avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 802 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune la judecatorie, plata sulta
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune la judecatorie, plata sulta

buna ziua,
tatal meu locuieste in casa parinteasca de aproximativ 20 de ani,mutandu se cu parintii lui pentru a putea avea grija de ei.
Tatal meu si a ingrijit ambii parinti ,a renovat casa insa nu a facut succesiune cu fratele sau deoarece intelegerea cu bunicii mei era ca tatal meu sa ramana in casa.Acum avem urmatoarele 2 probleme:
1.fratele tatalui meu doreste o despagubirea prea mare(dupa parerea noastra) pt a fi de acotd cu succesiunea la notar.
2 tot fratele tatalui meu are un process pe rol unde va trebui sa plateasca daune foarte mari (de ordinal milionului de lei).

intrebarea mea este :
1.daca ne adresam in instanta pt succesiune (avand in vedere ca nu avem nici cadastri si nici intabulare pe casa) ce sanse are tatal meu la o cata partea mai mare ?
2. in cazul in care cotele din instanta vor fi 50% pt tatal meu si 50% pt unchiul meu si in cazul in care acesta din urma are de platit aceste daune cum vom putea obtine noi cei 50% ai unchiului(in cazul in care partea lui este scoasa la licitatie de un executor judecatoresc).Noi dorim sa ramanem cu casa .Avem posibilitatea de a plati partea unchiului prin sulta?
cheltuielile legate de process(avocat,executor,cadastru,intabulare)se pot recupera din partea pe care o avem de platit.

mai adaug ca tatal meu s a ocupat de ambele inmormantari ale bunicilor.

va rog mult sa ma ajutati cu un raspuns deoarece este urgent sa luam o decizie si nu stim cui sa ne adresam.Va multumesc mult!
Ultima modificare: Joi, 30 Iulie 2020
saly30, utilizator
Buna ziua,
Sfatul meu este sa va adresati unui avocat.
Puteti dezbate succesiunea in instanta si cere atribuirea imobilului in natura cu obligarea platii unei sulte.
Nu va intelegeti la suma... se va face o evaluare a imobilului si celorlalte bunuri ce urmeaza a fi impartite.
Ultima modificare: Joi, 30 Iulie 2020
Ionut.ion, utilizator

Ionut.ion a scris:

Buna ziua,
Sfatul meu este sa va adresati unui avocat.
Puteti dezbate succesiunea in instanta si cere atribuirea imobilului in natura cu obligarea platii unei sulte.
Nu va intelegeti la suma... se va face o evaluare a imobilului si celorlalte bunuri ce urmeaza a fi impartite.

multumesc mult de raspuns!
va rog sa mi comunicati daca cheltuilile legate de evaluarea imobilulul,cadastru,intabulare sau taxa initiala de la judecatorie se pot deduce din cota parte a fratelui(adica din despagubirea ce urmeaza sa ii revina)
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cu-i sa va adresați este foarte simplu,unui avocat pt o consultatie.Costul unei consultații în marea majoritate a cazurilor este derizoriu iar în cursul unei discuții de o oră puteti sa lămuriți clar toate aspectele.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Renovare casă părintească fără succesiune, pretenții saly30 saly30 buna ziua, tatal meu locuieste de aproximativ 20 de ani in casa parinteasca .A ingrijit ambii parinti a renovat casa insa nu a facut succesiune cu fratele sau ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, doresc o parere juridica, daca se poate, cu privire ... alinacosmina alinacosmina Buna ziua, Doresc o parere juridica, daca se poate, cu privire la o mostenire. Este vorba de o casa cu suprafata de 14 ari, mostenirea este de la bunici ... (vezi toată discuția)
Mostenire laura_copaci laura_copaci Am si eu o problema cu un imobil care a fost al bunicilor mei,bunicul a decedat in urma cu 18 ani dupa moartea lui sa dezbatut taxa de succesiune si casa sa ... (vezi toată discuția)