Buna ziua,
Ma numesc Catalin si din 2011 ma confrunt cu o problema legata de o mostenire. In anul 2011 a murit fratele bunicului meu si de pe urma lui au ramas doua imobile (un apartament si un teren), mostenitori sunt bunicul meu si doi nepoti dupa un alt frate al decedatului. Din anul 2011 pana in anul 2015 am incercat sa dezbatem mostenirea la notar,dar din pacate unul dintre nepoti (nepoata) a spus ca nu este interesata de aceasta mostenire si nu vrea sa mearga la notar si sa ne descurcam cum putem.In 2015 am decis sa mergem in instanta pentru dezbaterea succesiunii, nici in instanta nepoata nu s-a prezentat,iar in lipsa ei judecatorul a decis ca nepoata sa primeasca 25% din mostenire, fratele ei 25% iar bunicul meu 50%. Intre timp in anul 2015 a decedat si bunicul meu,iar in urma decesului cota de 50% din masa succesorala i-a revenit mamei, care a decedat in anul 2017. Dupa decesul mamei am mostenit eu, fratele meu si tatal nostru cota de 50% din masa succesorala ramasa de la unchiul nostru( fratele bunicului).
In momentul de fata noi trei (tata, eu si fratele) detinem 50% din apartament si teren iar cei doi nepoti 50% noi trei si nepotul vrem sa vindem terenul si apartamentul,dar nepoata care detine 25% nu vrea sa ia legatura cu noi si nici nu o intereseaza de aceasta mostenire.La ultima discutie pe care a avut-o cu fratele ei, ea a spus ca nu este interesata de mostenire si nici nu vrea sa mearga la notar sa renunte la mostenire sau sa faca cuiva o procura. Aceasta nepoata este plecata in Italia si nici fratele ei nu poate da de ea.
Cum putem sa facem sau ce ar trebui sa facem pentru a vinde bunurile imobile. In momentul de fata am discutat cu mai multi avocati, dar toti ne-au trimis la executor, iar executorul ne trimite la avocat.
Neachitand un onorariu unui av pt o consultație și încercând să obțineți un raspuns pe prietenie,cunostinte etc este clar ca raspunsurile au fost în doi peri,sumare si
nimeni nu și -a dat interesul...Cum vreti dvs sa rezolvați daca nu aveti bani sa achitați cota parte aparținând verișoarei,aceasta nu este obligată sa va lase dvs ,cedeze etc.
Eu cred ca nu m-am facut inteles. Nu vreau nimic pe gratis am intrebat daca pentru acele discutii le datorez ceva dar nu au vrut sa-mi ia bani. Plus ca eu nu m-am dus la avocat pentru a avea o discutie cu ce trebuie sa fac eu pentru ca nu ma duc eu in instanta. M-am dus la avoctati si i-am spus ca am aceasta problema si vreau sa o rezolv, pe mine nu ma intereseaza cum se face pentru a rezolva ma intereseaza finalul.
In al doilea rand nepoata defunctului nu imi este verisoara imi este matusa, si eu nu vreau sa-i platesc ei partea insmand undeva la 40000-50000 euro pentru ca asta inseamna sa blochez acesti bani. Eu vreau sa gasesc un cumparator macar pentru teren si sa il vand, din vanzarea terenului 25% sunt banii ei pe care poate sa-i ia daca doreste. Plus ca eu am facut pana acum o gramada de cheltuieli si la teren si la aparatament bani pe care sunt sigur ca nu am sa-i recuperez dar macar aia sa fie pierderea mea undeva la 10000 euro am cheltuit eu pentru renovarea apartamentului plata intretineri si curatarea terenului. La aceasta suma nu a contribuit nici unchiul si nici masuta mea care amndoi detin 50% din propietati..
Trei la mana eu nu vreu sa rezolv problema gratis, normal ca am sa platesc onorariul avocatului si toate cheltuielile necesare pentru a rezolva aceasta problema. Daca nu rezolv problema am in posesie un teren la care trebuie sa platesc in fiecare an impozit si nu benficiez de el, la apartament sa spunem ca as putea sa-l inchiriezi pentru a mai scoate ceva din ce am cheltuiut pana acum. Dar din 2016 pana in prezent eu sunt singurul care a achitat cotele de intretinere la acel apartament avand in vedere ca eu detin doar 50%.
In alta ordine de idei eu nu vreau ca matusa mea sa-mi cedeze mie nimic, eu vreau doar sa vina sa rezolvam situatia, daca ea doreste sa pastreze terenul eu il dau fara nici cea mai mica ezitarea. Eu vreau sa mai platesc impozit sau sa fac alte cheltuieli pentru un teren care nu imi aduce nici un beneficiu si imi provoaca doar cheltuieli de intretinere.
Acum sper ca m-am facut destul de inteles.
Totodata vreau sa-i multumesc Doamnei Stoean Carmen care a fost singura persoana care mi-a dat un raspuns punctual.