avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 566 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... CAS/CASS Declarație Unica 2019
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

CAS/CASS Declarație Unica 2019

Bună,

Am observat niște câmpuri noi în declarația unica pe 2019, mai exact la calculare CAS/CASS sunt câmpuri obligatorii și care nu accepta valori mai mici de 12 salarii minime brute ca baza de impozitare.

Eu am un PFA din 2016 la care nu am avut activitate și nici nu estimez.
Dacă bifez și pt completarea CAS/CASS atât la 2018 cât și 2019 nu îmi da voie sa trec 0 (zero) ca baza de impozitare chiar dacă la venituri realizate cât și estimate e trecut zero, zice ca minim 12 salarii.

Adică trebuie sa plătesc chiar dacă nu am avut și nici nu estimez venituri? Sau pot sa nu bifez pt completarea acelor câmpuri de vreme ce venituri realizate/estimate sunt zero? E de ajuns?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: george-neagu , moderator 12:03, 13 Iunie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Deci obligatoriu bifati la impozitul pe venit cat estimati pentru 2019.
Separat, daca din valorile estimate rezulta un venit net anual pentru 2019 peste plafonul celor 12 salarii minime brute pe economie, adica peste 25960 lei, obligatoriu trebuie sa completati si sa platiti cass 10% si cas 25% aplicate la valoarea plafonului. Altfel nu completati nimic si nici de platit nu aveti la contributii. Venit net anual adica total incasari - total cheltuieli deductibile mai putin contributiile sociale.
Pentru anul 2018 completati exact ce valori ati obtinut la incasari si plati. La fel, daca din valorile acestea rezulta un venit net anual pentru 2018 peste plafonul celor 12 salarii minime brute pe economie, adica peste 22800 lei, obligatoriu trebuie sa completati si sa platiti cass 10% si cas 25% aplicate la valoarea plafonului. Altfel nu completati nimic si nici de platit nu aveti la contributii pentru 2018.
Pentru 2018 trebuie sa completati acum si registrul de evidenta fiscala in care descrieti cum ati ajuns la acele valori trecute in declaratie, adica totaluri pe tipuri de venituri si de cheltuieli deductibile din 2018.
Ultima modificare: Joi, 13 Iunie 2019
george-neagu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Trebuie să plătesc cas si cass 00Monica42 00Monica42 Sunt angajat la o firma de unde iau salariul si care imi plătește contribuțiile sociale . Am un apartament inchiriat, pe tot anul 2018,cu contract si o ... (vezi toată discuția)
Întâmpin câteva dificultăți legate de completarea declarației unice pentru pfa cu venit 0, vă rog să mă ajutați Bogdan52 Bogdan52 Buna ziua, Intampin cateva dificultati legate de completarea formularului pentru declaratia unica. Sunt PFA individual cu impozitare in timp real, insa anul ... (vezi toată discuția)
Contributii sociale obligatorii eustinaionescu eustinaionescu Sunt salariata, avand functia de medic specialist in cadrul GARZI MEDICI, cu contract individual de munca nr. 0/42915 si conform Ar1 din act aditional ... (vezi toată discuția)