avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 800 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Aprobari sonerie video
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Aprobari sonerie video

Buna ziua.
Vreau sa montez o sonerie care are sistem de comunicatie video-audio.
Gen...vine omul la usa si apasa butonul. Soneria are o camera video care se activeaza in momentul in care apesi butonul si prin aplicatia de mobil vezi cine este la usa.
Soneria este conectata la internet si in momentul respectiv primesti un apel video prin intermediul aplicatiei sale si poti discuta cu persoana.
Soneria este plasata la usa. Locuiesc la bloc. Am vecini care au usi care sunt langa usa mea sau vis-a-vis, ca orice scara de bloc.
Intrebarea mea este:
- Aveti idee ce legislatie este aplicabila.
- Aveti idee daca trebuie luat acordul de la vecini ca sa instalezi sonerie vodeo ca teoretic cand suna cineva la usa poate trece pe scara blocului un vecin si te poate reclama ca il filmezi.....etc....sau eu stiu ce mai trece prin cap oamenilor din ziua de azi care au o predilectie deosebita pentru plangeri sau sesizari.
Ma poate cineva lamuri care are idee despre legislatia aplicabila sau eventuale precizari suplimentare ale autoritatilor in legatura cu aceasta situatie.
Ca idee un model la care m-am gandit este: EKEN S1 Pro
Ultima modificare: Luni, 18 Mai 2020
giv, utilizator
Cel mai recent răspuns: giv , utilizator 16:16, 3 Septembrie 2023
Cum sa fie spatiul de pe hol proprietate privata !? Cine dintre proprietari detine acea proprietate privata ? Este un spatiu public in care poate circula oricine, nu exista ingradire, exact ca intr-un magazin. E vreo interdictie de a intra in interiorul scarii, pentru vreo persoana ? Nu.
Dvs. trebuie sa obtineti acordul tuturor vecinilor de pe holul respectiv, daca doriti sa va instalati exact acel model de sonerie video si doriti a-l folosi exact cum ati descris. Raspunsul ANSPDCP este foarte clar, dvs. nu stiti sa cititi texte legislative, inchipuiti-va ca primiti o hotarire judecatoreasca, nu va scrie cum doriti dvs., ci cum e normal din punct de vedere juridic.
Ultima modificare: Joi, 4 Iunie 2020
latka, utilizator
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ca nu aveti nevoie de aprobarea nimanui ca sa va montati o sonerie inteligenta, care activeaza camera video numai atunci cand e actionata soneria. Regulamentul si legislatia ref la protectia datelor personale, reprezinta un instrument de combatere a abuzurilor in acest domeniu. Nu cred ca modul de operare al acestui device ar putea fi considerat ca abuziv, Ramane la latitudinea dvs. daca in urma discutiilor si raspunsului ambiguu(in opinia mea) al autoritatii in domeniu, va montati sau nu soneria, dar mie mi se pare mai importanta siguranta familiei.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu e nici o ambiguitate, nu ai voie ca, in numele protectiei proprietatii tale individuale, sa supraveghezi zone care tin de alta proprietate individuala. E un principiu enuntat cu vreun secol si jumatate in urma de John Stuart Mill ("Libertatea mea se termina acolo unde incepe libertatea ta").
latka a scris:

Cum sa fie spatiul de pe hol proprietate privata !? Cine dintre proprietari detine acea proprietate privata ?


Eu vad in legea 196/2018:

h) condominiu - imobil format din teren cu una sau mai multe construcții, în care există cel puțin 3 proprietăți individuale reprezentate de locuințe și locuințe sau spații cu altă destinație, după caz, și cote-părți indivize de proprietate comună;


Deci eu deduc de aici (art. 2 din legea 196/2018) ca spatiul comun reprezinta suma cotelor indivize accesorii ale proprietatilor individuale (private) din imobil.
Asta in temeiul legii.
Spatiul comun fiind proprietate comuna stiti doar ca nu se poate vinde decat cu acordul tuturora si neputandu-se clar delimita (care ce zona detine) e o proprietate in devalmasie.
E proprietate.
Noul cod civil defineste proprietatea publica:


Proprietatea publica este dreptul de proprietate ce apartine statului sau unei unitati administrativ-teritoriale asupra bunurilor care, prin natura lor sau prin declaratia legii, sunt de uz ori de interes public, cu conditia sa fie dobandite prin unul dintre modurile prevazute de lege.


