Eu si mama mea am facut un contract de vanzare cumparare in anul 2008 cu clauza de intretinere si uzufruct viager si suma de 8000 de euro cash ( nu mai stiu daca am chitanta pentru ei-dar am platit impozit la suma respectiva)! In ziua realizarii actului eu aveam 18 ani ( bani proveneau din alocatia primita de la tata pe durata celor 18 ani pe care mama mi-a pus-o deoparte). La notar sora mea nu a fost prezenta cand s-a realizat actul si nici nu stiu sa spun daca a fost mentionat la notar de catre mama mea faptul ca eu mai am o sora infiata! mentionez ca sora mea a primit de la mama o garsoniera inainte ca eu sa ma nasc si ca a dat o declaratie pe propia raspundere ca cedeaza totul in favoarea mea ( declaratie de mana cu 2 martori/ nu in fata notarului) . In anul 2014 am vandut apartamentul, mama a semnat ca este de acord si impreuna cu banii stransi de mine ne-am construit o casa la periferia orasului! Mentionez ca toate actele de la noua casa sunt pe numele meu, avize,autorizati, P-V de receptie a casei facturi de achizitie materiale e.t.c.
Intrebarea este ; sora mea daca ma da in judecata ( ca sigur o va face, deoarece garsonieera pe care i-a dat-o mama a vandut-o si a ramas fara nici un ban ) are castig de cauza...trebuie sa ii dau vreo parte din apartamentul pe care eu cu mama l-am vandut dupa acel contract de vanzare cumparare ? Mentionez ca in noua casa eu am bagat cel putin 40 de mii de euro in plus fata de banii de la apartament!
Ca si acte detin:
-actul garsonierei pe care mama i-a cumpart-o surorii mele,
- declaratie ca cedeaza totul in favoarea surorii ei mai mici ( apartamentul este luat de mama dupa ce sora mea a primit spatiu in alta parte)
-contract de vanzare cumparare cu uzu -fruct viager ( casa care a fost ulerior vanduta)
- si toate actele la noua casa direct pe numele meu!
florindolcianu
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Daca apartamentul a fost vandut catre fiica atat timp cat mama este in viata iar pretul a fost achitat la o suma care sa nu arate ca a fost o donatie ascunsa de ce mai trebuie sa mearga la un avocat?
andrey_f_c
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Liliana Gradinaru, nu e nevoie de nici o alta clarificare.... Daca eu ca parinte sunt in viata, dispun de bunul meu cum vrea mintea mea.... Nu trebuie sa dau socoteala nimanui. Copiii pe care ii am, sunt obligat (moral si legal) sa le asigur existenta.
In cazul de fata expus foarte clar, utilizatorul cristina12345679, a spus clar ca mama ei a asigurat existenta celelaltei fice prin cumpararea unei garsoniere pe care a trecut-o pe numele ei. De asemenea, actul de vanzare-cumparare, a fost un act de consimtamant liber, fara constrangeri luand in consderare asigurarea celei de-a doua fice (Cristina).
Ca ulterior s-au folosit banii (o suma infirma) si s-a construit o casa in alta parte, foarte bine si frumos. Ca aceasta fica (Cristina) s-a ocupat de asigurarea bunuui trai a mamei ei si de inmormantarea acesteia, chiar aplauze si piedestal pentru asa ceva. Chiar nu e simplu si usor sa ai grija de o persoana in varsta (eu am doi, bolnavi, unul la pat si stiu ce vorbesc. si sunt singur la ingrijirea lor).
Doamna/domnisoara Cristina, vedeti-va de viata plina de fericire si nu luati in seama acuzele celeilalte "surori" . Daca va ameninta sau face scandal, dovezi + avocat+plangere ....
In ceea ce priveste situatia cu tatal dumneavastra, faceti demersuri pentru contract de intretinere cu drept de uzufruct viager. Mergeti la notar si spuneti ce doriti sa faceti. De asemenea, spuneti ca nu e deplasabil. Daca nici nu poate semna, aveti nevoie de 2 martori care sa cunoasca situatia.
Succes si o viata plina de fericire dupa toata aceasta truda si alergatura!
Vorbim, se pare, despre alta situatie. Aici userul discuta despre situatia care va sa apara eventual dupa moartea mamei. Mama e in viata acum.
Userul vrea sa faca ceva, un act, acum, sa se asigure. pentru asta trebuie sa mearga la un jurist.
O fi clar, dar vointa de la baza actelor, sumele platite, de unde vin, de cine au fost folosite... toate astea mie nu imi sunt clare. Poate e corect si userul avea la 18 ani 8000 de euro, nu spun nu, poate mama care s-a ingrijit de copii avea deodata nevoie de ingrijiri, nu stiu, eu intreb ca ceva nu bate cum aud eu. Pana la 18 ani l-a intretinut fara sa intre in pensia de la tata, imediat dupa 18 ani nu-i mai ajungeau veniturile sa se intretina pe sine. Nu stiu, sincer.
Pentru cand esti in viata poti dispune cum vrei de bunuri, dar dupa ce mori mostenitorii iti pot desface unele facute ale tale, or asta vrea userul sa previna. Eu nu stiu cum i-a trecut pe numele surorii imobilul, ce dovezi au... cert e ca ba mama s-a asigurat ca fiecare copil are cate un imobil (ceea ce presupune ca vointa de la baza actelor ar fi fost donatie), ba userului i se tranmsfera dreptul de proprietate oneros, in schimb de bani si intretinere. Ceva imi scapa.
Florindolcianu, nu spune ca a fost vandut, e o vanzare cu intretinere catre un copil abia ajuns matur pentru niste bani care nu stim cine i-a avuit si cheltuit ulterior. Mai spune userrul ca sora sa a primit un imobil, or pare ca sora a primit gratis si userul pe bani, e anormal asta pentru un parinte, trebuie vazut. Uneori ce scrie in acte nu bate cu ce exista in realitate.
Trebuie sa vada un avocat daca vrea sa se asigure ca a facut totul sa clarifice situatia acum, asa cum spune, cat timp mama e in viata.
Buna ziua, am fost la un avocat, am pus pe masa toate actele ,si mi-a comunicat clar si raspicat ca sora nu mai are nici un drept!
Singurul lucru pe care eu l-am inteles gresit si l-am retinut gresit a fost faptul ca , contractul nu continea intretinere doar uzufruct ( dar in mintea mea am obligatia morala de a o intretine pe mama si de a avea grija de ea) de aceea am trait cu ideea ca actul e cu intretinere! Dar nu, era doar cu uzufruct! Acum nu mai exista, ca apartamentul a fost vandut si o data cu el au disporut toate obligatiile legale , acum actele la noua casa sunt toate pe numele meu , iar mama este la mine, in actele noi nu scrie ca isi pastreaza dreptul de uzufruct!! Se bucura de liniste si verdeata la curte alaturi de mine !
Uzufruct viager
ovi ovi
In anul 1992 mama mea a cumparat o garsoniera . Eu am o sora necasatorita, asa sunt si eu .Deoarece nu era loc suficient eu am locuit prin chirii ,,, etc, ... (vezi toată discuția)