avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 648 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice [Coronavirus - Covid-19] ... Bună ziua! Sunt angajata unei firme multinaționale. ...
Discuție deschisă în [Coronavirus - Covid-19] Răspunsuri la probleme juridice, fiscale și economice generate de criza actuală

Bună ziua! Sunt angajata unei firme multinaționale. Am fost ...

Bună ziua!
Sunt angajata unei firme multinaționale. Am fost chemată pentru testare Covid. Pot refuza testarea în vreun fel? Sau pot sa fac o plângere către firma? Ce spune legea în cazul acesta?
Menționez ca nu am niciun simptom și nu cred ca ma încadrez astfel la ceea ce ei numesc "suspect".
Vă mulțumesc!
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:05, 10 Octombrie 2020
In dosarul medical al salariatului sunt mentionate toate afectiunile de care sufera, concediile medicale pe care le-a primit, tratamente, rezultatele examinarilor periodice, etc.
In functie de afectiuni si de statisticile nationale, medicul de medicina muncii se poate pronunta daca lucratorul, in caz de colegi infectati va fimai mult/ mai putin expus.
Nu este vorba de a stabili un diagnostic/ tratament de catre medicul de medicina muncii. Nu stabileste oportunitatea sau lipsa testarii, doar analizeaza antecedentele si recomanda angajatorului.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pai atunci, dacă nu hotărăște nimic despre testare Covid-19, neavând nici o competența, după cum spuneți, ce recomanda angajatorului?

Înseamnă clar ca angajatorul, în virtutea obligației pe care o are în conformitate cu art. 175, hotărăște singur despre acest test.

POPA GHEORGHE a scris:


Nu este vorba de a stabili un diagnostic/ tratament de catre medicul de medicina muncii. Nu stabileste oportunitatea sau lipsa testarii, doar analizeaza antecedentele si recomanda angajatorului.

Ultima modificare: Duminică, 20 Septembrie 2020
latka, moderator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pai refuzati testarea "in vreun fel". Poate sunteti pozitiva / asimptomatica si in loc sa profitati de ocazie, preferati, intr-o situatie nefericita sa faceti on "cadou" familiei sau celor dragi. Am urmarit o multime de discutii pe tema asta si sunt uimit cum, cei mai multi, incearca "in vreun fel" sa nu se testeze. Le interzice religia, sau ce ?!
In ROI al firmei sunt prevederi legate de testare si implicit sanctiuni pentru refuzul testarii, sanctiuni care pot ajunge pana la desfacerea contractului de munca.
Refuzul de a se testa poate fi considerat risc pentru sanatatea colegilor participanti la procesul de munca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se poate refuza testarea BX BX Daca o firma vrea sa testeze angajatii pentru COVID-19 pot acestia refuza sau exista vreo lege care sa oblige la testare ? Acestia nu au simptome. In mod ... (vezi toată discuția)
Test covid pcr pe banii angajatului, saptamanal cerut de angajator. ... Ana-anna Ana-anna Test covid PcR pe banii angajatului, saptamanal cerut de angajator. Este vreo lege care spune alb pe negru ca angajatorul trebuie sa sustina acest cost atata ... (vezi toată discuția)
Care este cadrul legislativ actual pe care ma pot baza pentru a-mi intemeia demisia dintr-o functie medicala, de stat, in contextul actual de pandemie si stare de urgenta? catalinks catalinks Buna ziua, Ma numesc Catalina, am 61 de ani si lucrez ca infirmiera, in cadrul unui spital judetean de urgenta, din Romania. Avand in vedere contextul ... (vezi toată discuția)