avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 612 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Învăţământ - probleme ... Obligatii fara drepturi la scoala
Discuție deschisă în Învăţământ - probleme juridice conexe

Obligatii fara drepturi la scoala

Salutari !
Astazi copilul a primit la scoala urmatoarea declaratie :
in conformitate cu dispozitiile din :
- legea educatiei nationale nr. 1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, art. 272(3) inregistrarea prin orice
procedee a activitatilor didactice poate fi facuta numai cu acordul celui care o conduce .
(4) multiplicarea , sub orice forma , a inregistrarilor activitatii didactice de catre elevi sau de catre alte persoane este
permisa numai cu acordul cadrului didactic respectiv
- metodologia cadru privind desfasurarea activitatilor didactice prin intermediul tehnologiei si al internetului, precum
si pentru prelucrarea datelor cu caracter personal aprobata prin ordinul nr. 5545/2020, art. 6,
Subsemnatul ........... parinte legal al copilului/ elevului ........, inmatriculat in clasa ...... ma oblig :
- sa nu inregistrez prin nici un procedeu activitatile didactice si sa nu le multiplic sub nici o forma fara acordul
cadrului didactic care conduce/ realizeaza activitatea respectiva,
- sa iau toate masurile pentru a preveni inregistrarea activ. didactice sau multiplicarea inreg. acestora , in absenta
acordului cadrului didactic care conduce / realizeaza activitatea respectiva.
Declar, sustin si semnez ca am luat cunostinta de intregul continut, precum si de prevederile art. 326 din Codul Penal
, privind falsul in declaratii.
Doresc sa dezbatem aceasta problema :
- copilul sufera de miopie , este asezat impotriva rugamintilor noastre mereu in ultima banca pe motiv ca este inalta
si altii nu vad la tabla de ea
- in ultimii 2 ani de studiu ,( acum fiind a 8-a) fiind un copil cu bursa , a capatat invidie si sa format un bullying in clasa
impotriva ei , motiv pentru care a fost nevoita sa faca inregistrari pentru a avea argumente fapt care au deranjat-o
pe d-na diriginta
- din cauza acestui bullying , copilul a facut psoriazis ( forma usoara) declansandu-se pe sistem de stres, fapt
confirmat de dermatolog si prin sedinte la psihiatru si psiholog.
Pot fi obligat de catre institutia scolara sa nu mai inregistreze copilul orele de curs cu telefonul sau acolo unde nu
intelege , pentru a dezbate subiectul la pregatire in particular ?
Dar agresiunile din clasa in care este implicata doar ea ?
Ultima modificare: Vineri, 30 Octombrie 2020
taobao, utilizator
Cel mai recent răspuns: Irina Pricop , Consilier juridic 12:30, 4 Noiembrie 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Din punctul meu de vedere nu are ce sa fie ilegal. Nici macar imoral. Si ii puteti cumpara un dispozitiv care arata ca un USB, mic, se poate atarna la gat sau tine in buzunar, care inregistreaza tot fara sa stea cu telefonul la vedere. Pana la urma inregistreaza pentru acelasi scop pentru care si profesorul e acolo si peroreaza ... ca sa invete. E ca si cum ar citi manualul de 2 ori ca era mai adormit prima data. Mi se pare de-a dreptul hilar sa stresam copiii cu asemenea probleme intr-un sistem de invatamant oricum putred si vai de capul lui. Gestul de a inregistra profesorul l-as interpreta inclusiv ca pe un gest de maxima diligenta din partea copilului ... nu vrea sa piarda nici un cuvant. Iar ca profesor, as fi magulita. In facultate inregistram cursurile prof. de filosofie fiindca era fascinant. Acelasi profesor scrisese un curs care era sub orice critica. Omul era un bun orator si un scriitor de mana a cinspea.
Ca sa va raspund acum la treaba cu angajamentul, NU, nu il semnati. Nu va puteti angaja nici sa nu inregistrati nici sa luati toate masurile ca elevul sa nu inregistreze fiindca fizic nu sunteti prezenta. Atat de simplu. Mai mult decat sa ii confiscati telefonul, nu aveti ce face. Si in 5 minute isi ia altul de pe olx, fb sau de la un coleg. Sau inregistreaza cu telefonul unui coleg care ... ce sa vezi? ... nu s-a angajat sa nu inregistreze si nici sa ia toate masurile, etc. .... M-a luat pe mine durerea de cap deja. Eugen Ionescu cu accente de Kafka. NU semnati, doamna (am presupus ca sunteti mama ingrijorata ca taticii sunt mai transanti de-obicei).
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sunt si eu părinte de elev ciclu gimnazial si am primit spre completare/semnare același formular de declarație.
Ma-ntreb - oarecum retoric - care e sancțiunea unui eventual refuz al părintelui de a-și asuma declarația. E adevărat ca Legea Educației Naționale nr 1/2011 prevede, la art 272, aceste interdicții indirecte de înregistrare, respectiv multiplicare a înregistrării activității didactice, formulate la modul: “(3) Înregistrarea prin orice procedee a activității didactice poate fi făcută numai cu acordul celui care o conduce.
(4) Multiplicarea, sub orice formă, a înregistrărilor activității didactice de către elevi sau de către alte persoane este permisă numai cu acordul cadrului didactic respectiv”.
