avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - impozit pe venitul ... Impozit din venit regim hotelier hostel: pot să fac o ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - impozit pe venitul microîntreprinderilor

Impozit din venit regim hotelier hostel: pot să fac o microîntreprindere și să plătesc 3% la sfârșitul lunii, sau cum să procedez?

Buna ziua. Doresc pe viitor sa închiriez camere in regim hotelier cu ziua sau sa închiriez un pat in camera cu 4 paturi . Locația este in sect 6 Bucuresti si as vrea sa stiu ce trebuie facut sa fiu legal cu toate actele si impozitul. Pot opta sa fac o micro si sa plătesc impozit de 3% la sfârșitul fiecărei luni ? Sau cum se procedează?
Ultima modificare: Marți, 6 August 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Ghiiuahs , utilizator 22:54, 29 Octombrie 2019
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da, puteti, dar in cazul in care optati pt o companie, va trebui sa contractati si un contabil avand in vedere ca sigur nu veti stii sa conduceti contabilitatea (sau/si nu aveti studii sup economice).

Daca nu, puteti plati doar impozit pe venit (chirii sau venituri independente) conform Cod Fiscal:

(3) Sunt considerate venituri din cedarea folosinței bunurilor și veniturile obținute de către proprietar din închirierea camerelor situate în locuințe proprietate personală, având o capacitate de cazare în scop turistic cuprinsă între una și 5 camere inclusiv.
(4) În categoria venituri din cedarea folosinței bunurilor se cuprind și cele realizate de contribuabilii prevăzuți la alin. (3) care, în cursul anului fiscal, obțin venituri din închirierea în scop turistic a unui număr mai mare de 5 camere de închiriat, situate în locuințe proprietate personală. De la data producerii evenimentului, respectiv de la data depășirii numărului de 5 camere de închiriat, și până la sfârșitul anului fiscal, determinarea venitului net se realizează în sistem real, potrivit regulilor de stabilire prevăzute în categoria venituri din activități independente.
(5) Veniturile obținute din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuințe proprietate personală, având o capacitate de cazare mai mare de 5 camere de închiriat, sunt calificate ca venituri din activități independente pentru care venitul net anual se determină pe bază de normă de venit sau în sistem real și se supun impunerii potrivit prevederilor cap. II - Venituri din activități independente.
Ultima modificare: Miercuri, 7 August 2019
Ioan Petru Butariu, Contabil
O astfel de persoana fizica care inchiriaza in scop turistic si este inregistrata la ANAF platind impozitele poate emite facturi? Multi turisti au nevoie de documente justificative... Trebuie sa deschida PFA?
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu trebuie sa deschideti PFA.

Daca sunteti incadrat la sistem real de impunere, chiar Ordinul nr. 170/2015 pentru aprobarea Reglementărilor contabile privind contabilitatea în partidă simplă, care se aplica si la:

Art. 2. - Reglementările contabile privind contabilitatea în partidă simplă se aplică de către următoarele categorii de persoane:
a) persoanele fizice şi asocierile fără personalitate juridică ale căror venituri sunt supuse impozitului pe venit în conformitate cu prevederile Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, al căror venit net anual este determinat în sistem real, pe baza datelor din contabilitate, fiind obţinut din următoarele surse:

......
- cedarea folosinţei bunurilor;

mentioneaza ca:

7. Factura se întocmeşte, se utilizează, se corectează, se reconstituie (în cazul pierderii, sustragerii sau distrugerii) şi se arhivează în conformitate cu prevederile Codului fiscal.
Daca eu am un apartament inchiriat (nu este proprietate proprie) pe care doresc sa il subinchiriez in regim hotelier (este mentionat in ctr. acordul proprierarului pt subinchiriere) cum ar trebui sa procedez? Pot face ca pers fizica sau trebuie PFA?
~ Conținut șters la cerere ~

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inchiriere de camere in scop turistic carmensss carmensss Va rog sa-mi explicati utmatoarea situatie: as vrea sa inchiriez 4 camere in locuinta personala, in scop turistic pe perioada verii. Mentionez ca nu am ... (vezi toată discuția)
Emitere factura+chitanța de către o persoană fizică – închiriere apartament in scop turistic Ioan radulescu Ioan radulescu Buna ziua, Am un apartament pe care doresc sa îl închiriez in scop turistic. Menționez ca nu am nici o diploma turistica pentru a putea avea un pfa. Care ... (vezi toată discuția)
Inchiriere camere in locuinta proprie Olteanu Cornelia Olteanu Cornelia Buna ziua. Doresc sa inchiriez 3 camere in locuinta proprie in lunile iulie si august 2019. Sunt persoana fizica si nu doresc sa ma autorizez ca si PFA nici nu ... (vezi toată discuția)