avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 733 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cine plătește reparația unei plase rulou, ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cine plătește reparația unei plase rulou, proprietarul sau chiriașul?

La închirierea apartamentului, plasa era perfect funcțională, însă după un an și jumătate s-a rupt și nu mai poate fi folosită. Chiriașul susține că s-a rupt fără vina sa, la utilizare normală. Fabricantul plasei susține că acestea au o durată limitată de viață și trebuie înlocuite din când în când, prețul fiind însă destul de mare (400 lei). Proprietarul susține că pentru obiectele de folosință îndelungată (țevi din perete, etc) reparațiile sunt în sarcina sa, însă pentru cele consumabile în folosința exclusivă a chiriașului (becuri, etc) acestea trebuie reparate de chiriaș și conform celor declarate de producător plasa face parte mai degrabă din cea de-a doua categorie. Cine are dreptate?
Ultima modificare: Luni, 21 Septembrie 2020
gimli, utilizator
Cel mai recent răspuns: latka , moderator 13:20, 21 Septembrie 2020
Depinde din vina cui sa rupt.
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
O plasa rulou nu este consumabil. O fi avind un timp de utilizare limitat, dar nu se incadreaza la consumabile. Are dreptate chiriasul.
Scrie si in codul civil:
Art. 1.802. -
În lipsă de stipulație contrară, reparațiile de întreținere curentă sunt în sarcina locatarului.
Art. 1.788. -
(1) Locatorul este obligat să efectueze toate reparațiile care sunt necesare pentru a menține bunul în stare corespunzătoare de întrebuințare pe toată durata locațiunii, conform destinației stabilite potrivit art. 1.799.
(2) Sunt în sarcina locatarului reparațiile locative, a căror necesitate rezultă din folosința obișnuită a bunului.
Ultima modificare: Luni, 21 Septembrie 2020
latka, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cheltuieli contract de închiriere persoană fizică Ticu1976 Ticu1976 Este obligat chiriașul să suporte o parte din cheltuielile cu reparația centralei,instalației electrice etc (vezi toată discuția)
Contract închiriere. degradarea bunurilor. sarcina reparației. ContSters285889 ContSters285889 In calitate de chirias trebuie sa platesc repararea frigiderului daca acesta s.a degradat nefiind provocat de catre mine? Sau este datoria proprietarului? (vezi toată discuția)
Care sunt reparatiile pe care chiriasul e obligat sa le plateasca? EAgache EAgache Buna ziua, as dori sa aflu care sunt reparatiile pe care chiriasul unui apartament e obligat sa le plateasca, pt ca textul legii nu mi se pare deloc clar. ... (vezi toată discuția)