avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1442 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Probleme mari ca angajat la o firmă: acuzat de furt, ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Probleme mari ca angajat la o firmă: acuzat de furt, testat cu poligraful și pus să semnez un curs de formare profesională de 25.000 de euro. Cum mă pot apăra?

Buna ziua,

M-am angajat la SC X SRL la data 14.05.2019 pe funcția de agent de vânzări in urma participării la un interviu cu Patronul, rezultând o testare cu poligraful pentru a stabili intențiile mele legate de munca cât și a eventualelor probleme avute in locurile de munca anterioare.

Am început munca pe 15.05 și după doua zile Patronul mi-a spus ca înainte sa ajung sa fac vânzări trebuie sa stau pe tehnic, reprezentând îngrijirea complexului - mentenanța electrica, curte - pavaj, vopsit ; zugrăvit ; carat , descărcat, orice munca era nevoie in complex.

După doua săptămâni am aflat de sistemul de monitorizare video și de faptul ca trebuie sa dau mesaj când vin la munca și când plec de la munca, un mesaj text către cineva care ma filma. Am întrebat atunci dacă este necesar, și mi s-a spus ca este obligatoriu.

In decursul acestor doua luni și jumătate Patronul mi-a schimbat salariul inițial de doua ori, ajungând la un final de 9000 RON / luna fix sau 6500 + comisioane la diferite sarcini îndeplinite și evenimente vândute. De asemenea la sfârșitul primei luni, pe 15.06 am aflat ca mi se oprește garanție 50% din salariu, garanție ce mi se returnează când voi decide sa plec.

Unele sarcini pe care mi le-a trasat au fost costisitoare, și de fiecare data după ce aflam costul fiecărei reparații mai scumpe, pe care o aveam de dus la bun sfârșit, ii ceream ok/ul pentru a o plăti. Unele plăti erau cu factura însă marea majoritate erau plata oamenilor, zilierilor, pe care ii contractam la indicațiile Patronului de pe diferite site-URI de mică publicitate.
Ii numeau in incinta complexului - colaboratori, pe care ii chemam cu acordul verbal al Patronului cu o seara înainte și in ziua respectiva după ce terminam munca cu ei trebuia sa ii cer ok-ul pe bani, de cele mai multe ori Patronul îmi răspundea la mesajele scrise după câteva ore bune.

In condițiile in care marea majoritate a colaboratorilor pe partea de banqueting - mobila, mese, și echipamente audio-video aveau 18-19 ani le dădeam bani de la mine pentru a putea prinde mijloacele de transport către casa. Si ulterior îmi luam banii de la contabilitate.
Pentru toate produsele necesare, ingrediente, accesorii, scule, unelte, etc, luam direct bani și aduceam facturi pentru echivalentul lor.

Facturile pe care le puteam procura pentru execuția lucrărilor le duceam la biroul de contabilitate. Iar ceea ce făceam fără facturi scriam pe foi albe și dădeam la contabilitate. Iar restul de bani ii dădeam Patronului sau cuiva de la biroul de contabilitate.
In total undeva la 100.000 Lei au trecut prin mâna mea pentru a plăti lucrările ce mi le spunea Patronul ca sunt de făcut ( colaboratori, execuții fier-metal, lucrări electrice, electricieni , grădinărit , pavaj , reparații , sudura , piscina, țevi , depozite ) ;

La un moment dat ritmul de munca a fost mult prea alert, deși Patronul avea așteptările ca in fiecare dimineața sa fiu la munca cu muncitorii din curte, sa stau cu ei, de asemenea seara când ajungea dansul și programul meu ar fi trebuit sa se termine, ma ruga sa mai stau sa mai duc la bun sfârșit din ele, ca sa pot trece pe vânzări.

Am tras tare sa termin lucrările deși apăreau de fiecare data altele, de doua ori am clacat și a trebuit sa îmi iau liber. In cele doua luni și jumătate am avut 7 zile libere.
Iar orele muncite pe zi depășeau cu lejeritate 10-12 ore ajungând uneori si la 20. Uitându-ma acum pe mesajele date când plecam și când ajungeam.

Am ținut și 90% din Interviurile de angajări pentru pozițiile de : electrician, om bun la toate, grădinar, sef de sala, ospatar.

