avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 407 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Am angajat o persoană care mi-a cerut bani înainte ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Am angajat o persoană care mi-a cerut bani înainte să înceapă activitatea, deci a trebuit să plătesc din contul personal, lucru pe care l-am mai făcut și ulterior. Acum m-a anunțat că își dă demisia și că mă dă în judecată, mă ajută OP-urile?

Buna ziua!
Detin o mica societate comerciala, in luna februarie am angajat o persoana.
Fiindca mi a cerut bani inca inainte de a incepe activitatea, i am facut un transfer din contul meu personal.
Deasemenea, fiindca imi tot cerea bani saptamanal i am mai transferat diverse sume din contul personal.
Acum doua saptamani a cerut liber din motive personale pana la sf lunii.
Astazi m a anuntat ca nu mai vine la munca dar ca vrea salariu complet pana la sf lunii cand isi va da demisia sub amenintarea ca nu semneaza nimic pana la primirea banilor.

Intrebarea mea: in cazul in care v a actiona societatea in instanta, ma ajuta cu ceva op urile platilor facute din contul meu personal catre dansul? Sau trebuie sa deschid in paralel alta actiune? Sau pot sa mi iau adio de la banii respectivi?...

Va multumesc!
Ultima modificare: Joi, 18 Aprilie 2019
Manuela Rășină, administrator
Da ! Pot fi aduse in discutie in cazul in care ai stat de plata pentru individ ! Evident banii trebuie trecuti la venituri dupa care se impoziteaza (CASS,CAS,IMPOZIT) . Pe stat nu-l intereseaza din ce sursa ai platit tu salarii la un om sau mai multi, atata timp cat el (statul) si-a incasat impozitele aferente. Daca nu i-ai trecut in statul de plata, nu poti sa-i invoci, pentru ca vor fi considerati ca plata la negru.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Desfacerea contractului de munca in perioada de proba se poate face fara preaviz. Depinde cum i-a facut contabilul contractul. Deci daca ati desfacut contractul in perioada de proba, nu aveti nici obligatie sa justificati asta. Daca nu semneaza, trimiteti actele pe posta cu semnatura de primire. E valabil. Banii care i-ati virat din contul personal sunt creditare fonduri catre firma daca dvs le-ati facut cu rol de avans la salariu, desi era normal sa puneti banii in contul firmei si din contul firmei sa dati avans. Dar daca ati efectuat o plata din contul personal in numele firmei, trebuie doar sa va reglati cu firma ca firma sa va dea banii inapoi ca persoana fizica. Nu are cu ce sa va dea in judecata daca ati platit zilele care au fost lucrate sub incidenta contractului de munca. Chiar si daca ati dat avans bani inainte de a incepe munca efectiva.

Perioada proba pt functie executie: 90zile de la data intrarii in vigoare a CIM, in perioada asta ambele parti pot pur si simplu sa incheie colaborarea fara justificare

Data incepere CIM poate diferi de data semnarii. E un contract. Exemplu: dvs ati semnat in 2 feb ca incepeti din 10feb si ati dat avans salariu in 2 feb. Perfect legal. Va complica doar: revisal trebuie sa reflecte asta + platile din contul personal au fost o greseala. Cat aveti firma aia nu va mai complicati asa. Circuitul cerut e: personal- cont firma- plati firma
Ultima modificare: Joi, 18 Aprilie 2019
gabrici, utilizator
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Semnatura pe decizia de desfacere a contractului de munca este numai pentru luare la cunostinta.Poate fi inlocuita prin comunicare prin posta cu semnatura de primire ( confirmare de primire).Cum a aratat cineva mai sus.Pentru ca nu e o desfacere de c.i.m prin acordul partilor ci prin hotarirea unilaterala a angajatorului de desfacere a ci.m. si sint reglementate cazurile respective in Codul Muncii.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu stiam ca periada de proba e de 90 de zile, nu stiu de ce aveam impresia ca e de 30 de zile.
Daca e de 90 de zile e super ok, ca el a inceput pe 22.01 si a terminat pe 16.04 Deci ne incadram.

In rest totul are ok, contract etc.

O sa ii trimit prin posta deciza de incetare.

Va multumesc pentru raspunsuri!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Verificati in c.i.m. daca are mentionata durata perioadei de proba si apoi folositi-va de art.31 alin.3 C.mun.

Alte discuții în legătură

Desfacere contract de munca paukkk paukkk Buna ziua Sunt in situatia angajatorului care a angajat pe perioada determinata de 3 luni, cu proba 30 zile.... un tanar domn. Partea proasta este ca l-am ... (vezi toată discuția)
Demisie in perioada de proba Marius.Catalin Marius.Catalin Imi cer scuze daca am creeat un nou subiect cu tema \"demisie\". Mai nou am incheiat un c.i.m cu o societate pe perioada determinata incepand cu 31.05.2011, ... (vezi toată discuția)
Perioada de proba rocsy88 rocsy88 Buna seara!In urma cu doua saptamani am semnat un contract de munca in care era prevazuta o perioada de proba de 30 de zile.Azi am anuntat firma ca ... (vezi toată discuția)