avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 382 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Notele de constatare pentru parcări neregulamentare ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Notele de constatare pentru parcări neregulamentare ale Poliției locale

Referitor la acele note de constatare pe care Politia Locala le lasa sub stergatoarele masinilor pentru parcarile neregulamentare,exista vreun termen de prescriptie a acestora? Daca nu te prezinti la sediul Politiei Locale sa declari datele de identificare ale conducatorului la gasirea acelei note de constatare,exista vreun termen legal in care ei sunt obligati sa iti trimita prin posta solicitarea datelor de identificare? Si daca exista acel termen si s-a depasit,mai esti obligat sa trimiti datele de identificare?
Cel mai recent răspuns: latka , moderator 12:13, 23 Iulie 2020
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE

În numele legii

DECIDE:

Admite recursul în interesul legii formulat de Avocatul Poporului şi, în consecinţă, stabileşte următoarele: în interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 39, art. 102 alin. (1) pct 14 şi art. 105 pct. 10 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, prin raportare la dispoziţiile art. 7 lit. h) din Legea poliţiei locale nr. 155/2010, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, doar agentul constatator din cadrul poliţiei rutiere are competenţa de a solicita proprietarului sau deţinătorului mandatat al unui vehicul comunicarea identităţii persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul pentru a fi condus pe drumurile publice, precum şi de a aplica sancţiunile contravenţionale prevăzute de lege, în cazul necomunicării relaţiilor solicitate.

[ link extern ]
Ultima modificare: Miercuri, 22 Iulie 2020
latka, moderator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ce vă spune colegul este că, dacă nu vreți să vă duceți de bunăvoie la sediul Poliției Locale, nu puteți fi amendat pentru neprezentare. Nu au competența nici să solicite datele de identificare prin corespondență și nici să aplice amenzi dacă proprietarul mașinii parcate neregulamentar nu se prezintă la sediul lor.
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
In principiu asa stau lucrurile, in practica mai sunt politii locale care dau direct amenda proprietarului masinii gasite parcate neregulamentar, fara sa identifice proprietarul. In cazul acesta trebuie mers in instanta si contestat acel PV de contraventie, aratind ca masina nu a fost condusa in acel moment de proprietarul respectiv si ca nu s-a facut, conform legii, identificarea faptasului. Tot in principiu, politia locala poate colabora cu politia rutiera, pentru a trimite acele instiintari, in acest caz fiind o procedura legala. Numai ca in practica nu prea se intimpla. :) Politia rutiera nu prea vede cu ochi buni politia locala, care e in slujba primarilor , platita de multe ori mai bine decit cea rutiera. De aceea politia rutiera isi schimba in curin culorile pe masini, pentru a nu mai fi confundati cu politia locala.
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
latka a scris:
fara sa identifice proprietarul.

Cred că ați vrut să spuneți fără să identifice conducătorul auto de la acel moment :)

Dacă fac asta e un abuz care, așa cum ați spus, poate fi contestat cu succes în instanță. Poliția locală are dreptul să amendeze șoferii care parchează neregulamentar, indiferent dacă sunt sau proprietarii autoturismului, cu condiția să îi prindă în momentul în care parchează/se urcă în mașină. Altfel nu.

Nu pentru dvs. am subliniat textul, ci pentru @freeesergiu. Sau poate mai citește cineva și îi suntem de folos.
Si uite asa am ajuns cum am ajuns... Politia locala nu poate sa amendeze daca vede masina parcata aiurea ca nu e soferul acolo si nu are atributii, politia rutiera nu mai face asta decat pentru cazurile in care in mod evident este blocata circulatia, ca de, avem politie locala... La mine in cartier pe bulevard cu 3 benzi, prima si a III-a banda sunt blocate de masini parcate (desi sunt semne care interzic) si se circula pe o singura banda.
Ultima modificare: Joi, 23 Iulie 2020
DinuX, utilizator

Alte discuții în legătură

Invitatie politia locala dov dov Buna seara, am gasit in parbrz o invitatie la sediul politiei locale pt ca am blocat pe cineva cu masina. Nu am onorat invitatia, am primit o recomandata pe ... (vezi toată discuția)
Am primit o somatie de a merge la sediul poliției locale pt ... Maryus1986 Maryus1986 Am primit o somatie de a merge la sediul poliției locale pt o parcare neparlamentara. Dacă merg, imi vor face pv pe baza datelor înregistrate si automat ... (vezi toată discuția)
Amenda parcare politia locala marc13 marc13 Buna ziua, Desi inteleg ca prin decizia nr. 11/2017, ÎCCJ a stabilit ca doar Politia Rutiera are dreptul sa solicite comunicarea identitatii persoanei care ... (vezi toată discuția)