avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 625 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Succesiune cu sau fără partaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Succesiune cu sau fără partaj

Bună seara!
In urma decesului parintilor, am ramas 6 frati. Am deschis succesiunea, in care dorim, bine-nteles partajul amiabil. Inainte cu patru zile de data infatisării la partaj, unul din fraţi a suferit un accident vascular cerebral, si, deci succesiunea s-a amanat. In urma accidentului vascular, fratele, a dobândit un handicap fizic (semipareza dreaptă). Urmează tratament si recuperare, si , Doamne ajută, evoluează favorabil. A primit si certificat de incadrare in grad de handicap. Am reluat legatura cu notarul sa continuam cu succesiunea. Mi-a spus ca nu mai putem face partajul, decat daca prezint un certificat medical din care sa reieasa ca fratele are discernământ. Nicăieri, in actele medicale primite nu este specificat ca el si-a pierdut discernământul în urma accidentului suferit. În fine! Mă prezint cu fratele la un cabinet de psihiatrie, în vederea obţinerii unui astfel de certificat, dar Dr. psihiatru îmi spune că nu este de competenţa sa să elibereze asa ceva si ca trebuie sa fac solicitare la IML pentru a obtine ce doresc. Totodata imi specifica ca este posibil sa piarda gradul de handicap daca solicit acest certificat de discernamant pentru ca va trebui "bagat" in alta comisie, pe psihiatrie, si in urma evaluarii pe o perioada de trei-patru luni se poate obtine un astfel de certificat. Mi se pare o anomalie! Totul! In perioada aceasta deja vor trece doi ani de la decesul tatalui (cel din urma decedat, mama fiind decedata din 1993).
In alta ordine de idei, notarul a spus ca putem face succesiune fara partaj in lipsa acestui certificat de discernamânt, dar ar trebui ca cei de la primaria de domiciliu a fratelui să delege un reprezentant pentru acesta.
Intrebările mele sunt:
1. Unde pot sa ma adresez pentru eliberarea unui certificat de discernământ, in cat timp se elibereaza si daca e posibil sa piarda gradul de handicap ?
2. in cazul in care facem succesiunea fara partaj, ce posibilitati avem sa facem partajul ulterior si in ce conditii?
Va multumesc anticipat pentru raspuns si indrumare!
Ultima modificare: Vineri, 24 Iulie 2020
DobreC, utilizator
Cel mai recent răspuns: Apollo_ro , utilizator 13:59, 31 Iulie 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Pentru perfectarea actului de partaj voluntar la notar, aveti nevoie de un certificat medico legal psihiatric care să ateste faptul că fratele dvs are discernământul necesar să semneze acte de dispozitie.
Acest certificat medico legal psihiatric îl obtineti de la un medic legist. Nu de la medicul de familie, nu de la psiholog, nu de la psihiatru, ci doar de la medicul legist sau de la un institut de medicină legală.
Ce presupune examinarea, cât durează și cum se obține, nu pot sa va spun, pentru că sunt jurist. Va trebui să întrebați acolo.
Cat despre certificatul de încadrare în gradul de handicap, nu vad legatura cu discernământul. O persoană poate avea discernământ și în aceleași timp și un handicap fizic.
Notarul vrea să își ia toate măsurile de siguranță. Dvs va înțelegeți acum. Peste ani, între dvs sau intre urmasii dvs, nimeni nu știe ce relații vor fi. Având în vedere că fratele dvs are afecțiunea respectiva, bineînțeles că primul lucru care va fi invocat este lipsa discernământului la semnarea actului și complicitatea notarului.
2. După dezbaterea succesiunii, veti rămâne în indiviziune. Acum, tot ati stat atat după mama, ce mai conteaza ca se împlinesc 2 ani de la decesul tatalui?
Partajul îl puteți încheia oricand. Dar pentru că vă este greu să obțineți acel certificat medico legal, este bine sa încheiati si partajul imediat după ce obtineti certificatul de mostenitor.
Ultima modificare: Duminică, 26 Iulie 2020
raluk0207, utilizator
Va multumesc pentru lamuriri! Doream sa nu se implineasca 2 ani de la decesul tatalui pentru ca se plateste un anumit procent sau o taxa in plus, nu stiu exact cum se numeste... In urma mamei ne-a ramas doar partea de apartament ce ii revenea, deoarece mostenirea din partea parintilor dumneaei a fost trecuta direct pe numele nostru, al copiilor, la succesiunea desfasurata, deoarece mama era decedata la vremea aceea. Astfel doream sa evitam a plati in plus la mostenirea din partea tatalui. Cel putin asa vedem noi lucrurile. Nu stiu in ce masura le vedem corect sau nu!
Va multumesc inca odata!
Sanatate!
Este vorba despre impozitul de 1% din valoarea masei succesorale, care se achita catre stat.
Certificatul medico-legal se obține în urma unei programări la IML din orașul în care locuiți . Discuția cu medicul legist este de aproximativ 15 min. Cu bunăvoință , certificatul se poate elibera imediat . Sper să vă fie de folos .
Va imartasesc din experienta mea legata de obtinerea certificatului medico-legal la Ploiesti (experienta e din 2018, dar probabil nu s-au schimbat prea multe). Examinarea se face doar in judetul de domiciliu.
1. depunere acte (135 lei platiti la casieria INML Prahova, timbru fiscal de 1 sau 2 lei, copie carte de identitate, adeverinta de la medicul de familie in care se mentioneaza bolile cu care e luat in evidenta, raport de la psiholog insotit de testul ceasului, test MMSE, scor GAFS). In urma depunerii actelor se face programarea (peste ~1 luna).
2. examinarea propriu-zisa dureaza ~15 minute, perioada de asteptare ~4-5 ore (programarea e pentru o zi, nu pentru o anumita ora din acea zi; comisia cheama pacientii intr-o ordine care mie mi s-a parut total aleatoare)
3. ridicarea certificatului dupa 8 zile (comisia se intruneste o data pe saptamana, semneaza certificatul la urmatoarea sedinta). Daca imi amintesc bine, certificatul are valabilitate 14 zile de la examinare (cam 6 zile de la data ridicarii), deci o organizare buna e foarte importanta.
Ultima modificare: Vineri, 31 Iulie 2020
Apollo_ro, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Curatela poare fi necesară la efectuarea succesiunii? mama decedată ... cosstti cosstti Curatela poare fi necesară la efectuarea succesiunii? Mama decedată în luna iunie 2020 Tata în vârstă de 91 de ani este internat într-un centru pentru ... (vezi toată discuția)
Bună ziua, am început succesiunea de pe urma tatălui meu (decedat ... Vasilica Marilena Vasilica Marilena Bună ziua, am început succesiunea de pe urma tatălui meu (decedat pe 8 octombrie 2022) în data de 18 septembrie 2023. Menționez că tata era divorțat ... (vezi toată discuția)
Testamentul se face cu 2 martori sau se face pe baza unei adeverințe ... Magie1 Magie1 Testamentul se face cu 2 martori sau se face pe baza unei adeverințe medicale că nu are probleme persoana. Și orice act de donație sau certificat ... (vezi toată discuția)