avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 623 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Amenzi contraventionale
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Amenzi contraventionale

Buna ziua! Am primit 3 amenzi contraventionale, in aceeasi recomandata. As dori sa contest aceste amenzi, deoarece agentul constatator a intocmit pv fara ca eu sa fiu de fata, iar faptele de care ma incrimineaza sunt neadevarate. In alta ordine de idei, presupusele fapte comise de mine ar fi prevazute la art 2 pct 1, din legea 61/1991R si sanctionate de art. 3 alin 1, lit. a, b, din aceeasi lege. Cele 3 amenzi sunt de 100, 200 si 500, iar rubrica "jumatate din minimul amenzii, adica...", este taiata. Sa inteleg ca sunt obligat sa platesc toata suma de 800 lei, chiar daca ma incadrez in cele 15 zile lucratoare, prevazute de legea 203/2018? In pv este trecut faptul ca ma angajez sa achit in termen de 48 de ore, la trezorerie (fara un nr de cont), iar in termen de 15 zile lucratoare sa depun chitanta la postul de politie si tot in acest termen pot face si contestatie. Este corect? Mentionez ca nici rubrica "nu a fost de fata niciun martor...", nu este completata, deci inteleg ca agentul ar fi putut scrie orice in acest pv. Va rog sa ma ajutati, pt a sti ce trebuie sa fac. Multumesc.
Ultima modificare: Joi, 4 Iulie 2019
AndaNav, utilizator
Cel mai recent răspuns: AndaNav , utilizator 23:34, 5 Iulie 2019
Legea 61/1991 prevede si plata a jumatate din minim....
Daca este asa cum spuneti acele procese verbale au elemente de contestare si anulare !
Si in acest caz, care este jumatate din minim? Nu specifica nicaieri.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ideea era urmatoarea ! Daca nu a prevazut dreptul asta legal in niciunul dintr eprocese verbale pot fi contestate in instanta si anulate....

DenisRif a scris:

Ideea era urmatoarea ! Daca nu a prevazut dreptul asta legal in niciunul dintr eprocese verbale pot fi contestate in instanta si anulate....




Legea nr. 203/2018 privind măsuri de eficientizare a achitării amenzilor contravenționale
"De la data intrării în vigoare a prezentei legi (24 august -2018.), contravenientul poate achita jumătate din minimul amenzii prevăzute de lege și în acele situații în care actul normativ de stabilire a contravențiilor nu prevedea expres această posibilitate", scrie în Legea nr. 203/2018.
Ultima modificare: Joi, 4 Iulie 2019
DenisRif, utilizator
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Le puteti contesta pe baza OG2/2001 , varianta actualizata.
[ link extern ]

Pentru faptul ca PV nu s-a incheiat in prezenta dvs. si nici macar a unui martor, care sa confirme, invocati art. 19 si cereti anularea acestor PV, pentru ca ele nu se bucura de prezumtia de veridicitate, Este un caz de nulitate relativa, dar judecatorul poate aprecia faptul ca cele scrise PV de contraventie nu pot fi creditate ca fiind adevarate, conform principiului de drept "in dubio pro reo", neexistind nici un fel de proba care sa sustina afirmatiile agentului constatator, mai ales ca nu exista un martor care sa confirme, cel putin ca nu erati prezenta la locul faptei, cind agentul a completat procesul verbal:
Art. 19
(1) Procesul-verbal se semnează pe fiecare pagina de agentul constatator și de contravenient. În cazul în care contravenientul nu se afla de față, refuza sau nu poate să semneze, agentul constatator va face mențiune despre aceste împrejurări, care trebuie să fie confirmate de cel puțin un martor. În acest caz procesul-verbal va cuprinde și datele personale din actul de identitate al martorului și semnătura acestuia.
(2) Nu poate avea calitatea de martor un alt agent constatator.
(3) În lipsa unui martor agentul constatator va preciza motivele care au condus la încheierea procesului-verbal în acest mod.

Presupun ca nu exista nici aceasta motivare.

Alte discuții în legătură

P.v intocmit nelegal . Andreicj Andreicj Buna ziua , in urma cu cateva luni (noiembrie 2019) am fost amendat pe legea 61/1991 cu *1000 RON maximul prevazut , pe motiv ca as fi adus injurii unui domn ... (vezi toată discuția)
Legea 61/1991 revizuita AndaNav AndaNav Buna seara! Va rog sa ma ajutati, razpunzandu-mi la unele neclaritati, pe care le am in legatura cu o amenda. Am fost sanctionat contraventional, cu trei ... (vezi toată discuția)
Nulitate pv nesemnat de contravient sebastiant sebastiant buna ziua, am primit o amenda de la politia comunitara precum ca as depozita moloz din mat de onstr pe domeniu public ceea ce am mentionat la mentiuni ca nu ... (vezi toată discuția)