avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 361 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum ar trebui să procedăm, pentru a nu fi ulterior ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum ar trebui să procedăm, pentru a nu fi ulterior acuzați că avem un privilegiu asupra unei părți comune de condominiu?

Urmează să achiziționez (am achitat avansul), direct de la dezvoltator, un apartament aflat la ultimul etaj (VI) al unui bloc aflat în construcție, aproape de finalizare.

Una din ferestrele de la living "privește" pe terasa (peste etajul V) altui corp (aripă) al blocului. Pe aceeași terasă mai "privește" și fereastra de la casa scării (care este prevăzută doar cu sistem de rabatare, pentru aerisire) și o fereastră a altui apartament care va rămâne în proprietatea dezvoltatorului însuși.

Acesta a afirmat că, în primul rând din motive de securitate, dar și pentru intimitatea apartamentelor noastre, pe această terasă nu se va circula liber, cu excepția situațiilor impuse de necesitatea unor eventuale lucrări de întreținere / reparații.

La solicitarea mea, mi-a încuviințat, verbal, dreptul de a folosi terasa și nu doar atât, ci a acceptat chiar crearea unei comunicări libere între această terasă și balconul apartamentul meu, prin decuparea unui metru pătrat de parapet din beton.

Totul super, însă va veni momentul constituirii asociației de proprietari și cu siguranță cineva va avea ceva de obiectat sau chiar de "revendicat".
Cu certitudine, mai devreme sau mai târziu, vom fi acuzați, pentru folosința exclusivă a terasei, parte comună.

Având în vedere că înscrierea în cartea funciară se va face după finalizarea construcției, aș vrea să aflu dacă și ce anume s-ar putea întreprinde, (eventual prin intermediul notarului), prin bunăvoința dezvoltatorului, pentru a nu fi ulterior acuzați că avem un privilegiu asupra unei părți comune de condominiu?
Cel mai recent răspuns: Ani1979 , utilizator 12:43, 8 Septembrie 2019
Tereasa e comuna si oricine o poate folosi, inclusiv dumneavoastra. Cine doreste o foloseste, cine nu, nu. Ca puteti fi teoretic acuzat ca folosind-o ați deteriorat-o, asta e alta mancare de peste si nu va priveste - e parte la comun - deci toti contribuie indiferent cine o foloseste.
Din ceea ce utilizatorul ne scrie se deduce ca terasa nu este destinata circulatiei pt simplul fapt ca nu exista o usa de acces!!!
Daca dezvoltatorul vinde aceasta terasa dupa ce si-a dat acordul verbal pt deschiderea unui acces privat la ea, caracterul comun al terasei este clar exclus, in instanta se va recalifica (dezvoltatorul a decis ca singurul acces existent se face prin taversarea unui spatiu privat).
Utilizatorul va trebui sa ceara inscrierea terasei in actul de V/C al apartamentului, cu cota parte de suprafata aferenta si mentiunea ca dezvoltatorul a dispus deschiderea unui acces din apartamentul vandut.
Astfel utilizatorul va exclude riscul judiciar prezentat de faptul ca in mod cert proiectul de constructie aprobat nu este respectat (deci atacabil atat de catre membrii AP-ului cat si de catre autoritati)!!!
Aceasta precautiune ii va permite sa faca transferul de responsabilitate al unei actiuni ilegale catre dezvoltator (fara sa fie la adapost de o decizie judecatoreasca favorabila recalificarii confom proiectului initial).
Deasemenea, utilizatorul va trebui sa-si asume riscul financiar al utilizarii terasei ( cel de a fi obligat sa repare o terasa care nu este destinata circulatiei (deci materialele utilizate nu sunt certificate pt utilizarea dorita), exclusiv din propriul buzunar)!!!
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Septembrie 2019
Demos, utilizator
Bună ziua ! Înțeleg eu că terasa în discuție este acoperișul altui corp de apartamente , vecin cu al dumneavoastra . Cum ar putea dezvoltatorul să vă dea drept de acces sau mai grav , să vă vândă acoperișul scării vecine ? Imi imaginez foarte bine situația , locuiesc intr-un corp de bloc cu 5 etaje , același dezvoltator a construit lipit de acesta încă un corp de apartamente cu 6 etaje .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul de folosinta a spatiului comun de pe bloc (terasa circulabila) sira sira Buna seara, Sunt proprietara unui apartament la etajul 4 (ultimul) al unui bloc cu 8 apartamente. Terasa blocului este construita pentru a fi circulata, ... (vezi toată discuția)
Vecinul de la etajul 4 si-a montat aparat de aer conditionat ... craciunconstantin80@yahoo.ro craciunconstantin80@yahoo.ro Vecinul de la etajul 4 si-a montat aparat de aer conditionat ,dar apmlasarea lui este pe terasa blocului. In calitate de presedinte al asociatei nu am fost ... (vezi toată discuția)
Reparatii apartament ultimul etaj StRotaru StRotaru As vrea sa stiu daca proprietarul unui apartament de la ultimul etaj poate pretinde ca asociatia sa plateasca reparatiile la plafonul deteriorat din cauza ... (vezi toată discuția)