avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 890 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donație cu uzufruct apartament proprietate doar a ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donație cu uzufruct apartament proprietate doar a unuia dintre soți: se extinde dreptul de uzufruct și asupra soțului care nu e proprietar?

Dorim sa donam fiicei noastre(copil comun unic)apartamentul pe care sotia mea il detine ca si proprietar(eu avand doar drept de creanta)cu o clauza,respectiv dreptul de folosinta pe durata vietii(cred ca-i zice uzufructu).Acesta clauza se refera doar la proprietar sau se extinde si asupra celui cu drept de creanta,adica asupra mea?
Ultima modificare: Duminică, 20 Octombrie 2019
Manuela Rășină, administrator
A fost sugestia notarului si nu a comentat in sens de respingere.O alta problema,ipotetica:daca beneficiarul donatie decedeaza inaintea sotului si a donatorului ce se intampla cu donatia?Cine sunt beneficiarii,in urma succesiunii?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca fata nu mai are mostenitori de tipul sot si copii, o mosteniti dvs ca parinti.
Se poate stipula in act ca daca donatarul decedeaza inaintea donatorului, ap sa i se intoarca in patrimoniu.
Este casatorita dar nu are inca copii.Alta intrebare:sa inteleg ca partea mea de contributie la cumpararea ap(.25% intrucat la casatoria noastra era achitat 50%)nu-mi da niciun drept?
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
daca decedeaza, veti mosteni impreuna cu sotul daca intre timp nu va avea copii, daca va avea, acesta/ acestia va inlatura ca parinti de la nostenire.

sa inteleg ca partea mea de contributie la cumpararea ap(.25% intrucat la casatoria noastra era achitat 50%)nu-mi da niciun drept?

ba da, aveti un drept de creanta, adica dreptul ca atunci cand veti dori/la un eventual divort de ex, sa va cereti contributia inapoi.
eu, daca as fi in locul doamnei, nu v-as constitui niciun drept de abitatie sau uzufruct, asta ar insemna ca dvs sa locuiti pana la deces in acea casa, fie ca divortati, fie ca fata vrea sa vanda casa, fie ca decedeaza doamna, fie ca divorteaza si nu mai vrea sa va vada.. dvs o sa fiti vesnic acolo.
dvs aveti o contributie de 25% si doamna de 75%, iar daca va da drept de uzufruct, drepturile voastre vor fi egale, practic, adica desi fata va avea nuda proprietate, cu car enu prea are ce face, dvs si sotia veti folosi in mod egal casa pana la deces.
sigur, relatiile dintre dvs pot fi f bune si sa nu fie probleme pana la sfarsit, dar daca sunt asa de bune, de ce vreti un drept de uzufruct ?
pe doamna o inteleg de ce doneaza fiicei , ca in caz ca ea moare prima, dvs sunteti mostenitor si daca nu renuntati la mostenire, fiica dvs va ajunge sa imparta casa cu copiii dvs cand nu veti mai fi, adica 1/4 cat ati mosteni, ar imparti-o in 3.
Ultima modificare: Duminică, 20 Octombrie 2019
gi-jane2, moderator
Declaratia,nu este valabila!! Este nula de Drept!! Stie doamna ce Stie!!

Chiriac Tiberiu Gabriel a scris:

Sotia nu,dar eu mai am un copil dintr-o casatorie anterioara si care nu are pretentii vis-a-vis de apartamentul respectiv fiind dispus sa dea o declaratie notariala(daca este necesara)in acest sens.Motivul este ca asa i-a tunat doamnei!

Alte discuții în legătură

Contarct casa copii (fiica si ginere) si nepot minor miriuc56 miriuc56 Buna ziua, Va rugam frumos sa ne sfatuiti cum am putea proceda pentru a putea face contarct de vanzare cumparare ficei si ginerului precum si nepotului(minor ... (vezi toată discuția)
Donatie bani georgica3591 georgica3591 Inainte de casatoria cu fiica mea, ginerele meu a cumparat un apartament in totalitate cu credit de la banca. In momentul casatoriei cu fiica mea avea avea ... (vezi toată discuția)
Buna! urmeaza sa cumpar o casa in care vor locui fiica mea si ... flori2009 flori2009 Buna! Urmeaza sa cumpar o casa in care vor locui fiica mea si ginerele meu si nepoata cu copiii si doresc sa ma asigur ca si ginerele meu va avea dreptul sa ... (vezi toată discuția)