avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 381 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale SRL, atribuțiile administratorului
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

SRL, atribuțiile administratorului

Care sunt atributiunile administratorului unei SRL, in general?
Cel mai recent răspuns: barbu1941 , utilizator 10:13, 17 Septembrie 2018
~ Conținut șters la cerere ~
Va multumesc.

Silvia Zaharia a scris:

Într-o societate cu personalitate juridică, adică inclusiv S.R.L., administratorul are, în principal două mari puteri, dacă acestea au fost conferite împreună acestuia (administratorului) prin actul constitutiv și anume:

1. puterea de reprezentare a societății în raporturile cu alte persoane fizice și/sau persoane juridice;
2. gestiunea societății (adică încheierea tuturor actelor necesare bunei desfășurări a societății).

Puterea de reprezentare trebuie menționată, în mod expres, în actul constitutiv și în această situație, administratorul este obligat să-și depună specimenul de semnătură la Registrul Comerțului, tocmai pentru ca actele sale să fie opozabile nu numai față de societate dar, și, față de terți.

În ceea ce privește obligațiile administratorului în societate, acestea sunt expres reglementate de către Legea nr. 31/1990 privind societățile, republicată, cu modificările ulterioare, unde în art. 73 se statuează:

„Art. 73

(1) Administratorii sunt solidar răspunzători faţă de societate pentru:

a) realitatea vărsămintelor efectuate de asociaţi;

b) existenţa reală a dividendelor plătite;

c) existenţa registrelor cerute de lege şi corecta lor ţinere;

d) exacta îndeplinire a hotărârilor adunărilor generale;

e) stricta îndeplinire a îndatoririlor pe care legea, actul constitutiv le impun.

(2) Acţiunea în răspundere împotriva administratorilor aparţine şi creditorilor societăţii, care o vor putea exercita numai în caz de deschidere a procedurii reglementate de Legea nr. 64/1995 privind procedura reorganizării judiciare şi a falimentului, republicată.”


Detalii: [ link extern ]

Deci, administratorul este un mandatar al societății, obligațiile sale decurgând din lege (legea nr. 31/1990), actul constitutiv al societății, precum și din contractul încheiat de către administrator cu societatea.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fisa de post functionar administrativ/administrator societate comerciala carmen10 carmen10 Cine ma poate ajuta cu un model de fisa de post functionar administrativ? (vezi toată discuția)
Actionar unic si administrator 120656 120656 Buna seara, Sunt actionar unic si administrator la un SRL, care a intrat in insolventa cu 2 luni in urma, fiind numit in acest caz un administrator ... (vezi toată discuția)
Informatii privind nr. de asociati si drepturile fiecaruia sim4matic sim4matic vreau sa infiintez un srl cu un capital de 200 ron .el a venit cu idea sa fim ambii asociati 50-50 si tot o data si administratori.intrebarea ie ce putere de ... (vezi toată discuția)