avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 672 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cum pot stabili proprietatea comuna tuturor ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cum pot stabili proprietatea comuna tuturor locatarilor?

Date:
-asociatie mica constituita din locatarii unui bloc predat in folosinta de 10 ani;
-la parter exista un spatiu (de marimea unui apt. de pe respectivul tronson) cu boxe (depozitare), spatiu asigurat din proiect, delimitat clar si inscriptionat ca atare de la finalizarea constructiei si in care se intra pe o usa (asemanatoare tuturor apartamentelor); odata intrat pe acea usa, exista un hol ingust (in suprafata de cativa mp) de-a lungul caruia se insiruiesc usile aferente boxelor;
-chei de la acea usa au doar proprietarii boxelor (aici trebuie sa precizez ca nu toti proprietarii de apartamente din bloc detin in proprietate si boxe pt depozitare) precum si o cheie exista la sediul administratiei;
-niciodata pana acum nu si-a pus cineva problema daca acel hol ingust de dupa usa inscriptionata este coproprietate a tuturor membrilor asociatiei ori poate doar a membrilor proprietari pe spatiile de depozitare;
-in prezent, eu, presedinte relativ nou de asociatie, am primit o sesizare scrisa (din partea unui singur membru al asociatiei) la care va trebui sa raspund rapid, sesizare care cuprinde mai multe aspecte, printre care si cererea de a da cate o cheie si celor care nu detin in proprietate boxe.
----------------------
Dincolo de faptul :
- ca singura utilizare a respectivului hol de acces este doar si numai doar accesul exclusiv la boxele respective si ca nu poate fi utilizat pt altceva;
-ca niciodata pana acum membrii asociatiei care nu detin boxe in proprietate nu au ridicat aceasta problema, ci doar acum, cel cu sesizatia (membru care nu detine vreo boxa si doar in urma, se pare, a unor certuri cu un alt membru care detine una);
-ca niciun alt membru care nu are in proprietate vreo boxa si nici nu si-a exprimat dorinta sa detina o cheie (este inclusiv cazul meu care, desi presedinte cu acces poate la cheia administratorului, nu vad de ce mi-ar trebui o cheie personala de la usa holului spatiilor de depozitare) si dealtfel nici nu ar avea nimeni ce face acolo daca nu detine si nu se intreapta catre vreo boxa in proprietate.

Cum as putea stabili fara doar si poate ca acel hol este in proprietatea doar a proprietarilor de boxe(pe care acesta le deserveste) sau daca este in proprietatea comuna a tuturor proprietarilor de apartamente din bloc?
Am verificat actele ce le am la dispozitie, nu regasesc ceva edificator. Din pacate, am reusit sa descopar ca nici nu am la dosar copii ale absolut tuturor actelor de proprietate din care sa pot obtine date mai clare sau macar vreo inregistrare a suprafetelor private in vreun registru (adunand poate suprafetele inscrise drept boxe in proprietate ca sa ajung la mai putin sau egal cu suprafata spatiului total delimitat drept "depozitare"); este de fapt singurul lucru la care m-am gandit, in acest sens voi lucra insa pe viitor.
Va multumesc anticipat pentru orice sfat.

Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Octombrie 2019
amotida, utilizator
Cel mai recent răspuns: amotida , utilizator 19:27, 8 Octombrie 2019
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Stimate domn,
Am inteles faza cu boxele. Ramane sa vedeti, la cei care au documente de proprietate in care sunt cuprinse si boxele, sa verificati daca in suprafata utila intra si aceste boxe sau nu. Este intr-adevar o nebuloasa acolo la dvs. In fine, o sa hotarati pana la urma, probabil intr-o AG.
Va orientati, evbentual facand masuratori practice, pentru determinarea suprafetelor utile; comisie (mb. com. ex. ruleta, schita, PV constatare inregistrat kla asociatie - va descurcati!
Cu adeziunile: dvs. ar trebui sa ajungeti la dosarul initial depus la judecatorie (complicat), insa niste oameni cu capul pe umar, banuiesc ca au intocmit acel dosar, macar in doua exemplare - unul pentru judecatorie si al doi-lea pentru as. prop.
Acolo unde aveti semnaturile proprietarilor (in mod normal cel putin 50%+1), inseamna ca acestia sunt membri ai as. prop. Ceilalti, ori nu au semnat, atunci la infiintarea asociatiei de proprietari, adica diferenta de 50%+1, ori au venitmai tarziu in asociatie (cei care au achizitionat locuinte, dupa infiintarea as. prop. si nimeni nu s-a mai ocupat de dansii.
Asadar, intocmiti acele adeziuni, anexa la acordul de infiintare, chiar acum - fara probleme.
Trebuie sa stiti (cititi L 196/2018), ca, chiar daca sunteti organizati in as. prop., trebuie sa aduceti la zi toate documentele, conf. prev. legale: statut, Regulament intern, noile acorduri si mai vedeti ce trebuie.
Cam atat deocamdata si va doresc mult succes!
Multumesc, dle Adam Grecu pt bunavointa de a-mi acorda atentia, parerea si sfaturile dvs.

-Am PV de constituire a asociatiei si initialul acord colectiv de asociere de la acel moment.
-Structura condominiului in functie de destinatie este alcatuita din 62 de unitati (40 apartamente si 22 boxe). Acordul de asociere contine 54 semnaturi din care 2 sunt ale unor persoane fizice ce achizitionasera apartamente, inca vreo 3 ale imputernicitilor unor firme care adeasemeni cumparasera apartamente iar restul semnaturilor (pana la implinirea de 54) sunt ale administratorului firmei dezvoltatoare a condominiului (dezvoltator care la momentul infiintarii asociatiei inca detinea majoritatea apartamentelor, etc)..
-Adeziunile de care vorbeam si spuneam ca imi lipsesc acum sunt preponderent cele ale proprietarilor care au achizitionat ulterior constituirii asociatiei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Proprietate boxa subsol bloc delia89 delia89 Buna ziua, Bunicii mei sunt proprietarii unui apartament la parter intr-un bloc din Bucuresti, construit in anii 80, ei sunt primii proprietari (fiind ... (vezi toată discuția)
Spatiul comun de la subsol poate fi utilizat de toti proprietarii? laura_yt laura_yt as dori sa stiu daca spatiile comune din bloc,ma refer la subsol,se pot folosi de catre toti proprietari din bloc sau numai de catre proprietarii ale caror ... (vezi toată discuția)
Suprafața utilă DumitruParaschiv DumitruParaschiv La calculul cotelor lunare de întretinere la suprafata utilă se înclud unde este cazul boxele de la subsol s au camerele de serviciu de pe paliere? (vezi toată discuția)