avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 800 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Aprobari sonerie video
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Aprobari sonerie video

Buna ziua.
Vreau sa montez o sonerie care are sistem de comunicatie video-audio.
Gen...vine omul la usa si apasa butonul. Soneria are o camera video care se activeaza in momentul in care apesi butonul si prin aplicatia de mobil vezi cine este la usa.
Soneria este conectata la internet si in momentul respectiv primesti un apel video prin intermediul aplicatiei sale si poti discuta cu persoana.
Soneria este plasata la usa. Locuiesc la bloc. Am vecini care au usi care sunt langa usa mea sau vis-a-vis, ca orice scara de bloc.
Intrebarea mea este:
- Aveti idee ce legislatie este aplicabila.
- Aveti idee daca trebuie luat acordul de la vecini ca sa instalezi sonerie vodeo ca teoretic cand suna cineva la usa poate trece pe scara blocului un vecin si te poate reclama ca il filmezi.....etc....sau eu stiu ce mai trece prin cap oamenilor din ziua de azi care au o predilectie deosebita pentru plangeri sau sesizari.
Ma poate cineva lamuri care are idee despre legislatia aplicabila sau eventuale precizari suplimentare ale autoritatilor in legatura cu aceasta situatie.
Ca idee un model la care m-am gandit este: EKEN S1 Pro
Ultima modificare: Luni, 18 Mai 2020
giv, utilizator
Cel mai recent răspuns: giv , utilizator 16:16, 3 Septembrie 2023
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util


giv a scris:

Mi mi se pare o mare varza toata aceasta tevatura. Nimic clar. Totul relativ. Un haos legislativ.

Mie mi se pare foarte clar, de fapt sunteti nemultumit de faptul ca nu va raspunde ANSPDCP. Mai clar decat ce scrie in urmatorul articol, pe care vi l-am mai recomandat, nu vad ce doriti:
avocatnet.ro/articol_51688/R...

Tineti neaparat la o varianta gen sonerie video, cu reglare de autodeclansare. Daca tot aveti vecini tralala, eu as merge pe varianta unui vizor electronic, @mira55 are mare dreptate.E mult mai finut, nu "zgaraie" vederea vecinilor. Cu o sonerie video (care e observabila "din avion") s-ar putea sa plingeti dupa investitie, e vizibila si re-vopsibila :) .
[ link extern ]
@61dan
"@giv , cred ca vrei sa prinzi pe cineva care te sicaneaza si n-ai dovada. "
Nu domnule. Avem sistem video pe scara blocului cu multe camere. Daca m-ar sicana cineva as sti. Avem 15 camere pe scara, la intrare, la fiecare etaj, in lift etc....
Ma intereseaza asa cum am scris si la inceput sa vada daca suna cineva la usa si eu sunt la serviciu cine este ca sa nu mai deschida cel mic la cine nu trebuie.
E chiar asa greu de inteles ce scriu?

@latka
Da.
Vad ca parerile sunt impartite.
Fiecare are argumente pro si contra.
O sa astept rapunsul de la ANSPDCP sa vad exact ce spun. Sunt obligati in temeiul legii sa raspunda si daca nu o fac constituie abatere disciplinara si o voi sesiza.
Pentru cei stresati ca modelul nu mai este pe stoc...se gasesc si pe alte siteuri si sunt si alte modele care fac exact la fel. Deci nu asta este problema. Pe mine ma intereseaza principiile care guverneaza aceste lucruri.
Nu ma ajuta cu nimic vizorul electronic deoarece vreau sa vad cine este la usa cand suna si sunt la serviciu si copilul este singur acasa. Soneria cu comunicatie bidirectionala este un vizor electronic cu conexiune la internet pana la urma. Nu este nici o diferenta daca modelul nu are detectie la miscare.
Multumesc pentru interventii.
Ultima modificare: Luni, 1 Iunie 2020
giv, utilizator
A venit raspunsul:
Stimate domn,
Vă informăm că adresa dvs. a fost înregistrată la registratura generală a autorităţii
de supraveghere sub nr. xxxx din 04 mai 2020.
Față de solicitarea dvs., precizăm precizăm că începând din data de 25 mai 2018 se
aplică Regulamentul UE 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește
prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date și de
abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecţia datelor).
Regulamentul General de Protecție a Datelor 2016/679 se aplică prelucrării datelor
cu caracter personal, efectuată total sau parțial prin mijloace automatizate, precum și
prelucrării prin alte mijloace decât cele automatizate a datelor cu caracter personal care fac parte dintr-un sistem de evidență a datelor sau care sunt destinate să facă parte dintr-un sistem de evidență a datelor.
În acest context, vă informăm că potrivit art. 2 alin. 2 lit. c) din Regulamentul (UE)
2016/679, acest act normativ european nu se aplică prelucrării datelor cu caracter personal efectuate de către o persoană fizică în cadrul unei activități exclusiv personale sau domestice.
În plus, considerentul 18 din Regulament stabilește că prezentul regulament nu se
aplică prelucrării datelor cu caracter personal de către o persoană fizică în cadrul unei
activităţi exclusiv personale sau domestice şi care, prin urmare, nu are legătură cu o
activitate profesională sau comercială.
Prin urmare, în situația în care dispozitivul instalat nu surprinde și anumite părți din
spațiul public, sunt aplicabile prevederile art. 2 alin. 2 lit. c) din Regulament.
În sens contrar, în măsura în care prelucrarea nu intră sub incidența art. 2 alin. 2 lit.
c) din Regulament, dobândiți calitatea de operator de date cu caracter personal și devin
aplicabile prevederile Regulamentului general de protecția datelor, inclusiv cele cu privire la regimul sancționator specific.
În vederea asigurării unei aplicări unitare a Regulamentului (UE) 2016/679,
Comitetul european pentru protecția datelor a adoptat și dat publicității, o serie de ghiduri care pot fi găsite pe adresa de internet a autorității, www.dataprotection.ro, la
secțiunea dedicată Regulamentului General de Protecția Datelor.
Totodată, vă aducem la cunoștință că Autoritatea națională de supraveghere a pus la
dispoziția publicului, Ghidul Întrebări și Răspunsuri cu privire la aplicarea Regulamentului
(UE) 2016/679, acesta fiind accesibil pe site-ul autorității.

