Administratorul emite o singură chitanță, cu două sume, pentru întreținere și fondul de reparații., deși legea prevede câte una pentru fiecare. Cum e legal să procedeze?
Administratorul asociatiei noastre emite chitante pentru incasarea sumelor din lista de plata folosind o imprimanta termica portabila. Dar pe chitanta emisa apare si suma incasata - x lei -aferenta fondului de reparatii. Legea 196/2018 prevede emiterea unei chitante nominale pentru sumele incasate ca si fond de reparatii. Este legal si corect sa apara toate sumele pe aceasi chitanta ( luna curente, restante penalizari , fond rulment si fond reparatii ? ) sau ar trebui sa isi modifice softul imprimantei si sa emite chitanta separata pentru incasarea fondului de reparatii si fond de rulment ? Multumesc!
ynocentta
Utilizator 2din 3 utilizatori consideră acest răspuns util
Pentru completa si corecta dv informare studiai atent disp L nr 196/2018
Administratorul de imobil/casierul are obligatia sa emita chitanta separata pentru justificarea sumelor achitate in contul fondrilor asociatiilor de proprietari
legea e proasta - datorita faptului ca fondul de reparatii nu se mai restituie, nu era nevoie de precizarea cu emiterea de chitanta separata pentru fondul de reparatii. E o reminiscenta din vechile legislatii, pe vremea cand acest fond de reparatii se restituia (mai bine zis, soldul ramas neconsumat).
Fondul de reparatii nu a fost niciodata restituit.Cel ramas necheltuit la finele anului se reporta pentru anul urmator.In anumite situatii(legale)si fondul de rulment are aceeasi soarta .
Adam Grecu
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Ujub
In legatura cu Fd. de rulment.
Pai acest fond nu poate sa aiba aceeasi soarta pentru ca suma respectiva este reintregita automat odata cu platile intretinerii efectuate de catre proprietar - din acest motiv se cheama ca este de rulment, pentru ca este rulata luna de luna si stim cu totii care este rostul acestui fond.
Sigur, daca un proprietar isi instraineaza locuinta si daca este la zi cu platile, respectivul isi poate retrage suma respectiva sau poate sa nu si-o retraga avand in vedere ca listele de plata sunt in urma datei calendaristie cu 20-30 de zile sau mai mult fata de lista de plata afisata - functie de asociatie. Retragerea propiu-zisa se poate face abia dupa perfectarea documentelor de instrainare si prezentarea acestora la sediul asociatiei de catre noul proprietar, atunci cand se stie cu exactitate data de predare/preluare a locuintei, dar de obicei retragearea fara complicatii se face la aparitia liste de plata urmatoare lunii instrainarii.
In fine, aceasta este procedura corecta si asa se practica. Ca sunt anumite situatii particulare, este altceva, insa suma ramasa in soldul Fd. de rulment al proprietarului trebuie restituita in mod obligatoriu.