avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 931 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Fosta soție a plecat de trei ani în străinătate ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Fosta soție a plecat de trei ani în străinătate și de atunci orice dialog cu ea este imposibil. Aș vrea să soluționez partajul casei, problema unui autoturism și stabilirea pensiei de întreținere la nivelul veniturilor ei, ce mă sfătuiți?

Buna ziua,
as avea nevoie de cateva sfaturi in legatura cu urmatoarea situatie : in urma cu 3 ani, sotia mea a parasit domiciliul conjugal plecand in strainatate. Am intentat proces de divort, solutionat prin decizie definitiva si irevocabila , stabilindu-se totodata domiciliul copilului nostru minor ,la adresa mea, sotia fiind obligata la plata unei pensii de intretinete a minorului.De atunci orice dialog intre noi, indiferent de tema este imposibil si drept urmare inexistent.Fosta sotie nu-si exprima nici o intentie in privinta solutionarii problemelor bunurilor comune exceptand unele sicane.
Intrebarile mele ar fi urmatoarele :
1. Avand cu fosta sotie , ca bun comun un imobil - locuinta si avand in vedere ca acesta are o valoare ridicata si drept urmare taxele de timbru sunt costisitoare si nu-mi permit sa le achit, exista in afara partajului o alta modalitate de impartire a bunului respectiv ?
2. La fel, detinem ca bun comun un autovehicul dobandit in perioada casatoriei, inmatriculat pe numele fostei sotii. Fizic , autovehiculul este in posesia mea insa fosta sotie a anulat cartea de identitate a autovehiculului , drept urmare mie fiindu-mi refuzata inspectia ITP, aflandu-ma acum in imposibilitatra folosirii acestui bun comun. Ce pot sa fac pentru a-mi folosii dreptul de proprietate asupra masinii ?
3. Fosta sotie plateste drept pensie de intretinere acel procent corespunzator venitului minim pe economie, sustinand ca nu este angajata. In acest timp, am la cunostinta faptul ca ea lucreaza legal ( lucra inclusiv in perioada divortului si atesta ea insasi cu acte acest fapt ) in Marea Britanie, insa nu am probe concrete( in acest moment ) in acest sens. Exista o cale legala prin care sa poata fi clarificata aceasta neadvertenta ?
Va multumesc !
Ultima modificare: Marți, 9 Aprilie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: jean66 , utilizator 16:01, 10 Aprilie 2019
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu puteti imparti decat prin partaj. Daca v-ati intelege amiabil, ati vinde impreuna casa si ati imparti banii, asa ar fi cel mai usor.
Oricum, nu aveti interes sa cereti partajul cat dvs stati in casa.
Puteti considera ca asa cum va folositi dvs de toata casa, asa se folosete ea de toata masina. Daca o lua, nu o mai foloseati, pacat ca nu o foloseste nimeni. Puteti cumpara alta.
Nu aveti cum sa faceti rost de acte fara imputernicire de la ea sau fara o hotarare a instantei. Puteti cere partajul in instnta si sa vi se atribuie daca vreti,
In ce priveste pensia, ziceti ca atesta la divort ca lucreaza, trebuia atunci sa va folositi de asta si sa cereti pensia la salariul castigat acolo, Se cere comisie rogatorie in MB si institutiile de acolo comunica salariul fostei dotii.
Puteti cere marire de pensie si se ocupa avcatul de aspectul asta, cere tot ce e de cerut ca sa puteti dovedi cat incaseaza.
Multumesc pt raspuns. Am omis sa mentionez ca la ultimul termen al procesului de divort , fosta sotie a depus un inscris prin care sustinea ca a demisionat de la locul de munca.
Oricum am retinut sfatul dvs.
In alta ordine de idei , nici eu cu fiica mea nu mai locuim in imobilul cu pricina deci nu mai folosim nici casa , nici masina. Asta este marea nemultumire.
Inca odata, multumesc.
Actiunea de partaj poate fi promovata oricand, de principiu, dupa divort.

Ceea ce caracterizeaza proprietatea devalmasa este faptul ca niciunul dintre codevalmasi nu are individualizata o cota -parte ideala, abstracta, matematica , din dreptul de proprietate, aceasta urmand a fi determinata in cadrul partajului.

Citarea poate fi realizata la ultima adresa de buletin, la usa instantei de judecata, suplimentar, poate fi numit un curator special, un avocat care sa reprezinte interesele fostei sotii.

Pensia de intretinere, odata stabilita, poate fi majorata, daca demonstrati ca fosta sotie munceste efectiv.

Va fi dificil sa mentionati locul de munca,atata vreme cat dumneavoastra nu cunoasteti efectiv resedinta.

Hotararea judecatoreasca, tradusa, legalizata poate fi pusa in executare in ITALIA, insa de dorit ar fi sa aflati unde locuieste efectiv fosta sotie.

O executare transfrontaliera, realizata prin executorii din Romania, actualmente, nu este posibila.

Daca aveti venituri foarte-foarte mici, puteti cere sa nu achitati taxa de timbru sau sa o achitati in rate. Altfel, puteti imparti bunurile doar prin buna invoiala, nici asta gratis.
Multumesc pentru raspunsuri !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pretentii lipsa de folosinta in cursul unui proces de partaj babizantine babizantine Buna ziua tututor, Am si eu o intrebare referitoare la procedura partajului bunurilor comune in urma divortului. Ce sanse de castig ar avea o actiune in ... (vezi toată discuția)
Interzicere (restrictie) acces concubin in locuinta comuna Madriannn Madriannn Interzicere (Restrictie) acces concubin in locuinta proprietate comuna (50% -50 %) Pe scurt, am divortat de fosta sotie in 2019 dar ne-am separat definitiv in ... (vezi toată discuția)
Posibil partaj ContSters419284 ContSters419284 buna ziua, Ma poate sfatui cineva cu privire la o prblema de partaj? am divortat dar nu am facut partajul iar fosta sotie a vandut autovehiculul pe care l-am ... (vezi toată discuția)