Ce sa inteleg eu de aici?
Ultima modificare: Joi, 4 Iunie 2020
giv, utilizator
Este exact ce v-am explicat anterior, nu aveti voie sa surprindeti decat spatiul din fata usii dvs,ANSPDCP si-a insusit punctul de vedere al UE, asa cum vi l-am prezentat de doua ori pina acum:
avocatnet.ro/articol_51688/R...

"Așadar, cei care folosesc camere video și supraveghează parțial (chiar dacă nu asta intenționează) spații publice sau alte proprietăți private sunt obligați să respecte prevederile GDPR."

De aia va recomandam un alt model de sonerie, la care acea camera sa fie separata si orientabila, sau un vizor video, care face doar poza celui ce suna.
Ultima modificare: Joi, 4 Iunie 2020
latka, utilizator
Ma intereseaza ce inseamna notiunea de spatiu public.
Raspunsul celor de la ANSPDCP este unul tipic comunist care rezolva doar jumatate din problema si nu spune cu da sau nu la ce intrebi ci doar te abureste cu niste referinte legislative vagi si cvasiinterpretative.
O sa revin cu adresa la ei sa le pun o poza cu spatiul respectiv (o sa blurez usile vecinilor si alte lucruri private) sa ma lamureasca fara echivoc (sa imi spuna clar) nu doar cu aluzii la legi dar fara un raspuns clar (puteau spune: daca este usa unui vecin sau daca este un hol comun se poate sau nu se poate instala un asemenea echipament etc sau se poate instala dar sa nu fie usa de vecin, sa treaca vecin sau musafir etc...ei o dau "in dunga" cum s-ar spune, tipic romanesc). Eu unul nu sunt lamurit 100%.
Exista vreo definire explicita a acestuia (spatiul public) intr-un text de lege?
Pe holul blocului fiind proprietate privata si camera soneriei neluand cadre din afara holului blocului (nu e fereastra sa se vada pe strada etc) nu vad decat ca ma pot incadra la prevederile art. 2 alin. 2 lit. c) din Regulamentul (UE) 2016/679 si nu imi trebuie acordul nimanui atata timp cat folosesc in scop personal si domestic.
Eu consider scara blocului ca fiind proprietate privata si implicit spatiul este privat nu public.
El prin natura sa nu este destinat publicului ci doar accesului proprietarilor catre apartamente.
In caz ca cineva din afara intra in spatiul comun trebuie sa fie constient ca intra pe un spatiu care nu are caracteristica de spatiu public si sa se supuna regulilor private ale acelui spatiu.
Gresesc cu ceva?

Alte discuții în legătură

cameră spion de supraveghere montată în vizorul ușii la bloc este legal ? olive75 olive75 Vecinul de la bloc și-a montat Cameră spion de supraveghere în vizorul ușii , este legal ?. Când vecinul de vizavi deschide ușa, filmează ce se petrece ... (vezi toată discuția)
Videointerfon la bloc hex_xeh hex_xeh Buna ziua! Doresc sa instalez un interfon video de tip Google Nest Doorbell. Locuiesc la bloc si asta ar presupune ca va fi instalat in fata usii. Mentionez ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! este legala montarea unei camere de supraveghere pe ... BiancaR3 BiancaR3 Buna ziua! Este legala montarea unei camere de supraveghere pe scara blocului de catre un singur locatar (in dreptul usii lui)? (vezi toată discuția)