avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1438 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Potential abuz al angajatorului -angajatorul a ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Potential abuz al angajatorului -angajatorul a confirmat plata salariilor taiate din urma insa acum isi schimba declaratia.

Buna ziua,

Sunt angajat din luna martie intr-o companie privata (sediu in america insa eu lucrez din Bucuresti) si doresc mult un sfat cu privire la urmatoarea situatie;

Angajatorul de la 1 aprilie a taiat salariile echipei (inclusiv mie) prin acte aditionale (cate un act pe luna) si ne-a promis ca o sa plateasca diferenta mai tarziu. Promisiunea a fost facuta in scris pe email catre echipa dar si in privat scris pe chat (in privat mi-a confirmat ca indiferent ce se intampla, el si-a asumat personal rambursarea diferentei salariale).

Actul aditional de reducere salariala pentru luna iunie in schimb a inclus o formulare care invalida salariul meu original de baza din contract si prin urmare am refuzat sa il semnez.

La inceputul saptamanii, angajatorul m-a anuntat ca este posibil de vineri sa ma introduca in preaviz deorece firma nu mai are bani. I-am solicitat un document scris in care sa imi confirme plata salariilor din urma asa cum a promis dar a refuzat.

In schimb mi-a trimis un email in care a spus ca o sa primesc rambursarile pentru salariile taiate daca sunt concediat pe motiv de covid (literalmente asa s-a exprimat in limba engleza). In cazul in care nu sunt concediat datorita covid si raman in companie, o sa fiu de asemenra rambursat.

Ma puteti ajuta va rog sa inteleg care este cea mai buna cale pentru a obtine salariile promise?
Angajatorul s-a folosit de aceasta promisiune sa ma convinga sa lucrez de sarbarori, in weekend, peste program etc si mi se pare nejust sa nu isi tina promisiunea.

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:29, 2 Iulie 2020
Dacă pe cale amiabilă angajatorul nu înțelege să vă trimită salariile neplătite anterior, trebuie să sesizați instanța de judecată, pentru recuperarea sumelor de bani.
Multumesc frumos!

In conditia de fata, angajatorul a platit conform taierilor din documente insa a promis si plata diferentei. De exemplu, fosind numere ipotetice:

Salariu brut baza: 32.000 ron redus prin act aditional la 6000 ron brut. Angajatorul a platit 6.000 ron brut insa a promis ca o sa plateasca si diferenta pana la salariul de baza original pentru toate lunile in care a fost prezenta taierea.

As avea castig de cauza in instanta daca produc dovezi scrise ale acestor promisiuni?

Multumesc
Dacă promisiunea plății este semnată și constituie anexă la contractul individual de muncă, poate fi luată în vedere de către instanță.
Inteleg. Intuiesc ca daca promisiunea vine de pe o adresa de email oficial si nu scris si semnat, atunci nu este luata in considerare?
Poate fi luat in considerare acel email.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Modificare functie de catre angajator Tudor33 Tudor33 Buna ziua, Sunt intr-o mare dilema si as dori daca se poate sa primesc un raspuns la urmatoarea situatie: In urma sustinerii unui examen in cadrul ... (vezi toată discuția)
Legislație muncă Katalin13 Katalin13 Dacă conform noilor reglementari in legislația muncii actele adiționale trebuiau semnate până la 31 decembrie 2017 și eu nu am semnat nici până la ... (vezi toată discuția)
Dreptul muncii-ambiguitate cim adtza adtza Buna ziua, Va rog sa ma ajutati in urmatoare problema. Sunt angajat intr-o firma, iar pe langa salariul de incadrare am negociat si o prima (prin act ... (vezi toată discuția)