Buna ziua !
Va pot spune, in cunostinta de cauza( m- am implicat direct in rezolvarea unor spete similare) ca prevederile legale lasa o marja mare de interpretare. Regulamentul pentru aplicarea OUG 195/2002, republicat prevede la art.209, alin.4 ca in cazul in care titularul permisului de conducere nu se prezinta la politie, in termenul prevazut la alin.(1) , perioada de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce autovehicule se majoreaza, de drept, cu 30 de zile.
De asemeni , art. 209, alin.5 din Regulamentul de Aplicare a OUG 195/2002 spune ca se poate anula aceasta prelungire pentru motive intemeiate. Avand in vedere ca sanctiunea de majorare este aplicata de Serviciul politiei rutiere care a aplicat sanctiunea, iar anularea intra tot in competenta acestora, aveti sansa de a beneficia de aceasta anulare printr- o audienta (unde depuneti si o cerere in acest sens). Unii au reusit , altii nu.
Va expediez un model de solicitare mai jos .
MODEL
" Catre,
INSPECTORATULUI JUDETEAN DE POLITIE ........
DOMNULE COMANDANT
Subsemnatul ......., domiciliat in......, posesor al cartii de identitate ..., nr...., CNP ..., si al permisului de conducere ..., va aduc la cunostinta urmatoarele :
Regulamentul pentru aplicarea OUG 195/2002, republicat prevede la art.209, alin.4 ca in cazul in care titularul permisului de conducere nu se prezinta la politie, in termenul prevazut la alin.(1) , perioada de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce autovehicule se majoreaza, de drept, cu 30 de zile.
Am primit la data de ..., prin posta comunicarea Tribunalului ... cu privire la decizia de respingere a recursului inaintat de mine ....( sau prin intermediul....) , impotriva sentintei civile pronuntata de Judecatoria ..., fara a fi instiintat de catre aparatorul ....( daca este cazul), care a intrerupt in mod nejustificat si brusc comunicarea cu mine pana la finalizarea intregului dosar. Va declar ca am luat la cunostinta rezultatul din data de ...dupa ce am primit comunicarea din partea Inspectoratului de Politie ...i, Serviciul Politiei Rutiere in data de ..., eu in toata aceasta perioada fiind la ..., angajat si avand program zilnic, neputand sa ma duc la ... pentru a cunoaste decizia tribunalului.( aici invocati motive cat mai plauzibile si cu posibilitate de proba, precum CM, adeverinta, etc.)
Avand in vedere cele declarate mai sus va rog sa anulati decizia de prelungire a perioadei de suspendare a dreptului de conducere conform art.209, alin.5, din Regulamentul de Aplicare a OUG 195/2002.
Atasat aveti copiile documentelor primite de la institutiile numite mai sus .si.... (treceti probele) .
Solicit un raspuns urgent la problema mea deoarece sunt pus in situatia de a-mi pierde locul de munca( daca este cazul).
Cu respect,
..........................
DOMNULUI INSPECTOR SEF AL INSPECTORATULUI JUDETEAN DE POLITIE "
Cu stima !