avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 326 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Fostul soț a schimbat religia copilului nostru fără ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Fostul soț a schimbat religia copilului nostru fără consimțământul meu. Îi pot face reclamație?

Ii pot face reclamatie fostului sot ca i-a schimbat religia copilului nostru fara consimtamantul meu avand in vedere ca avem custodie comuna?
Ultima modificare: Joi, 30 Mai 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 14:52, 25 Iunie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
In alte tari religia in care este initiat/botezat un copil este documentata si pe hartie, aceasta putand produce si anumite consecinte juridice, cum ar fi accesul in anumite scoli, cluburi, asocieri. In Romania nu e doar o baie, ci are consecinta juridica a alegerii unei religii de catre parinti. De regula de comun acord.
In rest, am putea fi putin mai empatici, haideti sa nu il luam pe user la rost. Multumesc.
Problema nu e de lipsa de empatie. Eu i-am spus niste adevaruri dure, dar folositoare. Cand nu intelegem realitatea, realitatea se razbuna crunt.

Ok, sa o luam altfel: daca va rapi fetita in Spania, ar putea face puscarie. Rapirea internationala de minori are doua componente separate: civila (custodia/domiciliul copilului) si penala (pedeapsa pentru o infractiune internationala).

Pe urma, un botez facut pe furis, fara acordul tatalui, este egal cu zero. Nu este o dovada ca fetita ar trebui sa devina de religie ortodoxa. Altfel, sa zicem ca un cuplu isi boteaza copilul ortodox, de comun acord, iar cand copilul are doi ani, se convertesc la budism. Mai are valabilitate juridica botezul copilului?

Romania fiind stat de drept, democratic, ortodocsii sunt egali in drepturi cu adventistii si penticostalii. In mod simetric, daca ar fi fost educata ortodox, fetita ar fi fost invatata ca daca trece la pocaiti va ajunge-n iad.

Statul, fiind neutru din punct de vedere religios, nu poate decide ca e mai bine ca un copil sa fie educat ortodox decat adventist sau penticostal.

Eu nu sunt pocait, dar as alege mai degraba ca al meu copil sa fie educat pocait decat sa devina drogat sau prostituata, cum se intampla cu multi copii ortodocsi doar cu numele.
Ultima modificare: Marți, 11 Iunie 2019
tgeorgescu, utilizator
Domnule TGeorgescu,intrebarea mea a fost strict legata de religie,nu ca as vrea sa rapesc minora si sa o aduc in Spania!Stiu foarte bine care ar fi conseci tele!Multumesc,oricum!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Domnule tgeorgescu, cele aratate de dv. mai sus nu vad sa contina mult realism si adevar, mai degraba judecata, regret.
Doamna e in Spania, copilul in Romania, ce legi spaniole? Ce religie, doamna spune de secta? Ce rapire, nu vorbeste nimeni de asa ceva??
Toate faptele noastre au reverberatii jjuridice. Asa incat da, un botez facut asa cum spuneti are efect juridic. Copilul primeste un document cum ca s-a botezat in rit ortodox.
La fel, daca mai tarziu trece la budism, si acest lucru poate avea urmari juridice, precum si faptul ca initial a fost ortodox. Ce urmari nu stim, ca depinde in ce tara, pentru ce anume.

De asemenea, va rog sa nu mai etichetati si discriminati oamenii pe criterii religioase, este ilegal si contravine regulementului de postare de pe acest forum.
Nu conteaza ce sunt ortodocsii doar cu numele, doar cu faptele, doar catolicii etc. Nu suntem in masura sa judecam noi, legal, aici, toate religiile, nu asta e treaba noastra.
Multumesc.
2 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu am discriminat pe nimeni. De fapt, nici macar n-am spus ce religie am.

Sa luam o secta nerecunoscuta (18 culte sunt recunoscute in Romania): mormonii. Au dreptul legal de a se aduna si de a evangheliza in Romania. Faptul ca nu au fost recunoscuti de stat nu implica pe acela ca ei nu ar avea dreptul la libertatea de constiinta si credinta. Deci ceea ce fac ei nu este ilegal.

Daca tatal ar fi, sa zicem, mormon, nu inseamna ca a educa acel copil in religia mormona ar fi o infractiune. Mama fetitei pretinde ca tatal ar savarsi prin asta un delict, dar ma tem ca asta nu rezulta clar din situatia de fapt. Deci nici macar nu e demonstrat ca tatal fetitei ar fi comis un delict.

Dar fie si lup mancat de oaie. Daca asta ar fi un delict, care ar fi solutia? Ca judecatorul sa decida ca fetita sa fie educata ortodox? Adica pusa sa pupe icoane, pe care ea le stie ca sunt chipuri idolesti si ca se duce-n iad daca le pupa? Daca refuza sa pupe icoane care ar fi solutia, bataia, infometarea?

Alte discuții în legătură

Preotul ortodox i-a spus bunicii că nu va aproba înmormântarea ei lângă bunicul, unde are concesionat locul de veci, pentru că s-a pocăit. ce pot face ca să-l conving atunci când va sosi momentul? wazz wazz Buna ziua Bunicul meu a fost ingropat in cimitir ortodox acum 25 ani. Bunica mea are si ea loc de veci langa el tot de atunci. Ieri popa i a spus ca nu va ... (vezi toată discuția)
Obligativitate act doveditor apartenenta cult religios pentru acordarea zilelor libere haver1989 haver1989 Buna ziua, Nu mi se acorda zilele libere deoarece nu pot demonstra ca sunt evreu. Pe langa acest aspect pot primi doar 2 zile din cele 6. Este normal? (vezi toată discuția)
Sunt separat de concubina mea. copilul este la ea, e legal să-l boteze fără acordul meu și fără să mă înștiințeze? iuliana899 iuliana899 buna seara, as vrea sa va pun o intrebare. daca eu sunt separat de concubina mea, copilul fiind la ea, este legal ca ea sa boteze copilul fara acordul meu si ... (vezi toată discuția)