Ceea ce legea nu prevede, însă, este sanctiunea pentru încălcarea acestor dispoziții. Presupunând ca parintele refuză asumarea Declarației, poate școala sa refuze dreptul copilului de a participa la activitățile didactice? Nu, nu poate. E o declarație goală de valoare juridică. In plus, sa nu uitam ca dispozițiile legale mai sus citate sunt in vigoare dinaintea nebuniei cu școala online - când am putut sa ne convingem și noi, părinții, de superficialitatea actului de predare - și, ca atare, obligația de a nu înregistra, respectiv multiplica înregistrarea actului didactic subzista încă de la apariția Legii 1/2011. De ce, dintr-o data, are școala nevoie de aceasta declarație? Până acum era permisă înregistrarea și multiplicarea și nu știam noi? (Pfff, ce-am pierdut, puteam face și noi, părinții, un ban in plus din asta). Întrebarea e tot retorica, desigur.
Invocarea Codului penal (cu referire la incidența falsului in declarații) e mai mult decât forțată, in condițiile in care trebuie sa mai fie și demonstrata legătura de cauzalitate intre fapta și urmarea acesteia. Și, mai ales, trebuie ca fapta sa fi fost savarsita cu intenție.
Or, este evident că in majoritatea cazurilor și pentru majoritatea părinților, care sunt de buna credință și nu urmăresc decât interesul personal al copilului din dotare, înregistrarea ar fi doar in scopul unei eventuale utilizări pentru a-i apăra acestuia drepturile, nicidecum pentru a încălca pe cele de... autor ale cadrului didactic.
P.S. Încă nu ma pot decide dacă sa merg cu valul (sa o semnez) sau sa îmi pierd timpul și răbdarea - și așa limitate in ultima perioada, căci, nu-i așa, încerc sa ma substitui și dascălilor copilului - refuzând argumentat depunerea Declarației.
Ultima modificare: Marți, 3 Noiembrie 2020
ziba, utilizator
Ma bag si eu in vorba, chit ca nu-s scolit in ale legilor precum distinsii preopinenti! Nu stiu ce spune legea despre drepturile de autor, dar stiu ce a decis instanta intr-un caz celebru. Un inginer de la uzina Dacia a inventat, atentie! in timpul orelor de serviciu, cu materialele angajatorului o chestie care a adus uzinei economii de circa 30 mil. $ Cand si-a cerut ,,partea" a fost dat afara, reangajat, dar bani n-a primit. Dupa mai bine de 10(zece!) ani de procese instanta i-a dat dreptate si l-a despagubit cu cateva mil. de dolari. Despre inregistrarea lectiilor. Multe nu merita, sunt maculatura, profesorii provin din randul celor 44% de elevi analfabeti functional (PISA, 2018). Daca ministrul educatiei, profesoara de limba si literatura romana face greseli in exprimare precum un tanc de-a doua.... In fine. Daca totusi cineva vrea sa inregistreze o lectie, sa descarce un film, etc, o poate face linistit, atat timp cat nu o distribuie si o foloseste (inregistrarea) in interes strict personal. Pe chestia asta s-au scris biblioteci, s-au pronuntat instantele nationale, CEDO, sunt convins ca doamnele/domnii juristi stiu mai bine decat mine cazuistica. Pt. dascalime. E o vorba in popor: daca nu ai valoare, nu esti furat si nu esti furat pt. ca n-a auzit nimeni de tine! Windows-ul a fost/este piratat la greu, vi se pare ca cei de la Microsoft o duc rau?! La ultima raportare aveau un venit de 143 mld $!!! Pt. paranoici: folositi un VPN!
[ link extern ]
Ultima modificare: Miercuri, 4 Noiembrie 2020
DlGoe, utilizator
Aici nu este vorba despre carti, ca si opera literara. Manualele scolare sunt protejate de copyright.
Profesorul preda dupa programa de curs.
,,Banul public plătește desfășurarea activității,durata activității,locul desfășurării activităţii, dar nu și creativitatea cadrului didactic!''
Ce poate fi considerat creativitate daca preda teorema lui Pitagora, Ce poate fi considerat drept de autor ? O fi descoperit alta teorema de care Pitagora a uitat sa o enunte ? O scrie de la stanga la dreapta ? O scrie legat la ochi ? O canta pe muzica de Bach la orga ?
Daca vine vorba de drepturi de autor, sa nu se mai scrie formula matematică a legii lui Ohm ca este protejata copyright. Toate cadrele didactice sunt foarte creative, dar la examenul de intrare in invatamant au intrat cu notele care au intrat si invatamantul este cum este.
Bine ca nu se considere discriminati ca n-au fost notate si la creativitate ca sigur primeau MAGNA CUM LAUDE.

2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util


ziba a scris:


P.S. Încă nu ma pot decide dacă sa merg cu valul (sa o semnez) sau sa îmi pierd timpul și răbdarea - și așa limitate in ultima perioada, căci, nu-i așa, încerc sa ma substitui și dascălilor copilului - refuzând argumentat depunerea Declarației.



Nu semnati! Semnatura e mai greu sau imposibil sa o retrageti/anulati. E o imbecilitate fara seaman.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Învãțãmânt - introducere camere video de supraveghere în sãlile de clasã lara12 lara12 Bună ziua, Aș dori să știu dacă această măsură este sau nu legală. În sălile de clasă, pe holuri și în curtea școlii s-au ... (vezi toată discuția)
Drepturile elevului - exista sau nu ? draq4ever draq4ever Buna .Am tot cautat pe internet ,despre drepturile elevului insa nu am gasit nimic concret. Daca exista vreo lista cu drepturile elevului publicata pe internet ... (vezi toată discuția)
Drept de autor alinasavin alinasavin Documentatiile pentru finantare realizate de catre o firma de consultanta sunt protejate de dreptul de autor? (vezi toată discuția)