Amenda constructie/consolidare fara autorizatie
Aceste amenzi pot fi platite jumate din minimul amenzii ca am primit una si nu gasesc nicaeri unde sa fie scris acest drept ci doar ca trebuie platita suma integral iar agentul mia confirmat ca se platesc integral
Buna ziua, In procesul verbal de constatare scrie ca suma de plata e 5000 ron care se plateste in 15 zile de la primire (24.10.2024), nu este trecut ca se poate plati jumatate din minimul amenzi. La trezorerie se poate plati doar minimul amenzii (500 ron)?
Buna ziua, In procesul verbal de constatare scrie ca suma de plata e 5000 ron care se plateste in 15 zile de la primire (24.10.2024), nu este trecut ca se poate plati jumatate din minimul amenzi. La trezorerie se poate plati doar minimul amenzii (500 ron)?
Viorel Olaru
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Eu am plătit online 500 lei pentru cineva și am și contestat la Judecătorie ! Sancțiunea aplicată a fost de 12000 lei ! Mai multe detalii pe mesaj privat !
Viorel Olaru
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Opine personală ! Conform art. 28 alin. (1) din O.G. nr. 2/2001 în forma modificată prin art. 20 pct. 10 din Legea nr. 203/2018 ,citez : „ Contravenientul poate achita, în termen de cel mult 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal, jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ, agentul constatator făcând menţiune despre această posibilitate în procesul-verbal ”.
Potrivit art. 22 alin. (2) din Legea nr. 203/2018 citez : „ De la data intrării în vigoare a prezentei legi , contravenientul poate achita jumătate din minimul amenzii prevăzute de lege şi în acele situaţii în care actul normativ de stabilire a contravenţiilor nu prevedea expres această posibilitate.” – corelativ prin art. 20 pct. 4 din Legea nr. 203/2018 este modificat și art. 16 din O.G. nr. 2/2001, prevăzându-se obligativitatea menționării în procesul-verbal a posibilității achitării în termen de 15 zile a jumătății din minimul amenzii prevăzute de actul normativ pentru contravenția săvârșită.
Legea aduce si o alta noutate, mai exact, dispozitiile din actele normative in vigoare care stabilesc achitarea a jumatate din minimul amenzii, într-un termen mai mic de 15 zile, SE ABROGĂ !
Fapte contraventionale si amenzi atasate acestora se regasesc prin nenumarate acte normative. Uneori, se prevede posibilitatea de a achita amenzile la jumatate, in 48 de ore, alteori, nu. Prevederea citată mai sus face aplicabilă facilitatea achitarii in 15 zile a jumatate din minimul legal al amenzii si in situatiile unde nu se precizeaza nimic despre asta in acele legi.