avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 523 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Partaj voluntar intocmit si semnat intr-un singur ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Partaj voluntar intocmit si semnat intr-un singur exemplar

In cazul unui partaj voluntar, act sub semnatura proprie, cum se face dovada ca partile sunt de acord cu intocmirea si semnarea actului numai intr-un singur exemplar?
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 11:53, 27 Septembrie 2018
Nu inteleg la ce va referiti prin "act sub semnatura proprie"?
La un act de partaj, intocmit de parti, acasa, cu o foaie si un pix?
Sau la un act de partaj voluntar incheiat la notar?
Partaj in fata la notar, forma autentica, care in percepere mea este tot un act sub semnatura proprie/privata... Sau nu???
Ultima modificare: Miercuri, 26 Septembrie 2018
bothrobert, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Actul sub semnatura privata este actul de mana, cum este cunoscut in denumirea populara.
Actul notarial este actul autentic.
Dovada consta in insusi faptul semnarii actului, iar daca cititi pe ultima pagina, dupa ce sunt identificate partile, exista o formula "care după ce au citit actul, au declarat că i-au înţeles conţinutul, că cele cuprinse în act reprezintă voinţa lor, au consimţit la autentificarea prezentului înscris şi au semnat unicul exemplar original."
Intocmirea actului intr-un singur exemplar original si eliberarea de duplicate partilor, face parte din procedura autentificarii, reglementata de art 97 din Legea 36/1995 a notarilor publici si a activitatii notariale.
Din moment ce s-a consimtit la autentificare, s-a consimtit si la procedura.
Da... Eram in confuzie totala. Problema mea este ca, fiind tert si creditor uneia dintre semnatarii partajului autentic, nu am acces in acest moment la exemplarul original semnat, ci numai la duplicatele nesemnate, conditie in care nu pot sa ma uit la una dintre semnaturi, sa "analizez vizual" semnatura, pentru a ma convinge (sau nu) de autenticitatea ei, sau macar de existenta ei.
Totusi actele au fost incheiate la un notar, nu la colt de strada....
Asta e si ideea duplicatului: circuland actele nesemnate, nu mai sunt vazute semnaturile si implicit, nu mai pot fi falsificate.
Apoi, si daca analizati vizual o mazgalitura, cum puteti fi convins mai bine ca apartine persoanei in cauza?

Alte discuții în legătură

Duplicat contract de v_c laura1016 laura1016 Am urmatoarea nelamurire privind procedura actuala de V_C , cu retinere la notar a actului original si elaborare catre contractanti a unor duplicate ; ... (vezi toată discuția)
Părinții mei mi-au donat o garsonieră, dar ca act mi s-au dat două duplicate nesemnate. am dreptul să îi solicit doamnei notar o copie după original? Ale Vio Ale Vio Buna ziua. Ieri, 12 septembrie 2018, părinții mei mi-au donat o garsoniera, prin act donație, la notariat. Fratele meu este trecut ca si declarant, în ... (vezi toată discuția)
Notari - semnarea contractelor de vanzare cumparare lavanelRZV lavanelRZV Daca ma puteti ajuta cu o nelamurire..am cumparat un apartament...si la notar ne-a pus sa semnam doar original..iar duplicatul este semnat doar de notar...asa ... (vezi toată discuția)