avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 591 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Incalcari de constitutie, din nou.
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Incalcari de constitutie, din nou.

La moastele Sfintei Parascheva pot intra doar iesenii. În prezent, portile Catedralei Mitropolitane sunt deschise doar pentru cei care au domiciliul din buletin în oras.

Art. 30 constitutie – Libertatea de exprimare
(1) Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credintelor si libertatea creatiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile.

Art. 53 – Restrângerea exercitiului unor drepturi sau al unor libertati
(1) Exercitiul unor drepturi sau al unor libertati poate fi restrâns numai prin lege si numai daca se impune, dupa caz, pentru: apararea securitatii nationale, a ordinii, a sanatatii ori a moralei publice, a drepturilor si a libertatilor cetatenilor; desfasurarea instructiei penale; prevenirea consecintelor unei calamitati naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav.
(2) Restrângerea poate fi dispusa numai daca este necesara într-o societate democratica. Masura trebuie sa fie proportionala cu situatia care a determinat-o, sa fie aplicata în mod nediscriminatoriu si fara a aduce atingere existentei dreptului sau a libertatii.

Si mai vrea sistemul sa aiba lumea incredere in "legiuitor".

Jandarmeria se ocupa acum de verificat botnite, nu de criminali, violatori si alte astfel de categorii.

"Pelerinaj" al jandarmilor:
[ link extern ]

Jandarmii aia (si politistii) au jurat sa respecte Constitutia.
In plus, au dreptul legal si OBLIGATIA sa REFUZE o dispozitie neconstitutionala.
Cum o respecta atata timp cat acele dispozitii sunt date ilegal ?

Hotararea 47 din 5/10/2020 a CSU (adica asta):
[ link extern ]
Nu are fundament constitutional, drept urmare ilegala.

Atentie ca cine executa un ordin ilegal, in fata legii nu va putea spune ca "nu a stiut".
Ia vedeti 360 cu statutul cadrelor militare.

Cel mai recent răspuns: BX , utilizator 16:41, 17 Octombrie 2020
Tocmai de aceea am zis ca este o situatie de mijloc.
In drept predomina ateismul prin însăși natura sa deoarece se bazeaza pe fapte probate sub aspect juridic si sa dovedești credinta fiecaruia in parte nu sta în puterea omenească.
Așadar, nu ai cum sa faci o distincție sub acest aspect nici măcar în privința preoților a a altor înalte fete bisericești.

Moastele sfintei Paraschiva nu reprezinta obiect de muzeu, ci formeaza un obiect de credință religioasă, un obiect de cult religios de mare valoare ortodoxa.

Ideea este aceea ca doar cei care sunt imuni sub aspect religios sunt efectiv protejati si nu intreaga gramada de oameni care ar vrea sa mearga la moaste.
De aceea, in aceasta logica, masura autorităților ar fi una justa.

Este vorba de o.zona de carantina pe de alta parte, Iașiul fiind si el grav afectat de un numar foarte mare de infectati.
Nu se poate nici afirma ca toți cei care ar merge la moaste nu se vor infecta.Nu neapărat la moaste ci pana a ajunge la.moaste căci aceasta este de fapt problema de esenta.
Transportul cu autobuzul prezintă un risc de infectare foarte ridicat.
Tot la.fel.si transportul cu avionul este foarte riscant sub aspectul.riscului de contaminare.

Nu in ultimul rand o mare problema o va constitui si îmbulzeala de la coada la moaste.
Oamenii nu vor respecta o distantare sociala adecvata.Nici nu cred ca ar avea cum la cata lume va fi acolo chiar si asa fara a veni toti cei din alte colturi ale tarii.

Dupa alegeri si dupa începerea scolilor a explodat numarul.de infectari.
S-ar produce probabil o noua explozie de infectari daca nu s-ar proceda asa.
Eu personal nici alegerile din aceasta perioada nu le-am agreat tocmai din motivul ca a existat un risc previzibil de infectari masive.
Ultima modificare: Marți, 13 Octombrie 2020
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
CHKa, nu aveti dreptate si am spus de ce mai sus.

De ce e doar pentru unii masura si nu pentru toti ?
De ce nu e gandita masura in mod legal ?

Sustineti necesitatea apararii unui drept fundamental , dreptul la sanatate si viata.
Atunci de ce se face exact contrariul ?
De ce au murit mai multi, efectiv, din cauza ca li s-a refuzat internarea si/sau tratamentul decat cei cu COVID pe hartie ?
Aici nu mai luati in considerare drept fundamental la sanatate si viata ?
Cu ce au gresit aia care aveau nevoie de tratament si interventii ?

In rest ma abtin de la comentarii. Am spus si repet: nu sustin si nu voi sustine nici un fel de partid politic actual. TOTI sunt la fel de vinovati si criminali. Insinuarile dvs sunt pe langa subiect si incorecte. Voi ignora orice astfel de referinta.

D-le CLAUDIU LASCOSCHI, sa presupunem ca am cazut de acord ca e o masura justa. Bun.
1. Nu se aplica pentru toti. Ca atare, automat nu se mai poate numi justa pur din acest motiv. Vorbeam de asta, nu a justifica sau nu luarea ei.
2. Nu este creata in mod legal, desi se putea asta. Constitutia e clara.

Deci avem o masura injusta si ilegala, chiar daca s-ar justifica masura in sine.
Ultima modificare: Marți, 13 Octombrie 2020
BX, utilizator
Da, sunt practic doua aspecte incidente în acest caz:
1.efortul operațional si juridic de a se respecta viata si sanatatea persoanelor ca drept fundamental, obligație juridica pe care o are guvernul
2.o diferenta de tratament juridic in functie de locația unde se afla fiecare persoana.

