avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 457 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

Buna ziua
As dori,va rog,sa va cer cateva sfaturi in legatura cu succesiunea casei deoarece avem o situatie mai complicata.
Mama mea a trait in concubinaj cu tatal meu pana in 1987 cand el a decedat.
Au convietuit 13 ani,in timpul acesta au cumparat un apartament si au avut 3 copii.
Dupa deces mama mea a platit pt apartament intretinerea si impozitul fara a face succesiunea dar locuind acolo.Noi vrem sa facem succesiunea dar apartamentul sa-i revina mamei,chiar daca fratele meu se opune,mama are chitante care dovedesc ca de 34 ani de cand locuieste acolo ea plateste toate cheltuielile.
Intrebarile mele sunt:
-cum am putea deschide succesiunea in instanta si ce drept are mama mea
-la tribunal trebuie sa mergem toti fratii?(fratele meu s-a mutat si noi nu am mai vorbit de mult timp cu el).
-cam cat ne-ar costa succesiunea
Va multumesc foarte mult!
Cel mai recent răspuns: julia06 , utilizator 14:29, 23 Noiembrie 2009
copiii ( unul dintre ei ) vor trebui sa investeasca instanta de judecata cu actiunea de partaj succesoral si iesirea din indiviziune .
mama dvs. nu are vocatie succesorala la succesiunea tatalui dvs . , intrucat concubinajul nu este reglementat in legislatia noastra.
taxa de timbru pt. o astfel de actiune este in cuantum de 3% din valoarea partajabila.
ca atare , daca exista intelegere intre frati , ideal ar fii sa se incheie o tranzactie care se depune la primul termen in instanta .
dupa efectuarea partajului, copiii pot ceda mamei cotele lor parti din imobil .
iar daca unul dintre frati nu doreste sa doneze mamei cota sa parte, dansa va stapani in coproprietate imobilul , alaturi de fiul sau .

atata timp cat procedura de citare cu fratele este indeplinita, se poate judeca si in lipsa acestuia .
este nevoie sa cunoasteti ultimul sau domiciliu. :sorry:
Multumesc foarte mult pt raspunsuri!
Ultimul domiciliu al fratelui,pe care il stim este la apartamentul pentru care dorim sa facem actele.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Modalitatea de a vinde un apartament cand sunt mai multi proprietari ciprianpaul ciprianpaul am urmatoarea situatie si as vrea un raspuns si un sfat in acelasi timp: locuiesc impreuna cu sotia mea si cu cei doi copii ai nostrii intr-un apartament cu 4 ... (vezi toată discuția)
Dezbatere succesiune gigelas gigelas Buna seara, In urma decesului domnului X,au ramas mostenitori sotia si doi copii. Bunurile ce urmeaza a fi dezbatute la succesiune,sunt: -un apartament - ... (vezi toată discuția)
Partaj succesoral Statescu Statescu Buna seara! Doi frati, impreuna cu mama lor - dupa decesul tatalui,respectiv sotului -merg la notar pt. eliberarea certificatului de mostenitor. Masa ... (vezi toată discuția)