avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 660 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Buna ziua am deschis un proces de divort in Bucuresti ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Buna ziua am deschis un proces de divort in Bucuresti sect4 iar ...

Buna ziua am deschis un proces de divort in Bucuresti sect4 iar ei mi-au trimis dosarul la ultimul domiciliu al sotului .Eu nu ma pot prezenta acolo din motive personale ce se poate face in acest caz? va multumesc frumos
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 07:40, 24 Septembrie 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Textul de lege mai jos menționat vă va lămuri asupra competenței instanței. Dacă nu vă veți prezenta personal la divorț, cererea dvs va fi respinsă ca nesusținută. Puteți spera ca el să facă o cerere reconvențională.

Art. 915 Cod Procedură Civilă
(1) Cererea de divorț este de competența judecătoriei în circumscripția căreia se află cea din urmă locuință comună a soților. Dacă soții nu au avut locuință comună sau dacă niciunul dintre soți nu mai locuiește în circumscripția judecătoriei în care se află cea din urmă locuință comună, judecătoria competentă este aceea în circumscripția căreia își are locuința pârâtul, iar când pârâtul nu are locuința în țară și instanțele române sunt competente internațional, este competentă judecătoria în circumscripția căreia își are locuința reclamantul.

(2) Dacă nici reclamantul și nici pârâtul nu au locuința în țară, părțile pot conveni să introducă cererea de divorț la orice judecătorie din România. În lipsa unui asemenea acord, cererea de divorț este de competența Judecătoriei Sectorului 5 al municipiului București.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
monik112 a scris:
. Eu nu ma pot prezenta acolo din motive personale ...


În procesele de divorț, avocatul ASISTĂ partea (reclamantă - în cazul dvs.), care este acolo, în sală, înfățișată în persoană.
Spre deosebire de alte procese civile, în procesul de divorț avocatul poate REPREZENTA partea (absentă) doar în anumite situații.

Ce înseamnă, mai exact, „nu mă pot prezenta”? Vă regăsiți în vreuna din situațiile de mai jos?

Art. 921. - NCPC

(1) În fața instanțelor de fond, părțile se vor înfățișa în persoană, afară numai dacă unul dintre soți execută o pedeapsă privativă de libertate, este împiedicat de o boală gravă, este pus sub interdicție judecătorească, are reședința în străinătate sau se află într-o altă asemenea situație, care îl împiedică să se prezinte personal; în astfel de cazuri, cel în cauză se va putea înfățișa prin avocat, mandatar sau, după caz, prin tutore ori curator.

„o altă asemenea situație”, nu e chiar ... orice situație.
Ultima modificare: Joi, 24 Septembrie 2020
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, am inaintat actiune de divort in localitatea in care ... Ionela Plamada Ionela Plamada Buna ziua, am inaintat actiune de divort in localitatea in care m am casatorit cu sotul meu, desi avem domiciliul comun in alt oras.Dansul are domiciliu in ... (vezi toată discuția)
Divort Ileana Muntean Ileana Muntean sunt casatorita de 13 ani ,dar de un an suntem despartiti,eu locuind in prezent in Bucuresti, adresa de domiciliu fiind de Timis....As putea intenta actiunea ... (vezi toată discuția)
Divort si partaj dana3 dana3 buna seara ,as dori sa va intreb daca pot sa divortez in timisoara chiar daca cununia a fost facuta in jud olt deoarece suntem separati de mai bine de trei ani ... (vezi toată discuția)