avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 705 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice [Coronavirus - Covid-19] ... Părinți plătiți pe perioada vacantei
Discuție deschisă în [Coronavirus - Covid-19] Răspunsuri la probleme juridice, fiscale și economice generate de criza actuală

Părinți plătiți pe perioada vacantei

Este legal dacă angajatorul nu îți aprobă cererea de 75% pentru supravegherea copilului pe perioada vacanței și după până la finalizarea stării de urgență?
Eu lucrez în comerț și nu vrea sa îmi aprobe cerea și spune ca trebuie sa îmi dau demisia dacă nu ma întorc.
Am un copil de 4 ani și soțul lucrează perioada aceasta.
Mulțumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:34, 3 Aprilie 2020
OUG nr.30/2020 stabilește că „Acordarea zilelor libere pentru angajații din unitățile sistemului energetic național, din unitățile operative de la sectoarele nucleare, din unitățile cu foc continuu, din unitățile de asistență socială, de telecomunicații, ale radioului și televiziunii publice, din transporturile pe căile ferate, din unitățile care asigură transportul în comun și salubritatea localităților, precum și aprovizionarea populației cu gaze, energie electrică, căldură și apă, comerț alimentar, producție și distribuție medicamente și echipamente sanitare, distribuție carburanți, personalul din cadrul unităților farmaceutice se realizează doar cu acordul angajatorului”.
Astfel, răspunsul este următorul: dacă lucrați în comerțul alimentar acordul angajatorului este necesar pentru acordarea zilelor libere.
Daca răspunsul este nu, decizia angajatorului nu este una legală!
In speta, angajatorul din domeniul mentionat de dvs., acordă zilele libere în condițiile prezentei legi, doar după epuizarea opțiunilor prevăzute de reglementările legale în vigoare pentru desfășurarea activității și cu obligația asigurării continuității activității, respectiv prin programe individualizate de lucru, munca în schimburi, munca la domiciliu și telemunca.
Ultima modificare: Vineri, 3 Aprilie 2020
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie conform o.u.g. nr. 110/02.10.2021 Wanna2211 Wanna2211 Buna seara. Conform O.U.G. nr. 110/02.10.2021 privind acordarea unor zile libere plătite angajații din sistemul sanitar isi pot lua aceste zile libere sau ... (vezi toată discuția)
Legea promulgata pe 14.03.2020, in monitorul oficial nr 209, da dreptul ca un parinte sa stea acasa, pt supraveghere copil, cu zile libere platite Adrian Gheorghita Adrian Gheorghita Conform legii exista anumite categorii de salariati angajati in anumite sectoare care nu pot beneficia de acest drept decat cu acordul angajatorului. Daca ... (vezi toată discuția)
Ce să fac? Katyka Katyka Soțul meu lucrează în sistemul sanitar iar eu in comerț. Am cerut concediu pt.a sta acasă cu copilul pe perioada stări de urgență (copil sub 12 ani),la ... (vezi toată discuția)