avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 753 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ROG URGENT UN SFAT
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ROG URGENT UN SFAT

La 11.12.2009, cu acordul meu, am primit convocare sa ma prezint pe 18.12.2009, orele 12.00 la sediul firmei in vederea desfasurarii procedurii cercetarii disciplinare.Astfel, Contractul individual de muncă este suspendat din iniţiativa angajatorului în temeiul art.52 (1), lit. a. ,respectiv, pe durata cercetării disciplinare prealabile, în condiţiile legii.
Din datele pe care le detin membrii comisiei au convenit deja ca masura sa fie desfacerea contractului de munca si nu o alta sanctiune prevazuta in Codul Muncii, desi este vorba de o prima abatere (nu am respectat o procedura de lucru ceea ce ar fi putut sa lezeze imaginea firmei). In aceasta situatie pot sa/mi dau demisia, inainte de data de 18.12.2009, cand sunt convocat la comisia disciplinara?In caz afirmativ, in temeiul carui articol, art. 79, alin. 3, din Legea nr. 53 / 2003 , sau art. 55, litera b din Legea nr. 53 / 2003?
Va multumesc pentru sprijin!
Cel mai recent răspuns: Isa Radov , Consultant resurse umane 13:47, 17 Decembrie 2009
Puteti solicita angajtorului inainte de data convocarii la cercetarea disciplinara , incetarea raportului de munca cu acordul partilor - art.55 lit.b C.mun.

De asemenea, puteti sa va dati demisia insa aici sunteti la mana angajatorului care poate renunta sau nu la termenul de preaviz.
In ambele cazuri - demisie sau incetare prin acordul partilor - sunteti la mana angajatorului.

1 in cazul incetarii prin art. 55 lit b, prin acordul partilor, angajatorul poate sa fie sau sa nu fie de acord.
2. in cazul demisiei angajatorul poate sa renunte sau nu la perioada de preaviz.

Depinde de cat este de inversunat, de cat de mult considera ca ati gresit.
Desi, pana la urma, el isi rezolva situatia, adica "scapa" de dvs.

Credeti ca puteti sa aveti o discutie cu angajatorul si sa obtineti o incetare a CIM "pe cale amiabila", ca sa zic asa, adica sa accepte incetarea prin acordul partilor?
Am mari rezerve ca angajatorul va fi de acord sa accepte incetarea prin acordul partilor...desi ceea ce am facut eu este o practica tacita, pe care si ceilalti colegi ai mei o aplica....Practic, eu ocup o functie de inspector securitate intr-unul din hypermarketurile din Bucuresti, doar de 5 luni. Prina natura muncii intru in contact cu tot felul de persoane certate cu legea. Unele se manifesta inofensiv, dar altele sunt foarte agresive. Insa, din oricare categorie ar face parte, datoria mea, in mare, este sa-i dau pe mana politiei. problemele apar in intervalul de timp care se scurge pana la sosirea organelor de ordine. Unii iti adreseaza injurii, creaza atmosfera in magazin (tipete, urlete) tocmai pentru a atrage atentia clientilor...fac orice nu ne trece noua prin minte numai ca sa scape. De aceea, uneori, cand ai in fata un astfel de personaj recidivist din punct de vedere penal, care te mai si ameninta ca te asteapta la terminarea programului, ii aplici o "corectie corporala", fapta care este tacit acceptata si de organele de politie, deoarece nici acestia nu au ce sa le faca pentru ca prejudiciul fiind mic, dosarele nu trec in instanta. Prin urmare este un fel de joc intre soarece si pisica. Acum il ia politia, iar maine vine in acelasi magazin sa fure. Totul este un perpetum mobile. Revenind la subsemnatul, am avut o astfel de initiativa in urma carora sefii mei s-au gandit ca cel in cauza ar putea sa depuna o reclamatie la una din televiziunile private tocmai acum la sfarsit de an, fapt ce ar putea aduce prejudicii de imagine firmei. In realitate masura care au luat-o, de suspendare a mea din functie, este una de a se acoperi intr-o ipotetica situatie de genul celei pe care am mentionat-o anterior. Mai mult, incepand de ieri, politia il cauta ca sa-l aresteze pentru alte fapte. Pana la urma din toata aceasta poveste, eu trebuie sa ies "sifonat", cum se spune. Acum pentru mine este important sa cunosc ce imi permite legea sa intreprind, astfel incat efectul sa fie cat mai diminuat....si aici ma refer la mentiunile care se vor face in cartea de munca.
Acum, poate ca sanctiunea nu va fi de desfacere a CIM. Poate se vor limita doar la o sanctiune cu reducerea salariului.
Inteleg ca este complicat sa faci fatza unei astfel de presiuni cand prinzi infractorul. Dar poate ca veti gasi totusi o alta metoda de "imblanzire" pe perioada cat asteptati organele de politie sa vina.
In acceptiunea colegilor mei cu vechime considerabila in securitate magazine, dar si a politiei, aceasta practica de a aplica "corectii" personajelor aflate in conflict cu legea este de fapt o metoda de descurajare respectivilor. De fapt ce se intampla, un individ care a furat produse chiar si pana la 1000 lei ( noi), asupra caruia exista probe video, este luat de politie, i se face un dosar, dar care in cele din urma nu este promovat in instanta datorita valorii "foarte mici a prejudiciului". Ca urmare, politia poate sa/i dea o amenda dede cateva sute lei. Deci, respectivul preda marfa furata la magazin, ceea ce inseamna ca s/a recuperat prejudiciul in totalitate, iar ca atare, magazinul nu se mai constituie parte in procesul penal cu individul respectiv, ceea ce conduce doar la corectia legala care reprezinta doar o amenda asa cum am mentionat mai sus. Dar, pentru a intimida astfel de infractori, repet, care azi au fost prinsi si ridicati de politie, iar maine vin in acelasi magazin sa fure spunandu/ti in fata ca nu ai ce sa/i faci, atunci cand sunt prinsi inca odata sunt supusi unor "corectii", astfel incat sa/i fie frica sa mai intre in acel magazin. Sigur, nu trebuie sa va ganditi ca aceasta "corectie" pe care o primeste este de natura sa/i lase semne, sau sa necesite zile de spitalizare, dar nici placut nu este, evident pentru oamenii normali. Cam asa stau lucrurile prin astfel de magazine cu dever foarte mare. Acestea sunt adevarate surse de "exzistenta" pentru cei mai multi dintre infractorii din aceasta tara.

Alte discuții în legătură

Parasirea locului de munca fara demisie(cu acordul partilor sau preaviz) Novus Novus Buna ziua, Astazi m-am confruntat cu un mic scandal la firma pe care o administrez.O angajata a fost \"prinsa\" furand.Mai multe argumente o acuza pe ea si ... (vezi toată discuția)
Demisie ralukuutza ralukuutza BUNA DIMINEATA! AM SI EU O INTREBARE:CE SE POATE INTAMPLA DACA PLEC DE LA LOCUL DE MUNCA FARA SA ANUNT,FARA SA IMI DAU DEMISIA? (vezi toată discuția)
Incetarea cim art 55c ferarri_enzo ferarri_enzo Va supun atentiei, urmatoarea spetza: Un salariat si-a depus demisia la data de 11.03.2010 cu art 55b CM. DEMISIA A FOST APROBATA! S-a remis Carnetul de ... (vezi toată discuția)