avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 647 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Accident auto ușor, păgubitul cu RCA expirat: e ...
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Accident auto ușor, păgubitul cu RCA expirat: e adevărat că asigurătorul nu-i va plăti despăgubire în acest caz?

Buna ziua, am avut un mic accident (fara victime) cu un alt participant la trafic in parcarea unui magazin, mai exact soferul a dat cu spatele si mi-a rupt bara din fata. Baiatul isi recunoaste vina si mi-a dat asigurarea lui, problema este ca eu am avut RCA expirat, din ce am citit pe internet multe persoane afirma ca pagubitul daca nu are RCA valabil dar in schimb cel care a provocat paguba are RCA valabil atunci asiguratorul ma va despagubi.

Problema este ca pe fisa de constatare amiabila este o rubrica unde trebuie sa complectez datele asigurarii.

Ce pot face in cazul acesta?
Daca eu am o masina parcata la bloc fara sa circul cu ea si fara asigurare si cineva ma loveste atunci asiguratorul lui nu ma despagubeste?

Multumesc

Ultima modificare: Miercuri, 19 Iunie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: DinuX , utilizator 15:13, 20 Iunie 2019
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Asigurarea auto obligatorie (RCA) este de raspundere civilă pentru daunele provocate altor persoane prin accidente de circulație. Prin urmare, persoana vinovată de producerea accidentului trebuie să aibe asigurarea RCA valabilă.
Societățile de asigurare găsesc diferite motive ca să plătească despăgubiri în cuantum cât mai mic sau, dacă se poate, deloc..
Codul rutier prevede că lipsa asigurării RCA constituie contravenție.. Încălcând și dvs. prevederile OUG nr. 195/2002 s-ar putea să primiți o scrisoare prin care vi se face cunoscut că este vorba de o culpă comună. Argumentul asiguratorului ar fi:, cu toate că în momentul producerii accidentului autoturismul dvs. staționa, dar pentru a se afla în parcarea magazinului acesta a circulat neregulamentar (fără asigurare RCA).
ing. Ioan Ciobanu
Daca parcarea magazinului apartine domeniului privat (nefiind astfel incadrat ca drum public), nu aveati obligatia detinerii unei polite RCA.
Aceasta este obligatorie circulatiei automobilelor pe drumurile publice (strazi, dj, dn, autostrazi), nu si in cazul zonelor private, precum sunt parcarile sau curtile institutiilor.
Chiar daca sunt deschise publicului si oricine poate intra si iesi din acea parcare, aceasta nu are, conform codului rutier, calitatea de drum public.
Nu scrie nicăieri ca în cazul în care cel păgubit nu are RCA, asigurătorul vinovatului nu despăgubește.
Iar politia nu îl sanctioneaza pe cel fără asigurare deoarece a fost incheiata constatare amiabila.
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua, in calitate de broker de asigurari, va aduc la cunostinta ca asiguratorul RCA va plati despagubiri chiar daca pagubitul avea RCA expirat. Doar politia poate sa va sanctioneze pentru lipsa asigurarii RCA, asta in cazul in care s-ar fi ajuns pana acolo.Nu reprezinta o excludere de la plata despagubirilor.
Ultima modificare: Luni, 4 Noiembrie 2019
Manuela Rășină, administrator
Va multumesc tuturor pentru raspunsuri. Imediat dupa accident am facut o polita RCA cu valabilitate din ziua urmatoare.

Am intrebat la cateva service-uri auto referitor la acest aspect si toti mi-au raspuns exact ca aici. Nu este obligatoriu sa am o asigurare valabila daca sunt pagubitul, dar sunt sanse ca asiguratorul sa caute diferite motive pentru a nu platii paguba.

Am facut programare si urmeaza sa vad ce se va intampla.

Alte discuții în legătură

Este pasibil de amendă pentru lipsa rca proprietarul unei mașini parcate pe spațiul public? mic57 mic57 Legea 132/2017 prevede la art.3 obligatia proprietarului de a incheia asigurare RCA. Daca un autovehicul nu are RCA si nu este surprins in trafic ci se afla ... (vezi toată discuția)
De ce facem rca la remorcã? clauze rca în general? seduardg@yahoo.co.uk seduardg@yahoo.co.uk Acum 8 ani când încheiam RCA semnam un contract cu clauzele, una din ele fiind: dacă am RCA pe vehiculul meu A şi avariez vehiculul B tot al meu, ... (vezi toată discuția)
Dauna rca auto nutzzu nutzzu Buna seara.In data de 21.12.2010 ,la un bloc vecin a avut loc o explozie in urma careia auto proprietate care era parcat langa imobilul respectiv,a suferit mai ... (vezi toată discuția)