avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1939 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Amenzi aplicate de Asociatie
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Amenzi aplicate de Asociatie

Buna ziua . Am si eu nevoie de o lamurire pentru o problema cu care ne confruntam mai multi locatari.
-Asociatia de proprietari a introdus in noul regulament niste taxe( amenzi) de 500 de lei de fiecare cand esti vazut cu cainele pe spatiul verde din complexul rezidential.
In contractul de co-proprietate este specificata undeva si aceasta regula : interzis accesul cu animale de companie cu specificul satisfacerii nevoilor fiziologice pe spatiul verde . ( idee este ca nici spatiu amenajat de catei nu avem) .
Intrebarile mele sunt :
1. In ce masura Asociatia de proprietari imi poate adauga taxe ( amenzi) ? Legal vorbind, amenda imi pot da doar organele competente / statul etc . Nu un om de rand .
2. In baza a ce se vor da amenzi ? El a rugat vecinii sa faca poze cand vad pe cineva cu cainele . Legal , este interzis sa faci poza cuiva pe spatiul privat fara acordul lui.
3. Vrea sa monteze camere pentru a da aceste amenzi. Citeam undeva ca sunt legale atata timp cat duc la securitatea locatarilor , nu la o modalitate de a spiona viata privata pe spatiul privat fara acordul celui in fapt.
Ultima modificare: Joi, 24 Septembrie 2020
MariaaaSs, utilizator
Cel mai recent răspuns: andrei2005 , utilizator 12:57, 6 Octombrie 2020
Regulamentul a fost adoptat printr-o hotarire generala:
Articolul 22
(1)Proprietarii din condominii trebuie sa adopte un document scris cu privire la regulile si conditiile de folosinta a partilor comune ale condominiului si normele de conduita si buna vecinatate dintre proprietari, numit regulament al condominiului.
(2)Regulamentul condominiului se initiaza de catre presedintele asociatiei sau de catre comitetul executiv al asociatiei de proprietari, se dezbate si se adopta in adunarea generala a asociatiei de proprietari cu acordul majoritatii proprietarilor din condominiu si este adus la cunostinta, prin afisare la avizier sau prin inmanarea unei copii conforme a acestuia, tuturor proprietarilor, in termen de 7 zile de la adoptare.
(3)Regulile de folosinta a proprietatii comune nu vor fi afectate de schimbarea titularului dreptului de proprietate. (4)Regulamentul condominiului nu poate impune nicio restrictie exercitarii drepturilor proprietarilor in afara celor care sunt justificate prin destinatia imobilului, asa cum este prevazuta in proiectul tehnic si cartea tehnica a constructiei.


Regulamentele asociatiilor trebuie intocmite dupa un model in conformitate cu ordinul 1058/2019 :
[ link extern ]
[ link extern ]

Da, ca sa nu platesti acea taxa trebuie sa contesti in instanta hotarirea AG care a adoptat aberatia.

Altfel, trebuie sa respecti art. 52 :
Articolul 52
(1)Daca o hotarare a adunarii generale este contrara legii, statutului sau acordului de asociere a asociatiei de proprietari ori este de natura sa prejudicieze interesele proprietarilor, acestia sau orice persoana care se considera vatamata intr-un drept al sau pot/poate ataca in justitie respectiva hotarare.
(2)Actionarea in justitie in conformitate cu prevederile alin. (1) nu intrerupe executarea hotararii decat in cazul in care instanta dispune suspendarea acesteia.

Asta e frumusetea traiului la comun, ca niste indivizi cocotati in niste functii se cred ca in parlament, ei dau legi. Dar nu poti sa nu respecti "legea" lor, pina nu o desfiintezi in instanta.

Iar taxa nu vad cum o poti plati, altfel, daca nu e introdusa pe lista cheltuielilor lunare. Emite asociatia PV de contraventie ? :) Haida de. Orice proprietar e obligat prin lege sa plateasca doar ce e scris pe lista lunara a cheltuielilor de intretinere. Altceva nu.
Ultima modificare: Miercuri, 30 Septembrie 2020
latka, utilizator


latka a scris:

Da, ca sa nu platesti acea taxa trebuie sa contesti in instanta hotarirea AG care a adoptat aberatia.


