avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 584 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Inlocuire teava scurgere sparta
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Inlocuire teava scurgere sparta

Va rog mult sa ma ajutati cu urmatoarea speta : in blocul nostru de P+4, exista o baie la et.4 care are alimentare si scurgere separate fata de restul bailor de la celelate niveluri fiindca aceasta baie se afla intr-un apartament de 4 camere, iar celelate apartamente au 5 camere.
Scurgerea acestei bai s-a spart din cauza ca este de plastic si are 40 de ani vechime. Trebuie schimbata, evident cu acordul asociatiei de proprietari. Dar pana la schimbare apa se scurge in continuare la subsol
Va rog sa-mi spuneti daca asociatia are dreptul legal sa opreasca alimentarea cu apa rece a acestui apartament pe termen nelimitat, in situatia in care se intarzie reparatia sau nu se obtine acordul asociatiei pentru inlocuirea scurgerii avariate. Precizez ca nu exista restante la plata vreunei datorii pentru nici un apartament din bloc.
Ma intereseaza daca exista vreun temei legal de a opri alimentarea cu apa a unei coloane, chiar daca ea deserveste numai un apartament. Sau daca exista vreo prevedere legala de a actiona in instanta asociatia de proprietari, in situatia in care se opreste alimentarea cu apa in mod abuziv a unui apartament.
Sfaturile primite m-ar ajuta mult ca sa ma pun la adapost de eventuale abuzuri.

Va multumesc mult
Ultima modificare: Marți, 25 August 2020
virginicadoinaoprea, utilizator
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 05:48, 26 August 2020
E parte comuna exclusivă, deci, conform art. 654 din codul civil, reparația se face doar pe banii acelui proprietar. Asociația a procedat corect, oprind alimentarea cu apa. Proprietarul sa remedieze defectiunea, care afectează celelalte proprietăți, lucru interzis de legea 196 /2018.
Art.30
(5)Daca proprietarul unei locuinte ori al unui spatiu cu alta destinatie provoaca daune oricarei parti din proprietatea comuna sau din proprietatea individuala a altui proprietar din condominiu, respectivul proprietar are obligatia sa repare stricaciunile sau sa suporte cheltuielile pentru lucrarile de reparatii.

Ultima modificare: Marți, 25 August 2020
latka, utilizator
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cam asa cred si eu ca se pune problema.Nu se vrea sa sa faca "abuz"prin oprirea apei dar nici sa se faca reparatia pe banii proprietarului.
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Asociația a procedat corect, oprind alimentarea cu apa.

Conform precedente in instanta de judecata,asociatia de proprietari nu detine autoritatea si competenta sa dispuna restrictionarea sau sistarea furnizarii utilitatilor in sistem centralizat -daca nu detine hotarare judecatoreasca
Daca defectiunea exista a instalatia parte comuna responsabil exclusiv este asociatia de proprietari,care in conformitate cu disp L nr 196/2018 detine obligatia sa asigure starea tehnica a partii comune de constructii si de instalatii din condominiu
Daca instalatia de alimentare si scurgere este cea initial prevazuta in proiectul constructiei,responsabilitatea remedierii defectiunii revine exclusiv asociatiei de proprietari constituita cu scopul administrarii si asigurararii starii tehince a partii comune condominiu
Nu exista defectiunea la instalatia parte comuna, nu cititi cu atentie ?
Defectiunea e la parte comuna exclusiva, a unui singur proprietar, aidoma unei proprietati individuale.
Ciuar daca aplicam legea 196/2018 asociatia nu poate decit sa aduca un instalator si sa-l puna la treaba, ca de platit tot acel proprietar va plati.
Nu se schimba cu nimic cheltuiala, ci ne facem ca "lucram prin asociatie". Stringem oferte, aducem firme ultra-specializate, in timpul asta apa curge, depinde unde.

Asa ca mai bine lasam proprietarul sa-si schimbe cu cine vrea si cu ce material doreste, acea conducta.

Din pacate proprietarul nu pricepe, pentru ca a citit el pe net ca "pentru buna si completa dvs. informare cititi legea 196/2018.. In conformitate cu aceasta, asociatia de proprietari detine obligatia sa asigure starea tehnica a partii comune de constructii si de instalatii din condominiu".

Inarmat cu aceste raspunsuri metafizice, nu pricepe niste realitati mult mai banale. Oprirea curgerii pe acel sistem de conducte, de la sursa, e raspunsul asociatiei la increderea proprietarului in cele citite pe net, pentru a proteja proprietatea comuna si individuala, conform art. 30 alin 5.

Cum nici proprietarul nu vrea sa se incurce cu instantele de judecata, nici asociatia nu vrea s-o faca, desi are dreptate. Apa , in timpul judecatii, tot va provoca stricaciuni.

Daca doreste, proprietarul poate sa parcurga toti pasii legali, in cautarea dreptatii sale metafizice, primul fiind adresarea unei plingeri catre presedintele asociatiei, apoi la compartimentul specializat din primarie si la final, daca nu gaseste "intelegere", actiune in instanta.
Ultima modificare: Miercuri, 26 August 2020
latka, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

In afara de scara comuna, acoperis,subsol, uscatoria blocului, ... kyngo kyngo in afara de scara comuna, acoperis,subsol, uscatoria blocului, ce alte parti din bloc sunt considerate comune? ma refer la instalatii.......daca un vecin are ... (vezi toată discuția)
Inlocuire teava de scurgere bloc38 bloc38 Buna ziua, locuiesc intr-un apartament la bloc. De peste o luna am o infiltratie de apa din plafonul de la bucatarie. Instalatorul chemat de asociatia de ... (vezi toată discuția)
Buna seara! am o inundație in baie de la o coloana de scurgere ... Madalinmic Madalinmic Buna seara! Am o inundație in baie de la o coloana de scurgere comuna, iar infiltratia apare de undeva dintre plafoane. Iar asociatia mi-a propus sa imi iau ... (vezi toată discuția)