avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 443 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Amânare rate bănci și IFN-uri
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Amânare rate bănci și IFN-uri

Bună ziua!
Mă interesează strict un răspuns... Până la urmă, cei cu restanțe mai mici de 90 de zile la bănci și IFN-uri, și care sunt influențați direct de starea de urgență, pot beneficia de amânarea ratelor pe o durată de 9 luni, sau nu?!
Ultima modificare: Luni, 6 Aprilie 2020
Maty3, utilizator
Cel mai recent răspuns: Maty3 , utilizator 11:23, 19 Iunie 2020
Încă nu au apărut normele de aplicare ca să se știe exact, dar
De principiu, există două mari condiții pentru a beneficia de amânarea ratelor: solicitanții să nu aibă restanțe și aceștia să fi fost afectați direct sau indirect de coronavirus (aspect ce va fi detaliat prin normele de aplicare).


Urmăriți acest articol:
www.avocatnet.ro/articol_541...
Păi am înțeles că este o OUG, care spune clar: fără restanțe, iar în paralel un proiect aprobat de Parlament care spune: restanțe mai mici de 90 zile. Știți ce e ciudat?! Până se va înțelege Tanda cu Manda, cu siguranță se vor înregistra restanțe peste restanțe, iar noi, cei cu restaurante, care am fost nevoiți să închidem primii, vom suporta toate consecințele. Vorbesc de împrumuturi pe persoane fizice, administratori de restaurante. Eu am o grămadă de împrumuturi pe care le plăteam din ce produceam cu restaurantul. Am rămas și restant, pentru că în Februarie a fost lună slabă. Vai fi vai și amar de capul meu. Cine poate să-mi răspundă exact ce se va întâmpla, în situația mea?!
Legea care a trecut de Parlament a fost atacată la CCR, nu sunt șanse să ajungă să se aplice în viitorul apropiat deci trebuie să găsiți o soluție pe termen scurt.

Încercați să negociați cu băncile și, în paralel, să obțineți de la stat ajutoarele pe care le oferă. Mă gândesc la șomajul tehnic (probabil ați aplicat deja) și credit prin programul IMM Invest, e nou-nouț și beneficiați de el dacă îndepliniți niște condiții minime. Puteți lua credit garantat în condiții avantajoase:
[ link extern ]
[ link extern ] /

Căutați detalii pe google după imm invest.
Poate aveți, totuși, noroc:

OUG 37, amendată la Senat. Pot cere amânarea ratelor și debitorii care au întârzieri la plata creditelor
Preşedintele Comisiei economice din Senat, Daniel Zamfir (PSD), a precizat că printre amendamentele adoptate în comisie şi însuşite de plenul Senatului se numără şi cel care dă posibilitatea tuturor debitorilor care au întârzieri la plata ratelor să poată solicita amânarea.
[ link extern ]

E prima cameră, votul decisiv va fi al deputaților, însă pare că se vrea modificarea, iar procedura va merge mult mai repede.
Ultima modificare: Miercuri, 8 Aprilie 2020
Emilika40, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Apoi să dea Domnul!
Vă mulțumesc! Dacă mai știți ceva, vă rog să mă anunțați! Vă rog din suflet!
Ca să vă dați seama în ce situație sunt, pe scurt:
Mi-am făcut o grămadă de credite la o bancă și câteva IFN-uri ca să pot să-mi deschid un mic restaurant. I-am dat drumul în 26 Decembrie. Nu am reușit cu fonduri europene și alte startup-uri care îți mănâncă capul si am făcut ce am știut și ce am putut. Pornirea a fost peste așteptări și am ajuns să angajez 3 oameni. În Februarie s-a simțit o scădere a vânzărilor. Apoi, cu nebunia asta cu covidul, în Martie, au scăzut drastic vânzările. Nici vorbă să pot să-mi platesc ratele. Din Ianuarie nu am mai plătit nimic. Sar ăștia pe mine ca niște șacali. Inclusiv încep cu amenințări că mă dau în recuperări, anunțat de giranți, etc., deși, asta nu e legal. Poate ar fi bine să îi reclam, însă nu e stilul meu. Pe perioada renovărilor din restaurant, am strâns cureaua ca niciodată în viața mea, ca să pot să plătesc. Ăștia nici nu vor să audă. Chiar mă trezesc cu scrisori oficiale că îmi anunță giranții și începe recuperarea. Le-am spus că am să încep să plătesc după ce trece nebunia. Sunt setați pe: trebuie să plătiți. Le-am spus: sufletul, dacă vreți, vi-l dau. Altceva nu am. Excroci!
Din păcate, asta a fost. Era singura șansă să pot să-mi deschid mica afacere.
Ar fi bine sa facă ceva pentru noi. Dacă nu era starea de urgență, eu plăteam, liniștit. Vă mulțumesc! Vă rog frumos să mă anunțați dacă știți ceva în favoarea mea! Rămân dator și vă invit pe la noi după ce trec toate. Nu știu dacă pot să scriu aici denumirea restaurantului și unde e amplasat. Vă spun în privat, dacă vreți. Adresa mea de e-mai e cristimatei77@gmail.com
Ultima modificare: Miercuri, 8 Aprilie 2020
Maty3, utilizator

Alte discuții în legătură

Oug 29/2011 si ordinul 1853 /5 aprilie 2011 pentru aprobarea procedurii de aplicare a dispozitiilor oug 29/2011 privind reglementarea acordarii esalonarilor la plata  Gabriela Monica Ionescu Gabriela Monica Ionescu [quot]Guvernul a adoptat, in sedinta de duminica, proiectul de OUG prin care se da posibilitatea contribuabililor sa opteze pentru esalonarea obligatiilor ... (vezi toată discuția)
Modificare legea 263/2010 privind grupele de munca - art 55 alin 1 lit a) dana62_b dana62_b Buna ziua. Am inteles ca ar exista un nou proiect de lege care sa revina la vechiul plafon de reducere al varstei standard de pensionare in cazul muncitorilor ... (vezi toată discuția)
Datorii la stat tory74 tory74 am un srl suspendat cu o datorie de 32000 ron . ce as putea sa fac sa nu mai platesc datoria .varog datimi un raspuns .nu am de unde sa platesc .multumesc (vezi toată discuția)