Se pare că nu reușesc să fiu suficient de clar. Nu poți să te adresezi instanței că DACĂ o să ai câine, și DACĂ acel câine va face pipi pe gazon, și DACĂ administratorul va considera că ai încălcat nu știu ce hotărâre a adunării generale, o să fii pus la plată! Trebuie să fii mai întâi pus la plată. Abia atunci poți să te adresezi instanței și, în baza prevederilor legale, pe care le-ați evidențiat foarte bine, să ceri anularea obligației de plată. Nu de alta dar, poate administratorului îi vine mintea la cap și nu aplică niciodată „prevederile”. Adică să nu punem carul înaintea boilor.
Este similar cu cazul apelului la Curtea Constituțională: poți să invoci excepția doar când ești parte într-un proces, nu că ți se năzare ție că nu știu ce prevedere este neconstituțională. Asta poate face, printre alții, avocatul poporului.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Am inteles ce vreti sa spuneti, aveti dreptate in sensul asta. Eu am sarit peste etapa cu daca, sunt convins ca "baietii" indraznesc sa treaca la actiune, din moment ce se gindesc sa-si traga si sistem de Big Brother (supraveghere video) si nu inteleg faptul ca nu au voie prin lege sa faca asa ceva.
Ultima modificare: Miercuri, 30 Septembrie 2020
latka, utilizator
tare ma indoiesc ca exista o hotarare a adunarii generale, cu speta disputata cu membri Asociatiei a Asociatilor la care sa se fi stabilit " amenda" . eu zic sa incepeti cu o sesizare la serviciul Locato din cadrul Primariei si s-ar putea brusc sa isi revina presdintele Asociatiei. A , si dupa ce vine amenda de la Locato, as propune locatarilor schimbarea presedintelui
Buna ziua "MariaaaSs".

Multumesc pentru raspuns.

Am inteles situatia de fapt si de drept.

La fel ca si dumneavoastra, toti ceilalti coproprietari au aceleasi drepturi.

Pe cale de consecinta, coproprietarii care nu detin animale de companie, au acelasi drept, ca si dumneavoastra, de a se plimba prin acel "spatiu verde", fara a calca in diverse excremente.

Corect sau nu ?

Nu este vorba de o "amenda'.

Probabil este vorba de o taxa de "intretinere" destinata reabilitarii acelui "spatiu verde" .

Sa fim sinceri, orice animal de companie dupa ce-si face "nevoile", "racaie" pentru a-si acoperi "nevoile".
Sper ca ati observat acest aspect. Daca nu ati observat, studiati aceasta problema.

Mai mult, unele animale de companie urineaza la "radacinile pomilor".
Spre stiinta, pomii trebuiesc udati cu "apa" si nu cu "urina de origine animala".
Altfel, se usuca.

Dar, precum au mentionat si ceilalti participanti la discutie, asteptati sa vi se solicite "prima taxa" de refacere a "spatiului verde".

Mai mult, puteti urma sfaturile primite de la distinsa doamna avocat Natalia Negrea.

Mult succes.


Alte discuții în legătură

Asociația de proprietari mi-a impus să plătesc taxe pentru cățel atât ca pentru o persoană, cât și ca animal de companie. este corect? TatianaMaxim TatianaMaxim Buna seara,am si eu o intrebare care ma macina de foarte mult timp,legat de asociatia de locatari care m.a pus sa platesc catelul ca si persoana si pe langa ... (vezi toată discuția)
Asociatia de proprietari are dreptul sa ingradeasca spatiului verde din jurul blocului PARASCHIV NICU PARASCHIV NICU Buna ziua, 1.Asociatia de proprietari are dreptul sa ingradeasca spatiului verde din jurul blocului avand in vedere ca este "cota indiviza" fara acordul ... (vezi toată discuția)
Taxa de caine Dana Marin Dana Marin A intrat un virus cu cainii pusi la plata la intretinere, mai nou. Vor sa puna vecinii mei in regulamentul de ordine interioara a asociatiei ca sa platim taxa ... (vezi toată discuția)