avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 581 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice [Coronavirus - Covid-19] ... Cat sunt de legale restrictiile in timpul starii de ...
Discuție deschisă în [Coronavirus - Covid-19] Răspunsuri la probleme juridice, fiscale și economice generate de criza actuală

Cat sunt de legale restrictiile in timpul starii de alerta?

Avand in vedere punctul 6 al articolului 115 din constiturie, sunt legale restrictiile din timpul starii de alerta avand in vedere ca este reglementata de o ordonanta de urgenta?


voicud a scris:

Avand in vedere punctul 6 al articolului 115 din constiturie,

Nu are nici o legatura cu starea de alerta, acest aliniat de la art. 115. :
"(6) Ordonanţele de urgenţă nu pot fi adoptate în domeniul legilor constituţionale, nu pot afecta regimul instituţiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertăţile şi îndatoririle prevăzute de Constituţie, drepturile electorale şi nu pot viza măsuri de trecere silită a unor bunuri în proprietate publică."

Nu se dau ordonante de urgenta in acest caz.
Stiu asta. Ma refeream la faptul ca starea de alerta este reglementata prin ordonanta de urgenta.
Vi s-a explicat deja ca in starea de alerta nu se mai reglementeaza prin ordonante de urgenta. Faceti confuzii cu starea de uregenta.
Ce a hotărât Curtea Constituțională:

1.A admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art.28 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență sunt neconstituționale.
2. A admis excepția de neconstituționalitate şi a constatat că Ordonanța de urgență a Guvernului nr.34/2020 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență este neconstituțională, în ansamblul său..

Nu stim in momentul de fata ce si cum se va legifera pentru regimul starii de alerta, insa .
[ link extern ]
[ link extern ]

Ultima modificare: Vineri, 8 Mai 2020
Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Care sunt legile constitutionale? eusaisapte eusaisapte care sunt legile constitutionale? Legile care normeaza articolele din Constitutie? Am aflat ceva interesant azi de ... (vezi toată discuția)
Articole din cpp neconstitutionale deelmercury deelmercury Buna ziua. As dori sa aflu ce se intampla cu un articol din codul de procedura penala declarat de CCR neconstitutional? Se elimina din lege? Multumesc! (vezi toată discuția)
Ordonanþa de urgenþã nr. 91/2013 DanaBrasov DanaBrasov Buna ziua. va rog sa-mi spuneti daca Ordonanţa de Urgenţă nr. 91/2013 este in vigoare. Stiu ca,la un moment dat, a fost declarata ... (vezi toată discuția)