Deci nu este o proprietate publica spatiul comun ci una privata. Domeniul privat al statului este reprezentat de bunurile care nu sunt aflate in circuitul civil (daca mai tin eu bine minte)
Spatiul public cred ca este legat indisolubil de notiunea de proprietate publica.
Aici discutam de una privata si consider ca spatiul privat este legat indisolubil de proprietatea private. Spatiul comun este un accesoriu al dreptului de proprietate privata asupra spatiului de locuit si comporta aceleasi regului.

Tot NCC spune:

Conţinutul dreptului de proprietate privată
Proprietatea privată este dreptul titularului de a poseda, folosi şi dispune de un bun în mod exclusiv, absolut şi perpetuu, în limitele stabilite de lege.


Eu inteleg ca e dreptul meu de a folosi spatiul comun cum vreau eu (daca vreo lege nu imi interzice sa fac altfel).
Aici cei care imi dau raspunsul imi fac referire la spatiul public si nicidecum la cel privat.
Avand in vedere ca partile comune sunt in coproprietate fortata dpmdv niciunul dintre coproprietari nu poate fi fortat de celalalt sa aiba sau sa nu aiba o anumita conduita referitoare la spatiul comun.
El fiind indivizibil si imposibil de individualizat (ce parte din el detin altii ca localizare precisa si determinabila pe teren) nu cred ca mi se poate mie impune o anumita conduita referitoare la spatiul comun ce nu este reglementata de lege (adica eu sa vin sa iti cer sa imi dau acordul sa treci pe la mine pe la usa sa ajungi acasa etc).
Daca este sa ma iau dupa logica dumneavoastra eu pot face lucrul de mai sus (nu las un vecin sa treaca acasa pe holul comun care trece pe la mine pe la usa ca ma vede cand intru in casa si imi vede ce am in casa sau ce neamuri vin pe la mine si ei nu vor sa faca asta si asta face subiect de GDPR (acel vecin poate fi pe videoconvorbire cu sotia sau inregistreaza un video pentru neamuri cand merge pe scara blocului si stocheaza automat ce am eu in casa si cine vine pe la mine in acel moment dat si eu nu as dori acest lucru)).



Este un spatiu public in care poate circula oricine, nu exista ingradire, exact ca intr-un magazin. E vreo interdictie de a intra in interiorul scarii, pentru vreo persoana ? Nu.

Sunt interfoane si daca un proprietar nu vrea sa iti permita accesul nu intri (sunt curios daca cineva face o petitie ca scara de bloc e spatiu public si ca nu i se da voie sa intre pe scara blocului fara sa aiba treaba pe acolo si fara sa aiba acordul vreunui proprietar e adminisbila cererea? :))
Dupa cum vedeti exista ingradire (unii care nu au interfon au cheie de acces cu care incuie si descuie la intrarea in bloc).
La intrebarea daca e vreo interdictie de a intra in interiorul scarii, eu va intreb daca scrie undeva ca esti obligat sa primesti pe scara pe oricine (aratati-mi un text de lege altfel vorbim de dragul de a vorbi)?


Dvs. trebuie sa obtineti acordul tuturor vecinilor de pe holul respectiv, daca doriti sa va instalati exact acel model de sonerie video si doriti a-l folosi exact cum ati descris.


Dati-mi textul de lege care ma obliga sa fac asta (si politia spune la fel dar nu imi da un text de lege).
In tara asta lucram pe texte de lege nu pe pareri.
Dati-mi o hotarare judecatoreasca sa ma lamuresc daca nu exista un text de lege.
Cei de la ANSPDCP nu spun asta dar nu spun cu subiect si predicat ce reprezinta spatiul public sau un text de lege dupa care sa ma ghidez. Totul este absolut interpretabil in orice conditie.


