avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 460 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... diferenta intre pact comisoriu expres de gradul IV si ...
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

diferenta intre pact comisoriu expres de gradul IV si clauza compromisorie de gradul IV

va rog frumos sa-mi spuneti si mie daca pactul comisoriu expres de gradul IV e aclasi lucru cu clauza compromisorie de gradul IV..daca nu,care-i diferenta dintre pact si clauza?
multumesc
Cel mai recent răspuns: DAYANA_Only , utilizator 23:31, 8 Noiembrie 2011
Diferenta dintre "pactul comisoriu si" "clauza compromisorie" nu rezida din "diferenta dintre pact si clauza ", asa cum pare sa intelegeti dvs. (conform ultimei parti a intrebarii) ci din diferenta dintre "comisoriu" si "compromisorie", asa cum foarte explicit v-au explicat luiza2008, alexgrigoriu si stan petru-radu.
zaharia65_2 a scris:

Diferenta dintre "pactul comisoriu si" "clauza compromisorie" nu rezida din "diferenta dintre pact si clauza ", asa cum pare sa intelegeti dvs. (conform ultimei parti a intrebarii) ci din diferenta dintre "comisoriu" si "compromisorie", asa cum foarte explicit v-au explicat luiza2008, alexgrigoriu si stan petru-radu.


=D> Achiesez si eu la acest punct de vedere foarte corect exprimat!
Buna ziua! Daca tot s-a atins acest subiect , eu asdori sa supun alt aspect atentiei voastre si sa primesc eventual o edificare.
In cazul pactului comisoiu de gr IV, stiu ca rezolutiunea oprereaza de drept, nefiind necesara punerea in intarziere a debitorului, instanta neputand decat sa constate rezolutiunea iar creditorul avand de ales fie rezolutiunea contractului, fie obligarea debitorului a executarea obligatiei.
Intrebarea mea este urmatoarea: din ceea ce spune dl "alexgregoriu" acest pact nu mai presupune ca desfiintarea contractului sa fie constatata printr-o hotarare judecatoreasca". Deci poti merge direct cu contractul la executor? Constituie titlu executoriu?

Sau trebuie sa mergi in instanta sa se constate rezilierea, dupa care sa ceri tot in fata instantei obligarea debitorului la executarea contractului?

Si daca ceri constatarea rezilierii contractului nu mai poti cere indeplinirea obligatiilor scadente pana la acel moment? De ce treuie ales, cand de fapt vrei ambele variante: vrei ca pe viitor contractul sa inceteze, deci sa se desfiinteze si in acelasi timp pretinzi si obligatia scadenta si neexecutata de debitor!

V-as multumi f mult pt o lamurire! Toate cele bune!


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pact comisoriu de grad 4 criste.viorel criste.viorel daca termenul de plat a urmatoarei transe din contractul de vanzare cumparare care are un pact comisoriu de grad 4 expira si cumparatorul nu poate plati transa ... (vezi toată discuția)
Pact comisoriu de gr. iv irina.comardici irina.comardici Buna ziua, In cazul apecificarii urmatoarei clauze: " contractul va fi reziliat de jure fi fara interventia vreunei instante, notificari de punere in ... (vezi toată discuția)
Pact comisoriu michi michi imi poate da cineva o clasificare a pactelor comisorii I< II >II>IV cu explicatii la fiecare?


Mii de multumiri (vezi toată discuția)