avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 444 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida dublă şi ... Repartizare dividende
Discuție deschisă în Contabilitate - partida dublă şi obligaţii fiscale declarative pentru societăţile comerciale

Repartizare dividende

Buna ziua,

In luna februarie s a intocmit de catre societate HOTARAEA aga de repartizare dividende cu specificatia ca acestea se vor ridica de catre asociati in perioada februarie -aprilie 2020. La momentul respectiv am inregistrat in programul contabil notele contabile conform hotararii si conform datelor de mai jos (sumele sunt fictive pentru a evita nereguli) .
1171=457 10000 lei
457=446 500 lei

Pana in prezent , mai exact 30.06.2020 nu s a ridicat toata suma neta . Eu am declarat si achitat impozit conform sumelor ridicate desi in programul contabil, in contul 446 am toata suma ramasa de achitat conform hotararii . Este gresit ? A trebuii sa modific si sa las in 446 doar impozitul aferent sumelor ridicate ? asta ar insemna sa nu mai inregistrez in contabilitate hotararea AGA intocmita si semnata in luna februarie.
De asemenea, datorita COVID , asociatii nu si au putut ridica sumele nete in perioada mentionata si acestia au facut o nota explicativa asupra hotararii unde au mentinat motivele necesare. Este in regula?
Ultima modificare: Joi, 29 Octombrie 2020
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 17:31, 4 August 2020
Impozitul se datoreaza la data platii dividendelor catre asociati, nu la data repartizarii. Inreg in februarie hot AGA de repartizare, dar nu calculati impozitul.

Cod Fiscal:

Veniturile sub formă de dividende, inclusiv câștigul obținut ca urmare a deținerii de titluri de participare definite de legislația în materie la organisme de plasament colectiv se impun cu o cotă de 5% din suma acestora, impozitul fiind final. Obligația calculării și reținerii impozitului pe veniturile sub formă de dividende revine persoanelor juridice, odată cu plata dividendelor/sumelor reprezentând câștigul obținut ca urmare a deținerii de titluri de participare de către acționari/asociați/investitori. Termenul de virare a impozitului este până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care se face plata. În cazul dividendelor/câștigurilor obținute ca urmare a deținerii de titluri de participare, distribuite, dar care nu au fost plătite acționarilor/asociaților/investitorilor până la sfârșitul anului în care s-au aprobat situațiile financiare anuale, impozitul pe dividende/câștig se plătește până la data de 25 ianuarie inclusiv a anului următor. Impozitul datorat se virează integral la bugetul de stat.
Ultima modificare: Marți, 4 August 2020
Ioan Petru Butariu, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inregistrari contabile alocare dividende din profitul anului 2013 irinuka2005 irinuka2005 Firma infiintata in 2013 microintreprindere,la sf anului realizeaza profit 50000 ron.Capital social 400 ron. Va rog sa mi spuneti: Nota de repartizare pe ... (vezi toată discuția)
Contul 1068 alte rezerve Mainerici  Ctin Mainerici Ctin o sc cu cativa anii in urma a trecut in contul 1068 profitul nedistribuit. cum poate retrage acesti banii, fiind unic asociat? (vezi toată discuția)
Inregistrarile contabile sold 461-dividende ionela11 ionela11 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati intr-o problema...am sold la ct 461 la 31.12...sunt avansuri ridicate de asociat si nedecontate. Poate sa ia dividende in ... (vezi toată discuția)