Raspunsul ANSPDCP este foarte clar, dvs. nu stiti sa cititi texte legislative, inchipuiti-va ca primiti o hotarire judecatoreasca, nu va scrie cum doriti dvs., ci cum e normal din punct de vedere juridic.

Aici cred ca va inselati (nu va spun de ce).
Pe mine ma intereseaza cum este normal dpdv juridic dar ma intereseaza si argumentul (textul de lege).
Degeaba imi spune o hotarare sau o adresa ca e bine asa sau invers daca nu imi da baza legala.
In cea ce priveste faptul ca supravegez va mai explic pentru a nustiu cata oara ca acest dispizitiv nu este unul de supraveghere, nu urmareste vecinii samd (unele modele pot avea perimetru de detectie dar se poate dezactiva) nu supravegheaza pe nimeni ci doar te filmeaza cand apesi pe buton (apesi tu cu mana ta).

Revenind

Exista vreo definire explicita a spatiul public intr-un text de lege sau ne dam doar cu parerea? Dati-mi texte de lege nu pareri.

Ultima modificare: Vineri, 5 Iunie 2020
giv, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Va raspund pentru ultima data, vad ca nu doriti sa cititi nici macar sursele ce vi se pun la dispozitie, nimic nu va place, nimic nu va multumeste, dar stiti foarte bine sa cititi texte legislative. Foarte bine atunci, cautati sau platiti servicii juridice, aici e un forum de discutii.

1. Definitie loc public :
[ link extern ]
[ link extern ]

2. Proprietatea comuna nu inseamna ca este un spatiu interzis altor persoane, chiar daca exista interfon. Fiecare dintre locatari poate permite oricui accesul, indiferent de vointa celorlalti.

3. Proprietatea comuna pe hol nu este delimitata care, cum si unde, cui apartine si la limita spatiului comun de pe hol se afla proprietati private. A inregistra imagini de pe alte proprietati private contravine GDPR.

4.Spuneati ca nu exista legislatie, poftiti de cititi de pe site-ul ANSPDCP :

"Potrivit art 6 din Regulamentul (UE) 2016/679 prelucrarea este legală numai dacă și în masura în care se aplică cel puțin una din condițiile prevăzute la alin. (1):
a) când persoana vizată și-a dat consimțământul pentru prelucrarea datelor sale pentru unul sau mai multe scopuri specifice;
b) când prelucrarea este necesară pentru exercitarea unui contract la care persoana vizată este parte sau pentru a face demersuri la cererea persoanei vizate înainte de încheierea unui contract;
c) când prelucrarea este necesară în vederea îndeplinirii unei obligații legale care îi revine operatorului;
d) când prelucrarea este necesară pentru a proteja interesele vitale ale persoanei vizate sau ale altei persoane fizice;
e) când prelucrarea este necesară pentru îndeplinira unei sarcini care servește unui interes public sau care rezultă din exercitarea autorității publice cu care este învestit operatorul;
f) când prelucrarea este necesară în scopul intereselor legitime urmărite de operator sau o parte terță, cu excepția cazului în care prevalează interesele sau drepturile și libertățile fundamentale ale persoanei vizate, care necesită protejarea datelor cu caracter personal, în special atunci când persoana vizată este un copil. "

Cum vreti dvs. , va aflati in cazul a).

Bafta cu soneria.

Alte discuții în legătură

cameră spion de supraveghere montată în vizorul ușii la bloc este legal ? olive75 olive75 Vecinul de la bloc și-a montat Cameră spion de supraveghere în vizorul ușii , este legal ?. Când vecinul de vizavi deschide ușa, filmează ce se petrece ... (vezi toată discuția)
Videointerfon la bloc hex_xeh hex_xeh Buna ziua! Doresc sa instalez un interfon video de tip Google Nest Doorbell. Locuiesc la bloc si asta ar presupune ca va fi instalat in fata usii. Mentionez ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! este legala montarea unei camere de supraveghere pe ... BiancaR3 BiancaR3 Buna ziua! Este legala montarea unei camere de supraveghere pe scara blocului de catre un singur locatar (in dreptul usii lui)? (vezi toată discuția)