avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 412 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Votul a 2/3 sau jumatate plus unu ?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Votul a 2/3 sau jumatate plus unu ?

Buna ziua, as avea on intrebare, daca ma puteti ajuta: Sunt sef de bloc si trebuie sa schimbam conductele de scurgere-canalizare de la subsolul blocului. Trebuie sa facem o scurta sedinta sa discutam problema, si sa facem lista cu proprietarii si sa o semneze fiecare ca este de acord sa se retina lunar de catre asociatie o suma de bani reprezentand costul lucrarii. Intrebarea mea ar fi urmatoarea: pentru a fi legala retinerea banilor de catre asociatie, trebuie sa fie de acord jumatate sau doua treimi din numarul total al proprietarilor ? Multumesc.
Ultima modificare: Duminică, 1 Septembrie 2019
Pilu, utilizator
Cel mai recent răspuns: flory_mr , utilizator 00:52, 11 Septembrie 2019
Multumesc @latka
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Va contrazic....Art 51:
Adunarea generală a asociaţiei de proprietari hotărăşte, cu
acordul a două treimi din numărul total al proprietarilor din condominiu,
asupra oricărei acţiuni vizând modernizarea condominiului, cum ar fi
transformarea unuia sau mai multor elemente de echipament existent
aparţinând imobilului respectiv, adăugarea de elemente noi, amenajarea
corpurilor de clădiri destinate folosinţei comune sau crearea unor astfel
de corpuri, cu condiţia ca ea să fie conformă destinaţiei condominiului,

Se vorbeste de modernizare in art 51.Userul se refera la reparatii.Adica de art 71:
(2) Proprietarii membri ai asociaţiei de proprietari au obligaţia să
aprobe un fond de reparaţii anual, necesar pentru repararea şi
îmbunătăţirea proprietăţii comune.

Adica este obligatoriu.
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Am explicat anterior, nu se repara nimic, se schimba toata instalatia de scurgere-canalizare (presupun ca e intr-o stare de degradare avansata) si e o modernizare pentru ca nu se vor mai folosi aceleasi materiale si solutii tehnice de etansare. Sintagma este "transformarea unuia sau mai multor elemente de echipament existent
aparţinând imobilului respectiv
" si e din art. 51.
Ultima modificare: Luni, 2 Septembrie 2019
latka, utilizator
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Am gasit un articol f. pretios (pt. mine) in Legea 196/2018, care cred ca imi raspunde perfect la intrebarea mea: art. 49, alin. 4, teza a 3-a: "Pentru situațiile care vizează numai proprietarii unui tronson sau ai unei scări, hotărârile sunt luate prin acordul scris al majorității proprietarilor scării sau tronsonului respectiv, membri ai asociației de proprietari, pe bază de tabel nominal". Asta ar insemna majoritate simpla (jumatate plus unul). Sper ca acest raspuns (care mi l-am dat mie) sa foloseasca si altora care citesc aici.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util

Pilu a scris:

Asta ar insemna majoritate simpla (jumatate plus unul).

Nu rezulta asa ceva, ci explica cine are drept de decizie intr-o asociatie cu mai multe condominii. Nu poate hotari pe o scara de bloc, de exemplu, un proprietar de pe alta, la instalarea unui interfon.

"Tirania majoritatii simple" este imediat inlaturata si explicata la articolul 51, care vine dupa 49:
Adunarea generala a asociatiei de proprietari hotaraste, cu acordul a doua treimi din numarul total al proprietarilor din condominiu, asupra oricarei actiuni vizand modernizarea condominiului
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Septembrie 2019
latka, utilizator

Alte discuții în legătură

Apartament neizolat bloc nou loana1 loana1 Buna ziua. Am achizitionat 1 apartament intr-un bloc nou. La prima sedinta, proprietarul de la ultimul apartament a facut precizarea ca acoperisul blocului nu ... (vezi toată discuția)
În ce condiții poate fi folosit fondul de reparații constituit de o asociație de proprietari? este nevoie ca toți să își dea acordul pentru realizarea unor lucrări? alecsvlad alecsvlad In ce conditii poate fi folosit fondul de reparatii constituit de o asociatie de proprietari? Este nevoie ca 100% din locatarii unui condominiu sa isi exprime ... (vezi toată discuția)
Modernizarea condominiului (a clădirii asociației) se face prin acordul și votul a 2/3 din totalul proprietarilor asociației respective. flory_mr flory_mr Ce înțelegeți din acest articol 51 din Legea nr. 196/2018 - nu cumva se referă la OBLIGAȚIA Acordului a 2/3 din totalul proprietarilor pentru a se ... (vezi toată discuția)