avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 291 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general impozit dividende
Discuție deschisă în Contabilitate în general

impozit dividende

As dori sa va intreb cat la suta este impozitul de dividende la o microintreprindere? Si daca firma s-a infiintat in luna aceasta si are si activitate plateste imp forfetar pe anul 2009?
Cel mai recent răspuns: Ilie Stanica , Consultant fiscal 03:12, 20 Decembrie 2009
mii si mii de scuze pt.ca am spus o prostie.m-am grabit.este bine asa cum ti s-a raspuns anterior.cota mai mica ,10% este numai pt.persoane juridice romane catre pers.juridice romane.in rest e 16%.
Cu respectul cuvenit raman la parerea mea.
Atentie ! 10% cand beneficiarii sunt persoane juridice.
(1) O persoana juridica romana care plateste dividende catre o persoana juridica romana are obligatia sa retina, sa declare si sa plateasca impozitul pe dividende, retinut catre bugetul de stat, astfel cum se prevede in prezentul articol.
(2) Impozitul pe dividende se stabileste prin aplicarea unei cote de impozit de 10% asupra dividendului brut platit catre o persoana juridica romana.
(3) Impozitul pe dividende care trebuie retinut se declara si se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care se plateste dividendul. In cazul in care dividendele distribuite nu au fost platite pana la sfarsitul anului in care s-au aprobat situatiile financiare anuale, impozitul pe dividende aferent se plateste pana la data de 31 decembrie a anului respectiv.
Numai bine !
Am citit ulterior rectificarea dvs....as spune asa: in fiecare zi putem invata ceva !
Cate nu avem de invatat ?!..si de multe ori din greseli.Ma bucura astfel de discutii pe care le consider utile.
Ultima modificare: Joi, 17 Decembrie 2009
DOAR_NOI, utilizator
Pt nerezidenti, ca tot veni vorba:

Art 116, alin 2, lit a^1) "10% pentru dividendele platite de o intreprindere, care este persoana artjuridica romana, unei persoane juridice rezidente intr-un alt stat membru al Uniunii Europene sau in unul din statele Asociatiei Europene a Liberului Schimb, respectiv Islanda, Principatul Liechtenstein, Regatul Norvegiei, ori unui sediu permanent al unei intreprinderi dintr-un stat membru al Uniunii Europene sau dintr-un stat al Asociatiei Europene a Liberului Schimb, respectiv Islanda, Principatul Liechtenstein, Regatul Norvegiei, situat intr-un alt stat membru al Uniunii Europene ori al Asociatiei Europene a Liberului Schimb;"

Art 117, lit h) "dupa data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, dividendele platite de o intreprindere, care este persoana juridica romana, unei persoane juridice rezidente intr-un alt stat membru al Uniunii Europene sau in unul din statele Asociatiei Europene a Liberului Schimb, respectiv Islanda, Principatul Liechtenstein, Regatul Norvegiei, ori unui sediu permanent al unei intreprinderi dintr-un stat membru al Uniunii Europene sau dintr-un stat al Asociatiei Europene a Liberului Schimb, respectiv Islanda, Principatul Liechtenstein, Regatul Norvegiei, situat intrun alt stat membru al Uniunii Europene sau al Asociatiei Europene a Liberului Schimb, sunt scutite de impozit, daca beneficiarul dividendelor detine minimum 15% din titlurile de participare la intreprinderea persoana juridica romana, pe o perioada neintrerupta de cel putin 2 ani, care se incheie la data platii dividendului. Conditia de detinere minima va fi de 10%, incepand cu anul 2009. Conditiile in care se aplica aceste prevederi, referitoare la tipurile de intreprinderi din statele membre catre care se fac platile de dividende si definitia termenului «stat membru», sunt prevazute la art. 20^1;"
Referitor la impozitul minim forfetar
conf.Hot.488 din 28.04.2009 pentru completarea Normelor metodologice de alicare a Codului Fiscal,aparuta in urma OUG.34/2009,la punctul 11 spune:
" Contribuabilii infiintati in cursul anului nu intra sub incidenta prevederilor art.18 ali.(2) pentru anul in care se inregistreaza la oficiul registrului comertului,insa acestia sunt obligati la determinarea impozitului pe profit potrivit titlului II "Impozit pe profit" din Codul fiscal".
Deci in norme se mentioneaza ca NU vor plati impozit minim forfetar firmele infiintate in cursul acestui an,de la 1 ianuarie pana la 31 decembrie 2009.Daca aceste firme obtin profit,vor plati impozit pe profit.Daca au pierderi,nu platesc impozit.
In cazul d-voastra ,ptr.ca sunteti microintreprindere,pentru anul 2009 veti plati impozit pe venit 3% calculat asupra veniturilor pe care le veti realiza in acest an.
NU aveti obligatia de a plati impozit minim forfetar.
Pentru nerezidenti, daca nu va incadrati in raspunsul d-nei t_simona privind cota de participare si pentru statele din afara UE, va sfatuiesc sa aplicati conventia de evitare a dublei impuneri, in cazul in care exista una; si chiar avem, cu mici exceptii.

Alte discuții în legătură

Ce taxe trebuie sa plateasca o persoana juridica straina care are participatie intr-un srl romanesc? tudorcioltea tudorcioltea Persoana juridica straina este din Danemarca si va avea o participatie de 40% intr-un SRL romanesc. Domeniul de activitate este comertul online. Cum pot ... (vezi toată discuția)
Dividende distribuite unui asociat persoana juridica nerezidenta danap2001 danap2001 Societatea comerciala romana trebuie sa plateasca in termen de 3 ani dividende asociatului- persoana juridica nerezidenta, nu apartine UE si nu are conventie ... (vezi toată discuția)
"problemute" la dividende cristintoncea cristintoncea Problema nr. 2: 1. am nevoie de un sfat. O firma a avut profit in 2007, pe care in bilant l-au trecut pe nerepartizat. In cursul anului 2008 l-au repartizat ... (vezi toată discuția)