avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 842 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Persoana pe care o am în întreținere mi-a făcut ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Persoana pe care o am în întreținere mi-a făcut testament, însă în trecut a mai făcut și altora. Există posibilitatea să mai existe un testament valabil, și de unde aș putea afla?

Buna ziua. Am o batrana in intretinere. Mi-a facut testament . Problema este ca in trecut a mai facut si altora testamente, donatii pe care spune ea ca le-a anulat. Exista posibilitatea sa mai exite si un alt testament valabil. Se tine undeva in cartea notarilor o astfel de evidenta? Va multumesc frumos. Mentionez testamentul l-am facut saptamana trecuta.
Ultima modificare: Sâmbătă, 8 Iunie 2019
Manuela Rășină, administrator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pot exista daca nu contin dispozitii contrare.
De exemplu: printr-un testament las masina lui X, iar prin alt testament ii las casa lui Y.
In acest caz, ambele testamente sunt valabile.
Daca azi ii las toata averea mea lui X, iar maine fac alt testament prin care ii las tot lui Y, ultimul testament il anuleaza pe cel anterior.
Ca un sfat: este bine sa va interesati daca intr-adevar au existat donatii sau acte incheiate de batrana, care au fost reziliate/revocate. Si motivele pentru care s-a intamplat asta.
Daca donatia a fost revocata, trebuie sa existe o hotarare judecatoreasca prin care partile sa fie repuse in situatia anterioara. Adica imobilul sa se intoarca in patrimonil batranei. Alfel, o ingrijiti in schimbul a....nimic.
Sunt batrani intretinuti "de profesie", care fac numeroase acte cu multe familii, pentru ca de fiecare data sa le "strice".

Din cate stiu eu notarul nu poate sa ofere informatii despre testament inainte de deces decat daca sunt cerute de autorul testamentului. Oricum acesta poate fi anulat oricand chiar si prin intermediul unui nou testament unde se lasa bunul in discutie unei persoane diferite. Testamentul cel mai recent este cel valabil, Testamentul poate fi facut la notar sau se poate si fara notar daca sunt indeplinite anumite conditii de forma. Semnat, datat, scris de mana testatorului.
9 din 9 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dacă persoana dorește întreținere și dacă dvs. doriți să-i acordați întreținere, atunci încheiați un contract de întreținere.

Altminteri, față de cele ce ați povestit, vă asumați un mare risc. În primul rând, ați vorbit despre donații „pe care spune că le-a anulat”. Cum, mai exact? Că o donație se anulează prin instanță. Sunteți sigur că mai are ceea ce credeți că v-a dat!? Ați cercetat cartea funciară? Sunteți sigură că mai are în proprietate ceva? Ce vă face să credeți că veți fi ultima din sirul beneficiarilor de testamente cu care s-a lăudat?
Ultima modificare: Sâmbătă, 8 Iunie 2019
romascanu, moderator
Va multumesc frumos!
3 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
este bine sa stiti ca exista mostenitori rezervatari si ca testamentul va ofera doar partea principala, astfel ca degeaba va imaginati ca veti avea acces la intreg apartamentul doar pentru dvs printr-un simplu testament

daca vreti sa va securizati "investitia" de intretinere, va recomand un act de transfer de proprietate (donatie/vazare-cumparare)

Alte discuții în legătură

Contract de întreþinere ºi testament imac imac Bună ziua Mă poate ajuta cineva în următoarea speta ? X încheie un contract de intreţinere prin care transmite nuda proprietate întreţinătorilor cu ... (vezi toată discuția)
Testament! GCOSMIN GCOSMIN In primul rand imi cer scuze ca imi permit sa va deranjez,In legatura cu un act de testament indraznesc sa va adresez o intrebare ,deoarece situatia este ... (vezi toată discuția)
Bună ziua am grijă de o bătrânică care aceasta are un frate ... Paduraru Mihaela Paduraru Mihaela Bună ziua am grijă de o bătrânică care aceasta are un frate .Fratele are un băiat.De ceva timp o îngrijesc eu iar apartinatorii nu o caută .Aceasta ar ... (vezi toată discuția)