avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Bună ziua. În cazul unei condamnări cu suspendare ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Bună ziua. În cazul unei condamnări cu suspendare pt ucidere ...

Bună ziua.
În cazul unei condamnări cu suspendare pt ucidere din culpă (accident rutier ) un funcționar public își poate pierde serviciul?
Mulțumesc anticipat
In cazul citat de dvs nu sunt dispoziții directe exprese.
Depinde și ce serviciu public exercită funcționarul public...,
În funcție de aceasta poate fi cercetat disciplinar dacă accidentul a fost săvârșit în timpul serviciului (dacă nu cumva deja a fost cercetat), iar în acest context funcționarul public poate suporta o sancțiune de dreptul muncii.

Însă avem reglementare expresă în legea nr. 188/1999, pentru alte cazuri.
Art. 54
"Poate ocupa o funcţie publică persoana care îndeplineşte următoarele condiţii:
h) nu a fost condamnată pentru săvârşirea unei infracţiuni contra umanităţii, contra statului sau contra autorităţii, de serviciu sau în legătură cu serviciul, care împiedică înfăptuirea justiţiei, de fals ori a unor fapte de corupţie sau a unei infracţiuni săvârşite cu intenţie, care ar face-o incompatibilă cu exercitarea funcţiei publice, cu excepţia situaţiei în care a intervenit reabilitarea."

Pentru militari se poate aplica și pedeapsa complementară a degradării militare.
Degradarea militară se aplică în mod obligatoriu condamnaților militari în activitate, în rezervă sau în retragere, dacă pedeapsa principală aplicată este închisoarea mai mare de 10 ani sau detențiunea pe viață.
Degradarea militară poate fi aplicată condamnaților militari în activitate, în rezervă sau în retragere pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, dacă pedeapsa principală aplicată este închisoarea de cel puțin 5 ani și de cel mult 10 ani.
Ultima modificare: Luni, 17 August 2020
Cabinet de avocat Serni Viviana-Carmen, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pedepese complementare cypyk cypyk Rog pe cei care pot, sa imi expuna si mie articolele din codul penal care prevad pedepsele complementare si accesorii? S-au introdus pedepse complementare ... (vezi toată discuția)
Amenda penala jusi_1304 jusi_1304 Buna ziua,doresc sa stiu daca ma afecteaza o amenda penala daca sunt cadru militar.Va multumesc (vezi toată discuția)
Incetarea raportului de serviciu cristina irimia cristina irimia buna ziua, am si eu o intrebare; in cazul in care un functionar public a fost condamnat pentru infractiunea de fals material in inscrisuri publice si uz de ... (vezi toată discuția)