avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 384 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Întâmpin câteva dificultăți legate de completarea ...
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Întâmpin câteva dificultăți legate de completarea declarației unice pentru PFA cu venit 0, vă rog să mă ajutați

Buna ziua,

Intampin cateva dificultati legate de completarea formularului pentru declaratia unica. Sunt PFA individual cu impozitare in timp real, insa anul trecut nu am inregistrat venituri.

Cum practic sunt pe 0, sunt nedumerit care sectiuni sunt necesare pentru a fi completate. Daca sectiunile pentru venituri din tara si de afara par sa mearga completate cu 0, cele pentru declararea CAS/CASS au restrictie impusa. Fiind, in mod evident, sub plafonul de 12 salarii minime, nu chiar stiu ce trebuie sa fac.

Ca sa fie mai vizibile, am urmatoarele intrebari:

1. Ce sectiuni si subsectiuni ale declaratiei unice ar trebui bifate si compeltate pentru un PFA cu venit 0?

2. Daca sectiunile pentru CAS/CASS au restrictie impusa si nu pot fi completate cu 0, trebuie sterse? Datorez ceva statului in acest sens? (la un moment dat obtinusem o suma de 475 de lei, cumva).

3. Daca veniturile pe 2019 sunt peste sau sub cele estimate, sunt obligat sa depun declaratie rectificativa anul viitor?

Multumesc anticipat.
Ultima modificare: Duminică, 11 August 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Bogdan52 , utilizator 12:25, 10 August 2019
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca pentru acel pfa in 2018 ati inregistrat venituri si cheltuieli zero, trebuie sa vedeti ce ati completat in 2018 cand ati depus declaratia unica cu valorile estimate pentru 2018? Daca atunci ati completat ceva valori estimate ca le veti realiza si in relitate nu ati inregistrat nimic, acum treceti cu zero si o sa trebuiasca sa recuperati acel impozit pe venit estimat platit in timpul anului 2018.
Daca venitul net (adica total venit anual brut - total cheltuieli deductibile anuale mai putin cele cu asigurarile sociale) la pfa pe 2018 este sub plafonul celor 12 salarii minime brute pe economie adica pentru 2018 sub 22800 lei, nu completati nimic la cass si cas pentru 2018 si nici nu veti fi obligat sa platiti aceste contributii sociale. Nu completati nici macar cu zero in declaratie.
Daca veniturile pe 2019 sunt peste sau sub cele estimate, sunteti obligat sa depuneti declaratie rectificativa anul viitor.
Multumesc pentru raspuns si clarificare!

Legat de veniturile pe 2019, in declaratia unica exista doar sectiune pentru veniturile estimate din Romania. Eu anticipez numai venituri din afara tarii anul acesta. Trebuie sa le adaug in sectiunea dedicata veniturilor estimate din tara sau este destul sa le introduc anul viitor in declaratia rectificativa?
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu stiu ce tip de venit estimati pentru 2019? De exemplu daca estimati ca veti incasa dividende de la firme din strainatate, pentru acest tip de venit nu se depune declaratie unica cu valori estimate ci doar cea finala in 2020 pentru 2019.
Deci daca nu apare acolo in declaratia unica detaliat si din care sa alegeti si sa completati cu valorile estimate, inseamna ca nu se declara cele estimate.
Ultima modificare: Luni, 29 Iulie 2019
george-neagu, moderator
E un raspuns foarte tarziu, insa mi-ati fost de ajutor din nou si am reusit sa completez si sa depun declaratia inaintea termenului :) Va multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cas/cass declarație unica 2019 pobosa pobosa Bună, Am observat niște câmpuri noi în declarația unica pe 2019, mai exact la calculare CAS/CASS sunt câmpuri obligatorii și care nu accepta valori ... (vezi toată discuția)
Declaratie unica pfa, cass platit anticipat wrunning wrunning Buna ziua! Ca persoana fizica, in anul 2018, nu am avut niciun fel de venit si la finalul anului am achitat suma de 1440 lei, echivalentul a 6 salarii minime ... (vezi toată discuția)
Ce taxe plătesc în 2019 pentru veniturile realizate din pfa free34ar free34ar Dacă sunt angajata și am și un PFA, ce taxe plătesc în 2019 către statul român pentru veniturile realizate din pfa? (vezi toată discuția)