprietate, eu sunt mutat de doi ani acolo. el este de la inceputul constructiei adica din 2002. Presupun ca da este legal in acte, o sa verific oricum

- Nu, nu locuieste efectiv acolo, dar foloseste terasa pentru relaxare, un mic foisor si cateva scaune atat.

- Nu, ceilalti locatari nu au acces la terasa, zona este inchisa incepand cu palierul unde incepe apartamentul proprietarului pana la terasa, are o usa montata acolo, Mentionez ca pe etaj se afla un singur apartament, in total suntem 4 apartamente cu parter cu tot

Multumesc inca odata pentru raspuns, apreciez ajutorul :)


Traian
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Este terasa ce face parte din apartament sau este parte comuna?
Cel care este proprietarul terasei sau care si-a asumat responsabilitatea sa o inchida are obligatia sa asigure starea tehnica buna a acesteia
Salutare

Da se pare ca la concluzia asta am ajuns si eu din raspunsurile de aici si din ce am mai citit, intre timp am aflat ca a intrat legal in posesia terasei, are acte pe ea

Problema mea este ca acest locatar este de rea vointa si tot amana de mai bine de un an gasind scuze penibile

Eu voiam sa stiu daca este o cale de al obliga legal sa faca aceasta reparatie el fiind de rea vointa ?

multumesc mult pt raspunsuri

Traian
Ultima modificare: Joi, 9 August 2018
Traian Guranoiu, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reparație terasã / cine plãtește? gimli gimli Este vorba de o terasă la ultimul etaj (et8) al unui bloc vechi. Deasupra terasei este cerul liber, iar pardoleala terasei este și plafonul unui ... (vezi toată discuția)
Stau la et 4 si nu imi ploua in casa! mimozi mimozi buna ziua! stau la etajul 4 din 4 al unui bloc...vecina de linga mine se tot plinge ca ei ii ploua in casa si sa suportam cu totii cheltuielile reparatiei si ... (vezi toată discuția)
Izolare acoperis bloc Claudia F. Claudia F. Buna ziua! As dori si eu un sfat avizat intr-o problema legata tot de acoperisul blocului in care locuiesc. In blocul nostru de 4 nivele, situatia e mai ... (vezi toată discuția)