V-am explicat mai sus ratiunea juridica care impune o astfel de masura si la mod general, abstract, si din punctul meu de vedere.
Daca era epidemie de ciuma ar fi fost mai simpla situatia deoarece se vedea clar cine este ciumat si cine nu este, insa, chiar si asa, virusul ciumei putea exista si fara sa fie văzut pana când se manifesta efectiv si devenea vizibila infectarea persoanei.

Cat priveste locația unde se afla fiecare, se poate observa ca nu numai cetățenii romani nu pot ajunge la moaste ci si cetățenii străini.De asemenea, nu este o interdicție pentru catolici sau protestanți ci este ceva care tine de ceva zonal.Nu vorba nici de o interdictie discriminatorie pentru unii dintre ortodocși.
Ratiunea este si aceea de a se menține transmiterea virusului doar in Iași, nu si in alte localități.
Ultima modificare: Marți, 13 Octombrie 2020
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Stimate @BX , ati contorizat dvs. sau altcineva cati oameni au murit din cauza faptului ca s-a acordat asistenta medicala cu prioritate celor infectati cu covid ? La inceputul pandemiei , cand spitalele erau atat de prost echipate cu materiale sanitare de aparare impotriva infectiei si de testare a pacientilor , s-au amanat interventiile care nu prezentau urgente , dar oamenii nu au ramas fara tratament . De atunci , lucrurile s-au organizat , in spitalele mari s-au facut circuite separate , sectii separate , etc. La mine in oras sunt doua spitale dedicate covid si restul ( vreo 4 - 5 ) au si sectii in care primesc asistenta medicala cei cu alte afectiuni , dar care se dovedesc la testare pozitivi . Dvs. socotiti injusta si ilegala masura adoptata , cu toate ca vedeti necesitatea ei , prin prisma modului de adoptare a acesteia . Inclin sa cred ca e legal adoptata , altfel Avocatul Poporului , in urmatoarea dimineata , ar fi fost la poarta Curtii Constitutionale , asteptand ora deschiderii... Daca dvs. negati ca aveti o anume culoare politica , e dreptul dvs. , dupa cum e dreptul meu sa nu va cred . Putem sa avem pareri diferite , e loc suficient sa incapem amandoi sub soare , fiecare cu convingerile lui ....
Iata nemulțumirea oamenilor:

,,Românii, nemulţumiţi că nu mai pot merge în pelerinaj la Iaşi

Deşi numărul de cazuri noi de coronavirus creşte de la o zi la alta, credincioşii cer autorităţilor anularea restricţiilor cu privirea la desfăşurarea pelerinajului de Sfânta Parascheva. Mai mult, Mitropolia Moldovei și Bucovinei este de părere că astfel se încalcă libertatea religioasă, motiv pentru care reprezentanţii bisericii au anunţat Prefectura Iaşi că au capacitatea de a organiza pelerinajul, fără ca participanţii să rişte infectarea cu noul coronavirus.

”Interzicerea în acest an a pelerinajului la Sfânta Cuvioasă Parascheva pentru credincioşii care nu locuiesc în municipiul Iaşi este o măsură disproporționată, discriminatorie şi luată fără o consultare prealabilă cu Biserica Ortodoxă Română”, se arată într-un comunicat semnat de Patriarhul Daniel."

Eu sunt de parere ca BOR nu avea cum sa se descurce cu transportul pelerinilor.

Iata si pregătirile pentru Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iasi:

[ link extern ]

Vor participa la slujba 500 de persoane cu masti.
Cum se vor stabili acele 500 de persoane?

BOR se plange de aroganta autorităţilor dar mie imi pare si ei la fel de aroganti.
De.pilda, nu am.fost deloc mulțumit cum au organizat Sfânta Sărbătoare a Învierii.Au trimis oameni speriați de coronavirus in loc sa ii trimita pe cei care nu se temeau in acea noapte a Învierii.
Matusa mea a rămas fără Paște pentru ca au fost prost organizati si le-am atras atenția anterior ca trebuie sa fie atenți cu organizarea.
Deci, nu vad motive sa se plângă de autoritati ca ii ignora din moment ce sunt ignoranți la randul lor.
Lasand insa la o parte aceste deficiente de organizare petrecute, pentru mine este clar ca nu s-ar fi descurcat cu marea sărbătoare de la Iasi.
Ultima modificare: Marți, 13 Octombrie 2020
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

Alte discuții în legătură

Farse pioase Adalbert Gabriel Gazdovici Adalbert Gabriel Gazdovici Heeei, legenda spune ca daca ai credinta cat un bob de mac nu numai ca poti ajunge in imparatia cerurilor dar mai ai si bilet in primul rand la spectacolul ... (vezi toată discuția)
Scandalul cu sfânta lumina si paștele în criza covid-19 CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Atâta timp cât există măsuri concrete gândite de guvern care să respecte impiedicarea răspîndirii virusului nu vad sa existe probleme. Cu siguranta ... (vezi toată discuția)
M-ar interesa daca cunoaste cineva situatia cu infectariile covid-19 la copii si daca raman sau nu sechele dupa ce se insanatosesc CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Nu am intalnit niciun studiu de specialitate cu infectariile COVID-19 la copii si daca raman sau nu sechele dupa ce acestia se insanatosesc. In mare, cunosc ... (vezi toată discuția)