avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 685 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Am constatat preluarea greșită, ani la rând, a ...
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Am constatat preluarea greșită, ani la rând, a capitalului social în bilanț. Cum se poate corecta această eroare?

Buna ziua,

Am constatat ca s-a preluat gresit capitalul social in bilant trebuia sa fie 200 lei in loc de 210, ...si asta ani la rand. Cum se poate corecta aceasta eroare?... se poate?
Multumesc.
Ultima modificare: Vineri, 14 Iunie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 17:27, 11 Iunie 2019
Aceasta este o eroare care se poate corecta cf Ordinului nr. 450/2016 pentru aprobarea Procedurii de corectare a erorilor cuprinse în situaţiile financiare anuale şi raportările contabile anuale depuse de operatorii economici şi persoanele juridice fără scop patrimonial :

. În înţelesul prezentei proceduri, erorile constatate pot fi determinate de completarea eronată a:
c1) indicatorilor raportaţi prin formularul "Bilanţ"/"Situaţia activelor, datoriilor şi capitalurilor proprii", dacă valoarea acestor indicatori poate fi dovedită de alte documente (de exemplu, act constitutiv, contracte etc.) şi acest aspect este cuprins în declaraţia pe propria răspundere de la pct. 6;

Procedura:
6. În cazul corectării unor erori, ulterior depunerii situaţiilor financiare anuale/raportărilor contabile anuale, operatorii economici şi persoanele juridice fără scop patrimonial pot depune numai la registratura unităţilor teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice un alt set de situaţii financiare anuale şi documentele cerute de lege, respectiv raportări contabile anuale, după caz, care vor cuprinde informaţii corectate.
Entităţile depun situaţiile financiare anuale/raportările contabile anuale la registratura unităţilor teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice în format electronic, împreună cu situaţiile financiare anuale/raportările contabile anuale listate cu ajutorul programului de asistenţă elaborat de Ministerul Finanţelor Publice, semnate potrivit legii.
În vederea depunerii situaţiilor financiare anuale/raportărilor contabile anuale în format hârtie şi în format electronic, entităţile folosesc programul de asistenţă pus la dispoziţie gratuit de către Ministerul Finanţelor Publice pe site-ul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, prin care se generează un fişier de tip PDF, având ataşat un fişier xml, care conţine datele de identificare a entităţii, precum şi un fişier cu extensia zip.
Pentru situaţiile financiare anuale fişierul cu extensia zip va conţine situaţiile financiare anuale şi documentele cerute de lege, aşa cum acestea sunt întocmite de entităţi şi scanate, alb-negru, lizibil şi cu o rezoluţie care să permită încadrarea în limita a 9,5 MB a fişierului PDF la care este ataşat fişierul zip.
Concomitent, administratorul trebuie să depună şi o declaraţie pe propria răspundere, din care să rezulte că documentele respective au fost retransmise ca urmare a corectării erorilor constatate, cu indicarea naturii erorii corectate, precum şi faptul că acestea reflectă realitatea entităţii raportoare. Această declaraţie pe propria răspundere se va include în fişierul zip ataşat bilanţului PDF. Un exemplar în format tipărit al acestei declaraţii va fi depus la registraturile unităţilor teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice, împreună cu situaţiile financiare/raportările anuale corectate.
Ultima modificare: Marți, 11 Iunie 2019
Ioan Petru Butariu, Contabil
multumesc,

Sa inteleg ca doar la ghiseu pot depune situatiile financiare corectate?...nu le pot depune online daca am semnatura si sa atasez fisierul zip cu declaratia administratorului de declarare a erorii contabile?

Da, asa e, doar la registratura.
multumesc

Si daca preluarea gresita a capitalului social din bilant este din anul 2008 cum procedez? Depun pt fiecare an din nou bilantul la ghiseu? :(
Nu cred ca mai are rost, depuneti doar cele aferente anului 2018.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot avea probleme la vreun control anaf? chiriac77 chiriac77 pot avea probleme la vreun control anaf???Mentionez ca pe certificatul de inregistrare a firmei este trecut codul caen cu activitatea pe care o prestam dar ... (vezi toată discuția)
Bilant iunie 2013, zip Marin SM Cristina PFA Marin SM Cristina PFA contabila firmei a facut bilantul la iunie 2013 si a plecat in concediu cand ne-am dus cu bilantul la ANAF , au spus ca nu are zip-ul pe CD Am zip-uit tot ... (vezi toată discuția)
Eroare depunere declaratie inactivitate cernatmariana cernatmariana Buna ziua. Va rog frumos sa ma ajutati cu un sfat. Ce ar trebui sa fac pentru anularea depunerii eronate a declaratiei de inactivitate ( s1046) pentru o ... (vezi toată discuția)