Bună ziua. Soțul meu este gardian public la o firma de 9 luni. Deși contractul de munca a fost încheiat pe o perioada nedeterminata și nu au fost probleme la loculde munca, șeful ii cere soțului meu sa își dea demisia pentru ca vrea sa angajeze pe altcineva și are nevoie de un post vacant. Refuza, însă, să îi dea preaviz pe motiv ca " la noi nu se poate asa". Soțul primește momentan și stimulent de inserție, având un copilaș sub 3 ani. Este legal acest lucru( sa i se impună demisionarea, neavând un motiv de nemultumire nici angajatul, nici angajatorul)? Îl va afecta pe angajat în viitor faptul ca și-a dat demisia de la locul de, munca ? Va multumesc pentru răspuns!
1. Decizia de a demisiona reprezintă actul unilateral de voinţă al salariatului şi nu poate fi „impusă” de angajator. Cu alte cuvinte, angajatorul nu are niciun temei legal în a influenţa decizia salariatului privind încetarea contractului de muncă prin demisie. Dacă angajatorul doreşte încetarea raporturilor de muncă cu salariatului, acesta are la dispoziţie varianta concedierii, cu respectarea însă a dispozitiilor prevazute in Codul muncii.
2. Salariatul care a demisionat va putea să sesizeze instanţa judecătorească, solicitând anularea demisiei, în cazul în care pretinde că demisia a fost provocată de angajator.
3. In speta, sa-l lase pe angajator sa aiba initiativa incetarii c.i.m.,dupa care sotul va actiona in consecinta.
4. Incetarea raportului de munca duce la incetarea platii stimulentului de insertie.
5. Incetarea c.i.m. prin demisie nu poate afecta o viitoare angajare si nici nu da posibilitatea sa se beneficieze de somaj.
Drept anagajat
Pachia L
Buna ziua!eu si sotul lucram in cadrul aceeasi companii, doar ca el este pe postul de manager. Sotul doreste sa demisioneze, iar eu doresc sa raman. Problema ... (vezi toată discuția)