Locația mi-a plăcut foarte mult, am pus mult suflet, însă pe parcursul celor doua luni și jumătate am avut diverse altercații și discuții contradictorii cu Patronul referitoare la timpul petrecut la munca suplimentar, oboseala care se acumulase și nu in ultimul rând la sfarsit când in ultima săptămâna am trecut pe vânzări și am început sa inchei contracte , 2 contracte semnate in primele trei zile ca agent de vânzări, Patronul m-a anunțat ca salariul meu va cobora la 2500 RON + comisioane și ca ma voi ocupa și de departamentul de tehnic și de vânzări. In aceeași zi am avut doua discuții in urma cărora Patronul a țipat, a urlat la mine timp de câteva minute bune.

Atunci am decis sa imi inchei activitatea aici, datorită orelor in plus ce depășeau norma de 9 ore pe zi timp de 6 zile pe săptămâna. De fiecare data apăreau probleme noi in timpul săptămânii care necesitau oameni prezenți in complex.
La câteva zile după ce am plecat am fost anunțat de contabila și de Patron ca lipsesc niște bani, și ca trebuie sa sa dau socoteala pe o suma de bani - 8000 RON - pe care am dat socoteala înainte sa plec cu o săptămâna.

Întrebarea mea este dacă ei mi-au dat bani de fiecare data in fata camerelor, și eu le-am dat listele și facturile și restul de bani in alta parte , și nu in fata camerelor, pot spune ca le-am furat bani ?

As dori sa mentionez ca in urma unui eveniment la care participam, deși începusem munca la ora 10:00 undeva in jurul orei 01:00 a doua zi, am fost trimis de Patron sa iau băutura pentru un client. Am avut un incident in seara aceea, datorită faptului ca clientul aflat in stare de ebrietate, a spus ca mi-a dat suma de 3200 RON deși in realitate îmi dăduse 1600 RON. In aceea seara am fost reținut de către bodyguarzi clientului, in cele din urma acesta a recunoscut ca mi-a dat suma de 1600 RON, și de asemenea am primit filmarea in care se vede ca suma pe care acesta mi-a dat-o este de 1600 RON.

Ulterior in data de 09.07 am fost trimis din nou la poligraf, întrebările puse au fost dacă am luat bani de la SC X SRL , dacă am consumat droguri, dacă mai consum, dacă beau la locul de munca ( deși făceam testări cu aparatul echilotest in fiecare zi de Weekend ) dacă am încercat sa iau bani de la clientul mai sus menționat și multe alte întrebări referitoare la conduita de munca. La sfârșitul testului am fost anunțat ca l-am trecut, atât de doamna Dr cât și de Patron.

Am înțeles de la colegi, zilele acestea, ca sunt supărați ca am plecat, deși eram in perioada de proba de 90 de zile, și ca se vor duce la poliție sa îmi facă plângere. Deși aveam un contract de confidențialitate, acesta crede ca ma voi duce sa lucrez cu mama mea care lucrează tot in domeniu, concurent.

De asemenea m-a pus sa semnez un contract de formare profesională care intra in vigoare după perioada de proba in valoare de 25000€ + TVA.

Nu vor sa îmi semneze demisia și cred ca se vor duce la poliție. Cum procedez ?
Ultima modificare: Joi, 1 August 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: tgeorgescu , utilizator 10:51, 7 August 2019
Daca acel curs este fictiv, sesizati ANAF pentru frauda cu registrul contabil. Firma trebuie sa dovedeasca efectuarea in mod real a platii sau ma rog, plata reala a profesorilor care v-au predat. Si daca nu pot justifica 50 de centi din costul cursului vor avea probleme. Totul, inclusiv hartia si creioanele folosite trebuie justificat.
Ultima modificare: Miercuri, 7 August 2019
tgeorgescu, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Exista protejarea angajatului fata de angajator? lazflo lazflo Buna seara. Am o problema legata de codul muncii. Lucrez din data de 6 martie la o societate comerciala (ABC) si patronul m`a tinut \"in proba\" pana in 15, ... (vezi toată discuția)
Poligraf obligatoriu la angajare? stefan_ruxandra stefan_ruxandra buna ziua. lucrez de aproape 2 ani la o firma de material de constructii. la angajare am fost nevoita sa dau poligraf (era conditie obligatorie pentru ... (vezi toată discuția)
Testul poligraf(legal sau ilegal) hyduc80 hyduc80 de curand un coleg al meu de munca a fost pus sa-si dea demisia din cauza unor probe irelevante(conducerea banuiau persoana sau persoanele) sa aflat ... (vezi toată discuția)