avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1428 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contestatie impotriva (ne)incadrarii in grad de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contestatie impotriva (ne)incadrarii in grad de handicap

Buna seara. Supun atentiei dvs o problema a unei prietene a mamei mele.
In 2005 aceasta a avut un atac cerebral. Anul acesta in martie a fost internata din nou dar a ramas cu o deficienta in vorbire (inventeaza cuvinte deoarece nu si le aminteste). Am inceput demersurile pentru a depune dosarul la Comisia de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap. Am avut rabdarea necesara pentru a astepta ore intregi la rand de fiecare data cand imi solicitau un nou document (in afara de cele din lista ). In sfarsit, m-au programat pentru comisie siam dus-o pe prietena mamei mele. Pot sa spun ca a fost o experienta umilitoare. Biata femeie are probleme psihiatrice (cu ani in urma a fost internata la psihiatrie), are probleme in a intelege si a fi inteleasa, etc. Este o doamna in varsta de 75 ani, culta si cu mult bun simt, dar boala isi spune cuvantul. Intrebata fiind de d-na psiholog din comisie in ce zi suntem, aceasta, nu a stiut sa raspunda. La care, aceasta a inceput sa tipe la biata femeie acuzand-o ca se preface, ca nu este posibil sa nu stie ce zi e, etc. Am fost nevoita sa depun si 2 adeverinte medicale de la 2 medici oftalmologi deoarece d-na in cauza sufera si de glaucom. In afara diagnosticului, medici au scris ca "nu colaboreaza". Ceea ce este adevarat. Cand i se spunea sa faca diverse miscari cu capul trebuia sa i le arat eu deoarece nu le intelegea. Cand am depus la comisie si aceste 2 certificate medicale doamna doctor le-a rupt afirmand ca ea nu trimite la Bucuresti asemenea certificate (cu mentiunea "nu colaboreaza). Le-am dat fisa medicala de la medicul de familie in xerocopie, le-am dat si o adeverinta de la medicul specialist din spitalul de psihiatrie in care a fost internata, etc. Cand am luat rezultatul Comisiei nu-mi venea sa cred:"se incadreaza in gradul de handicap 0". Intre timp, in octombrie, aceasta doamna a mai avut un atac cerebral, iar de data aceasta a ramas la pat. Nu comunica, e imobilizata, trebuie hranita, schimbata, spalata, etc. De ea are grija sotul ei care si el a fost operat de inima in vara aceasta. Cu toate ca este bolnav si el, saracul om gateste, face menajul si o ingrijeste cu multa dragoste. Acum incerc sa-i depun si lui dosarul pentru incadrare in grad de handicap (sper sa nu intampin aceleasi probleme deoarece el are proteza).
Intrebarea este: vreau sa fac contestatie dar nu stiu exact cui ma adresez: Comisiei Bucuresti sau in Contencios la Tribunal?
Va multumesc pentru ajutor.
Cel mai recent răspuns: tudorioan , utilizator 12:44, 24 Ianuarie 2010
Raspunsul la contestatie dureaza peste 4 luni! Cunosc doua cazuri; la o contestatie partea interesata a primit raspuns favorabil dupa aproape 5 luni, iar cealalta persoana este in asteptare de 4 luni de zile. Tipul de contestatie poate fi gasit pe site-ul DGASPC din zona de domiciliu. Succes!
Multumesc Tudorioan. Pe site spun ca se rezolva in 45 zile. Sper ca vor respecta Hotararea afisata. Daca nu, nu-mi ramane decat instanta. Sunt hotarata sa nu las lucrurile asa. Este sub orice critica comportamentul unor angajati ai acestei institutii care, de fapt, a fost infiintata pentru a veni in ajutorul celor mai putin alintati de soarta.
Va voi tine la curent de faptul cum evolueaza demersul initiat.
Faptul ca exista doar o singura Comisie superioara cu sediul in Bucuresti, spune multe... Cam cate contestatii primeste pe an din toata tara? Si oamenii au probleme, cu siguranta!
Buna seara. Am depus astazi contestatia. Au spus cca 2 luni. Sper. Multumesc tuturor pentru indrumari.
Va doresc un an nou plin de impliniri. Dar in primul rand va doresc multa, multa, foarte multa SANATATE.
Multumesc tuturor celor ce m-au indrumat in aceasta problema. =D>. Asa cum am spus, am depus contestatia si, surpriza: doamna a primit o adresa din partea Comisiei locale prin care o invita sa se prezinte, etc. Am fost eu, deoarece doamna, prietena mamei mele este la pat, nu realizeaza nimic, singurul lucru bun in tot necazul este ca mananca. Adica, se lasa hranita pt. ca este paralizata.
Si, surpriza, gradul 1, grav,cu asistent permanent. Le-am explicat celor din comisie situatia si au fost sensibili la greutatile acestei familii. In fapt, cel putin 2 din bolile doamnei se incadreaza in gradul 1 de handicap cu A.P. De aceea, daca cineva va avea vreodata nevoie, incadrarea in grad de handicap o gaseste in M.Of. 885 bis din 27 decembrie 2007 (ordinul 762/1992 din 31 august 2007).
Din nou multumesc tuturor.

Alte discuții în legătură

Incadrare in grad de handicap asedy asedy Am o ruda care a avut atac cerebral acum 5 luni.IIn prezent are mana stanga paralizata complet,sta la pat si numai tinindu-se de gatul altei persoane poate ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie handicap deeafily deeafily Buna ziua! Am fost diagnosticata cu Limfom Hodgkin. Cineva mi-a sugerat sa imi fac pensie de handicap.As vrea sa stiu daca in cazul acestei boli am dreptul la ... (vezi toată discuția)
Incadrare in grad de handicap - pensionar bastti bastti Buna ziua Sotia mea este pensionata de boala gradul II pentru diagnosticul : metaplazie mieloida cu mielofibroza , linfom not Hotkin (tratat cu 8 sedinte de ... (vezi toată discuția)